Artikel top billede

HP har løst et af datalogiens største problemer

Et af matematikkens store, hidtil uløste problemer inden for kompleksitetsteori er nu muligvis løst af en forsker fra HP.

Computerworld News Service: Mens Hewlett-Packard forsøger at komme på benene igen efter koncernchef Mark Hurds pludselige fratræden på grund af anklager om sexchikane, kan virksomheden i det mindste være stolt af en enkelt potentielt imponerende præstation:

En forsker fra HP er stået frem med, hvad han mener, er en løsning af et af de sværeste, hidtil uløste problemer inden for datalogien.

Ledende forsker fra HP Labs,Vinay Deolalikar, har offentliggjort, hvad han hævder er en løsning af et matematisk problem, der er kendt som P versus NP.

Det har hidtil været regnet for et så svært problem at løse, at amerikanske Clay Mathematics Institute har udlovet en præmie på en million dollar - knap 5,7 millioner kroner i dagens kurs - til den person, der løser det.

Syv store problemer

Det er et af kun syv problemer, der er samlet under overskriften Millennium Prize Problems, og som instituttet har udlovet denne præmie for at løse.

Et af de syv, Poincaré-formodningen, blev officielt løst i 2006.

Det er endnu ikke afgjort, om Deolalikar vil få udbetalt kontantpræmien, da Clay Mathematics Institute endnu ikke har udtalt, om instituttet anser problemet som løst.

Dette problem, der er "et af de uafklarede problemer i datalogien," indebærer, at man skal "afgøre om der eksisterer spørgsmål, hvis svar hurtigt kan efterprøves, men som kræver umuligt lang tid at løse med nogen direkte fremgangsmåde," forklares det på instituttets website.

I det matematiske problem står P for polynomial tid og NP står for nondeterministisk polynomial tid.

"Det glæder mig at kunne bekendtgøre et bevis på, at P ikke er lig med NP," skriver Deolalikar i en e-mail til en gruppe matematik-professorer.

Denne e-mail blev i søndags offentliggjort på en blog af Greb Baker, der underviser ved British Columbia Simon Fraser Universitetet.

Dette vil løsningen komme til at betyde

Dette betyder i en nøddeskal, at visse problemer kun kan løses ved brute force-metode, hvis der overhovedet kan findes en løsning.

"Beviset kræver en sammenkobling af principper fra forskellige områder af matematikken. Den største udfordring ved konstruktionen af dette bevis var at afdække en kæde af konceptuelle forbindelser mellem forskellige felter og undersøge dem i et fælles perspektiv," skriver Deolalikar.

Folk med viden om problemet tøver helt naturligt med at erklære problemet løst af Deolalikar, da der først skal foretages en stor del efterprøvning.

Og selvom Deolalikar bliver rost for sin grundige tilgang, der adskiller sig fra de mere uorganiserede forsøg, der oftest præsenteres, så er der endnu ingen, der definitivt har hævdet, at han har løst problemet.

"Beviset synes at introducere nogle tankevækkende nye ideer, særligt en forbindelse mellem statistisk fysik og karakteristikken af NP i førsteordens prædikatslogik," skriver Scott Aaronson, der er adjunkt i elektroteknik og datalogi ved Massachusetts Institute of Technology, i et forbeholdent blogindlæg.

"Jeg ved ikke, hvad jeg skal mene lige nu, men jeg er bestemt håbefuld," skriver Dick Lipton, der er professor i datalogi ved Georgia Institute of Technology.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere