GTX460: Grafikkort med fin ydelse til rimelige penge

De store grafikkort løber med opmærksomheden, men det er i mellemklassen at de gode køb findes. Et af dem er det helt nye Nvidia GTX460. Se kortets resultater her.

GTX460: Grafikkort med fin ydelse til rimelige penge

Det er oftest de store grafikkort til 3-4.000 kroner eller mere, som løber med al opmærksomheden. Men det er i mellemklassen, at grafikkortene storsælger. Lidt ligesom når drengeværelser har plakater af Porscher, men de fleste mænd ender med et par barnestole og en fornuftig stationcar fra Skoda.

Så grafikkortproducenterne er fanget mellem to positioner: På den ene side skal de levere grafikkort med en rimelig ydelse og pris - og på den anden side skal de have en række af de store, strømslugende og opløsningselskende monstre som entusiaster elsker at skrive endeløse indlæg om på forums.

For tiden har ATI tilsyneladende forspringet i begge ender, men særligt ATI 5850 ser ud til at være et godt køb i 2.200 kroners klassen (læs testen af 5850-testen her) mens Nvidias GTX465 og GTX470 ikke rigtigt kan følge med (læst testen her).

Samtidig kan Nvidias aktuelle topmodel GTX480 ikke helt konvertere kortets store strømforbrug til en tilsvarende imponerende spilleydelse (læs testen her).

GTX460 skal lukke hullet

Nvidia har derfor sendt GTX460 ind på scenen for at lukke hullet i det prissegment hvor et par hundrede kroner gør en stor forskel. Vi har endnu ikke helt priserne på de endelige kort, men omkring 1.750 kroner ved lancering (den lille 768 mb version) ser ud til at være et godt bud. Det er lidt tæt på de billigste GTX465 kort, men et par uger efter lanceringen burde et mere naturligt leje være fundet.

GTX460 bygger delvist på teknologi på de forrige GTX400-kort, men ændringen ses tydeligst i at grafikchippen nu hedder GF104, mod GF100 hos GTX480, GTX470 og GTX465.

GTX460 lanceres i to versioner, hvor den ene er med 768 megabyte og den anden med 1 gigabyte. Her er det efter vores mening vigtigt at holde tungen lige i munden og gå efter versionen med 1 gigabyte hukommelse, da en ændring i hukommelsesstørrelsen tilsyneladende også har betydet at Nvidia også har måtte sænke hastigheden lidt. Kortet i denne test er dog producenten Zotacs bud med et GTX460 med den fulde hukommelse på 1 gigabyte.

Sådan er billigkortet

Vi har haft Zotacs bud på et standard Nvidia GTX460 på testbænken og oplevelse kan gå to veje. På grund af sommerferie havde vi kun mulighed for at teste op imod Nvidias 1½ år gamle topmodel kaldet GTX285 (læs testen her).

Den negative side er, at GTX460 yder et par procent ringere end et kort fra marts 2009. Men den positive side, som vi hælder mest til, er at du nu kan få et kort der matcher en topmodel til en pris der er lidt over halvdelen ved lanceringen.

Udviklingen i processorteknologi har samtidig betydet at strømforbruget på de næsten identisk ydende kort er faldet fra 183 Watt med GTX285 til omkring 155 Watt med GTX460. Og så er der barberet syv til otte centimeter af kortets længde så også folk uden kabinetter i bus-størrelse kan være med.

Reduktionen i strømforbruget redder nok ikke en gletcher eller to, men det betyder at der udvikles lidt mindre varme inden i din computer. Samtidig kan du være med selvom din PC´s strømforsyning ligger på omkring 500 Watt - bare du har to seks-pins stik eller frie stik nok til de medfølgende konverterer.

Zotac har desuden været så venlige at forsyne kortet med to DVI-stik, et DisplayPort-stik samt et normalt HDMI-stik. Dermed skulle dine forbindelsesbehov være fint dækket ind til både mediecenter og spillecomputer. Vi kunne dog godt have ønsket os en mere stille blæser på Zotac-kortet.

På sammenligningen i højre side kan du se forskellen på den tidligere topmodel og det aktuelle og langt billigere GTX460.

Sådan yder Zotac GTX460

Rent ydelsesmæssigt ligger GTX460 ganske lidt under et GTX285. Og det er slet ikke dårligt. I den testede - og ekstreme - opløsning på 2.560 x 1.600 pixels og høj kvalitet er det rimeligt nye spil Battlefield Bad Company 2 spilbart med en framerate på 27 billeder i sekundet. Reducerer du opløsningen til noget mere opnåeligt end de 30 tommer fra HP vi testede på så vil din ydelse stige tilsvarende.

Med benchmarkprogrammet 3DMark Vantage lå scoren for GTX460 lidt højere end GTX285, men en del af dette skyldes nok at GTX460 understøtter DirectX 11 mens GTX285 understøtter den ældre DirectX 10 standard.

Læs mere: Det betyder DirectX11 for din computer.

Konklusion

Mens mange entusiaster nok ikke ville drømme om at besudle deres spillealtre med noget så profant som et prisbilligt grafikkort som GTX460, så er kortet ikke et dårligt køb. Udstyrer du din pc med en fornuftig strømforsyning, en god processor og en skærm der klarer 1.920 x 1.080 pixels og et GTX460 har du sandsynligvis bygget en både rimeligt prissat og godt ydende maskine.

Det er ikke en revolution, men det er med til at skabe flere valgmuligheder og konkurrence i mellemprisklassen med det lidt ringere ydende ATI 5830 og det dyrere, men hurtigere ATI 5850 kort. Og flere valgmuligheder gavner altid din pengepung.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere