Test: Stream nye spil til gamle computere

Det er slut med at investere tusindvis af kroner i dyr hardware for at kunne spille de nyeste spil - amerikansk firma lader stor serverfarm klare arbejdet og streamer spillene til dig via nettet. Vi har prøvet teknologien.

Stream nye spil til gamle computere

Når vi går ud og investerer tusindvis af kroner i dyre processorer og heftige grafikkort, så er det ofte for at kunne køre de nyeste spil, der lokker nede på hylden i FONA. Intet har presset udviklingen mere end pc-spil, men snart vil du kunne spille de nyeste titler uden at tænke på om hardwaren i din computer kan følge med.

Amerikanske OnLive er nemlig gået i gang med et spændende og utroligt projekt, hvor spillene afvikles på servere på nettet i stedet for fra din harddisk. Billede og lyd komprimeres og sendes via internettet, og dine handlinger med mus og tastatur sendes den anden vej.

Det lyder som galimatias, men pcworld.dk har haft mulighed for at prøve tjenesten i USA og kan bekræfte at firmaet i det store hele holder, hvad de lover.

Ingen forsinkelser

Teknologien er speciel fordi det er lykkedes OnLive, at minimere forsinkelsen mellem du sender en kommando, og der sker noget på skærmen, til et absolut minimum. Det føles som om, at spillet kører på computeren foran dig, men i virkeligheden klares alt arbejdet af en server hundredvis af kilometer væk.

Der er dog visse krav, der skal opfyldes, før du kan prøve kræfter med OnLive på din computer. Du skal som minimum have en 5-megabit forbindelse, bo indenfor 1600 kilometers afstand til serverfarmen og været koblet online via en kablet forbindelse. Jeps, Wi-Fi understøttes endnu ikke, angiveligt fordi den trådløse forbindelse introducerer for lang ventetid i processen.

Firmaet har da planer om at understøtte Wi-Fi på et senere tidspunkt.

Lever du op til overstående krav, så skal du blot have en computer med en dual-core processor, og du er kørende. Maskinen kan være fire eller fem år gammel, det betyder egentlig ingenting. OnLive virker pt. på Windows XP, Windows Vista og Windows 7 samt Mac OS X 10.6.

Spillene starter på under 30 sekunder og det føles helt sci-fi-agtigt at gå i gang med et spil uden at skulle smide en dvd i drevet eller starte en installation. Pt. er der kun 23 forskellige titler at vælge imellem, men OnLive gør opmærksom på, at man befinder sig i en opstartsfase og at flere titler vil komme indenfor kort tid. Vi prøvede kræfter med spil som Assassin's Creed II, Just Cause 2, Splinter Cell: Conviction og Mass Effect II.

HD-agtig oplevelse

Når du starter et spil, så streames det til dig med video i 720p HD-opløsning, og selvom billedet virker mere uldent og med færre detaljer end hvad vi ellers er vant til, så virker det bare. Grafisk minder det vel om en mellemting mellem PlayStation 2 og Xbox 360, men OnLive lover bedre grafik i takt med at internetforbindelserne vokser i hastighed.

De fleste brugere vil næppe opleve en forskel i forhold til, hvad de er vant til. Der var ingen mærkbar forsinkelse, men vi forsøgte os heller ikke med intense multiplayer-spil, hvor millisekunder gør forskellen om du lever eller dør. Sådanne seriøse gamere vil nok heller ikke finde OnLive synderligt appellerende.

I øjeblikket er OnLive kun tilgængeligt i USA og tjenesten giver endda det første års medlemskab væk ganske gratis. Derefter er det planen, at OnLive skal koste fem dollars om måneden. Derudover skal du betale for spillene, og selvom det kan virke lidt pebret, så vil du også have mulighed for at leje adgang til et spil i et par dage for ganske få dollars.

Senere kommer også en OnLive-konsol, der blot skal kobles til nettet og dit fladskærm, og derefter giver dig de nyeste spil i stuen. Den lille maskine ser ikke ud af meget, men skal også blot levere billede og lyd til dit tv. Der er ikke behov for hurtige chips til at genere den avancerede 3D-grafik.

Den danske forbindelse

Men hvad så med Europa og os i Danmark, kan jeg høre dig spørge. Heldigvis er OnLive også på vej over på denne side af andedammen, og vi hører snak om en lancering indenfor seks måneders tid. Det gode ved Europa er vores kortere fysiske afstande, og det betyder at OnLive antageligvis vil virke i Danmark uanset hvor serverne sættes op.

Om du er gamer eller ej, så er udviklingen spændende. Vi har vænnet os til streamet musik og film, men interaktive spil er noget helt andet. Forestil dig, hvad det vil betyde for markedet, når teknologien er modnet og bredt tilgængelig? Nå, nu må du lige undskylde mig. Jeg er nødt til at slutte denne artikel, jeg har nemlig en aftale med mit gamle vrag af en computer og Batman: Arkham Asylum på OnLive.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere