E-bøger er langsommere - og sjovere

Undersøgelse viser, at læsehastigheden sænkes, når den trykte bog udskiftes med en iPad eller Kindle. Kan det nu også passe?

Læser man lige så hurtigt på en iPad eller en Kindle som med en almindelig bog? Det er blevet undersøgt af den verdenskendte danske usability-ekspert, Jakob Nielsen.
Han har undersøgt både læsehastigheden og brugstilfredsheden på de to gadgets og sammenlignet med en almindelig bog og læsning på en computerskærm.

Resultatet? Læsehastigheden sænkes med i gennemsnit 6,2 procent på iPad og 10,7 procent på Amazon Kindle 2.

I undersøgelsen blev 24 brugere bedt om at læse noveller af Ernst Hemingway på de to bærbare gadgets samt på tryk og på computerskærmen. I gennemsnit tog novellerne 17 minutter og 20 sekunder at læse. Ifølge Jakob Nielsen er det tids nok til at brugerne bliver "fuldstændig fordybet" i historien.

Stor tilfredshed med iPad

Selvom undersøgelsen konkluderer, at det stadigvæk er hurtigere at læse trykte bøger, så klarer iPad og Kindle sig overraskende godt. De to maskiner er kun lidt langsommere end en trykt bog, og Jakob Nielsen anerkender også, at det grundet undersøgelsens beskedne omfang ikke er muligt at sige, hvilken af de to, der egentlig tilbyder den hurtigste læsehastighed.

Overraskende nok, så er brugerne i undersøgelsen mere tilfredse med iPad og Kindle end med en almindelig bog. De blev bedt om at give et til syv point for brugertilfredsheden, og iPad'en fik 5,8, Kindle 5,7 og bogen 5,6 point. Computeren, derimod, måtte nøjedes med sølle 3,6 point. Brugerne sagde, at de identificerede computeren med arbejde.

Læs også: Anmeldelse af Amazon Kindle 2 og test af Apple iPad.

Jakob Nielsen skriver, at nogle brugere klagede over, at iPad var for tung at holde igennem længere tid, mens andre ikke brød som skærmen på Kindle, der viser mørkegrå bogstaver på en lysegrå baggrund.

Er det et spørgsmål om tilvænning?

Det er dog værd at påpege, at hvis brugerne var blevet udstyret med en ordentlig moppedreng af en bog i stedet for korte noveller, så ville iPad næppe have følt så tung i sammenligning. Og skærmen på Kindle er klart at foretrække til skærmen på iPad, hvis man sidder udenfor i direkte sollys.

Selvom alle brugene blev instrueret i, hvordan man bruger iPad og Kindle, så er det nok ikke helt forkert at antage, at mange brugere vil føle sig mere veltilpas med maskinerne over tid. Jakob Nielsen skriver, at brugerne følte det mere afslappende at læse en trykt bog end at bruge elektroniske enheder, men her er der nok mange nørder og gadgetfreaks, der vil ryste uforstående på hovedet.

Kindle og iPad har selvfølgelig også mange andre fordele, eksempelvis køb og download af bøger på farten og muligheden for at lagre hundrede, hvis ikke tusindvis af e-bøger i hukommelsen.

Læs hele undersøgelsen her!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere