Artikel top billede

Krisens spor: Vi er blevet mere modige ledere

Er krisen ved at være slut, og hvad har den ført med sig? Computerworld har talt med direktørerne i nogle af de største danske it-virksomheder. I dag er det Peter Trans, direktør i Atea.

Læs også: Krisens spor: Aldrig har kunderne været så grundige

Krisen har i lang tid hængt som en mørk sky over de danske it-virksomheder.

Branchen er så småt begyndt at vise tegn på bedring, men hvornår kan krisen for alvor lægges i graven?

Computerworld har talt med direktørerne i nogle af de største danske it-virksomheder.

I dag er hovedpersonen Peter Trans administrerende direktør i Atea. Atea er en af danmarks største sælgere af hardware og software til virksomheder og er blandt andet storleverandør til det offentlige.

Er krisen efter din mening overstået?

"Nej, det er den bestemt ikke. Det offentlige marked, som udgør 40 procent for os, har skåret gevaldigt i budgetterne. Så vi kæmper stadig.

Samtidig skal vi i det private være rigtig dygtige til at forklare, hvorfor virksomheden skal købe et produkt, ellers er de ikke klar til at lave investeringen.

Min opfattelse er, at hvis ikke vi er helt skarpe, så får vi stadig tæskene," forklarer administrerende direktør i Atea, Peter Trans.

Hvordan har Atea mærket krisen?

"I 2009 mærkede vi, at der blandt de private virksomheder blev skåret kraftigt på investeringsbudgetterne. Det skete fra den ene dag til den anden, og det var ikke bare at udskyde kommende projekter, men også simpelthen at stoppe, dem der var igang.

Det offentlige marked fortsatte dog modsat i 2009, lidt som om intet var sket. Så heltene i 2009 var vores sælgere til det offentlige marked.

I 2010 er det hele så blevet vendt lidt på hovedet. Det offentlige har skåret kraftigt i budgetterne. Der er ikke mange penge til ny infrastruktur.

Omvendt er pengene faktisk begyndt at komme tilbage hos de private virksomheder. Men i modsætning til tidligere skal vi virkelig kunne forklare dem, hvorfor de skal lave en investering.

Du skal have en gennemarbejdet business case og have eksempler med på andre der har foretaget lignende investeringer, ellers dropper de det," siger Peter Trans.

Krisen tvang os til bedre ledelse

Hvad har krisen betydet for jer som virksomhed?

"Vi har oplevet, at vi med krisen har taget et spejl op og kigget os selv i øjnene, og spurgt om vi kunne blive bedre ledere? Om der var plads til forbedringer?

Og det kan jeg love dig for der var. Jeg kunne blive en bedre leder, den samlede direktion kunne og hele ledelsesgruppen kunne.

Vi er som ledelse blevet tvunget til at være mere modige, mere tydelige og mere konsekvente.

Mange virksomheder har skåret ned på medarbejderstaben over en bred kam. Det har vi heldigvis været forskånet for.

Det betyder dog ikke, at vi ikke har taget afsked med medarbejdere. Vi er blevet mere kontante. Det er slut med ikke at overholde aftaler, det er slut med ikke at performe og leve op til værdierne i virksomheden.

Jeg ser det lidt som otte mand i en kano. Der sidder syv mand og arbejder, og en der ikke gør. De syv er udemærket klar over, at personen bare skulle have et los ud i søen.

Sådan er det også i virksomheden. Både lederne og medarbejderne ved faktisk godt, hvis der er nogen der ikke putter energi i samarbejdet," siger Peter Trans.

Hvad har i konkret gjort for at skabe bedre ledelse?

"Vi startede med at se på de cirka 130 ledere, vi havde i vores virksomhed. Af dem var der syv, der direkte blev bedt om at lave noget andet end at lede.

Så var der 22, som vi troede på havde viljen og ambitionen, men som var nød til at blive bedre. Dem satte vi i et intensivt træningsforløb. Af de 22 var der fire, hvor vi erkendte, at selvom lysten var der, så kunne vi ikke nå i mål.

Så alt i alt har der været små 10 procent af lederne, der indenfor det sidste år har måtte indse, at ledelse ikke er det de skal lave.

Krisen har været med til at gøre det fuldstændig klart, hvilke ledere der præsterer, og hvilke der ikke gør. Det kommer meget tydeligt frem," siger Peter Trans.

Ser du positivt på det krisen har bragt med sig?

"Ja. Den har givet os en bevidsthed om, at der var noget vi kunne gøre bedre, og det har gjort os stærkere.

Vi har dog lang vej endnu. Vi er ikke nær så dygtige ledere, som vi kan blive. Så det er en proces som er blevet startet, men ikke afsluttet endnu.

Samtidig tror jeg det er positivt for alle, at tingene ikke bare brager derudaf som det har gjort tidligere. Før kunne man købe et hus til tre millioner og otte måneder efter var det fem millioner værd. Det er jo vanvittigt.

Så det er positivt, at vi kommer tilbage til en situation, hvor ting skal bevise deres værdi, og kan de ikke det, så er det bare ærgerligt," siger Peter Trans.

Du kan læse mere om Atea i Brancheguiden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere