Artikel top billede

Dansk datacenter kan opvarme 600 huse med overskudsvarme - men er tvunget til at fyre for gråspurvene

Danmarks største datacenter vil gerne give sin overskudsvarme videre til fjernvarme kvit og frit, men det kan centret ikke på grund af afgiftsregler. Direktøren kalder lovgivningen for tosset og peger på, at det også kan ramme Apples datacenter i Viborg hårdt.

Mens Kong Vinter er i gang med at lægge sin kolde, klamme hånd over det ganske landskab, sender danske datacentre overskudsvarme ud i vinterlandskabet i store mængder.

Danmarks største datacenter-leverandør GlobalConnect med 13.000 produktionskvadratmeter i Taastrup, Kolding, Stilling, Odense og Hamborg er et af de datacenterselskaber, som fyrer for gråspurvene.

Også selvom selskabet kvit og frit gerne ville levere sin overskudsvarme til eksempelvis fjernvarmeværk, der derefter kunne varme huse, skoler og andre offentlige bygninger op.

"Meget konservativt estimeret kunne vi opvarme op mod 600 parcelhuse med vores overskudsvarme, men det kan vi så alligevel ikke på grund af energiafgifterne," forklarer GlobalConnects administrerende direktør, Christian Holm Christensen, til Computerworld.

Miljøet og afgifterne

Manøvren med at sende overskudsvarmen videre til eksempelvis fjernvarmeværker ville ifølge Christian Holm Christensen koste GlobalConnect dyrt, som reglerne er i dag.

Det skyldes, at produktionsvirksomheder i Danmark er pålagt overskudsvarmeafgifter, så de ikke spekulerer i at købe energi med lave afgifter til produktion og efterfølgende sælger overskudsvarme videre med profit.

Profitmageri er dog på ingen måde GlobalConnects intention med at videregive overskudsvarmen, bedyrer Christian Holm Christensen.

"Jeg er villig til at give vores overskudsvarme væk, men jeg ønsker bare ikke, at vi har nogen udgifter på det, selvom vi står med en masse varmt vand, som vi ikke rigtigt kan bruge til noget," siger han til Computerworld og fortsætter:

"Set fra et miljømæssigt synspunkt er det rigtigt smart at give overskudsvarme væk, fordi vi så bruger mindre kul i Danmark. Økonomisk er det dog en meget dårlig forretning for os og andre datacentre, fordi vi skal betale omkring 20 øre per kilowatttime for at aflevere overskudsvarmen."

Læs også: Nu gider vi altså ikke kalde det grøn it længere

"Fjollede regler"

Christian Holm Christensen anslår, at der ud over GlobalConnect er mellem fem og 10 danske datacentre inklusive selskaber som IBM, NNIT og Interxion, der kunne give varme væk og dermed opvarme en mellemstor dansk provinsby på ren overskudsvarme fra datacentre.

Ingen er dog interesserede i det på grund af førnævnte afgifter, når datacentrenes vandafkøling først har været igennem datacentrenes snurrende servere og igen skal køles ned.

Læs også: Her tester de om varme servere kan afløse radiatorer

Derfor lukker GlobalConnect simpelthen bare overskudsvarmen ud igennem taget, så der står en lun søjle af spildt energi op fra selskabets datacentre, inden vandet igen sendes ud i systemet til afkøling i datacentret.

"Vi skal samtidig investere tre millioner kroner i en varmeveksler, fordi vandet ikke er varmt nok til fjernvarme. Det har vi bare ikke noget incitament i at investere i. Vi ønsker ingen indtægter eller udgifter ved at give varmen væk. Så simpelt er det," forklarer Christian Holm Christensen.

Han mener, at vi i Danmark har 'fjollede regler', når det kommer til overskudsvarmeafgifter.

"Hvis vi i Danmark vil noget med vores miljøpolitik, så er reglerne meget firkantede. Omvendt, hvis man alligevel ikke vil noget med miljøpolitikken, så er det jo fint nok, som det er i dag," konstaterer han i et stemmeleje, der snildt kunne køle en håndfuld servere ned i en time eller to.

En udfordring for regnedrengene

Problemstillingen med overskudsvarme, der bliver sendt op i luften, er på ingen måder ny.

Christian Holm Christensen har igennem årene været i kontakt med flere politikere, som ikke er gået videre med sagen.

Blandt andet har han været i kontakt med den tidligere klima- og energiminister Lykke Friis (V) tilbage i 2010. Men hun var ifølge GlobalConnect-direktøren ganske lunken over for at genbruge datacentrets overskudsvarme til kolde lokaler.

"Umiddelbart tror jeg, at reglerne skyldes en kortsigtet tankegang fra politikernes og regnedrengenes side, fordi en ændring af energiafgifterne åbenbart er meget kompliceret at beregne i staten. Hvis dette skal ændres, kræver det politisk vilje," vurderer han.

Apple får samme udfordring

Christian Holm Christensen påpeger samtidig, at Apples store, kommende datacenter i Viborg vil få de samme udfordringer. Også selvom æbleselskabet ellers udtalte, at Danmarks grønne profil var noget, der tiltrak selskabet.

"Vi støtter Apples på det danske marked, og det lader da til, at der er nogle visionære og kreative folk i Viborg på energifronten. Men såfremt Apple slipper for overskudsvarmeafgifter, så bør vi jo alle slippe," siger han.

Læs også: Apples danske datacenter skal opvarme 15.000 husstande

Ifølge eget udsagn har han været i kontakt med Apple flere gange, og her lyder det på varmerørene, at selskabet er meget interesseret i den grønne energi.

"Hvis afgifterne ikke kan fjernes, er det da en risiko for Apples engagement i Danmark. Det vil jo generelt være en stor konkurrencefordel for Danmark, hvis vi reelt var grønne, som virksomheder som Apple bagefter kan promovere sig på," lyder det fra Christian Holm Christensen.

Læs også: 
Dokumenter afslører: Danmark gav Apple skatte-fif til at placere datacenter ved Viborg