Artikel top billede

For mange it-firmaer er krisen et overstået kapitel

Hos ITEK's medlemmer er over halvdelen af den tabte omsætning vundet tilbage, siden krisen var på sit højeste. Men der er stadig udfordringer, mener direktør Tom Togsverd.

Hos ITEK's medlemmer er der igen ved at blive fyldt op i ordrebogen og en del af det tabte ved at være vundet tilbage.

Således har omsætningen blandt ITEK's medlems-virksomheder, der tæller it-virksomheder i Danmark, for januar til maj i år ligget 6,7 procent over omsætningen i samme periode sidste år. Det fremgår af ITEK's netop offentliggjorte Konjunkturbarometer.

"Der er igen godt gang i den. Vi fik som mange andre erhverv en ordentlig omgang tæsk i 2009, men nu er bøtten vendt, og det går op af igen," siger Tom Togsverd, der er branchedirektør i ITEK, der hører under Dansk Industi.

ITEK er et branchefællesskab for virksomheder indenfor it, tele, elektronik og kommunikation.

Endnu bedre ser det ud for maj i år sammenlignet med maj 2009. Her er omsætningsvæksten på 14,8 procent.

Vil du gå så langt som til at sige, at krisen er et overstået kapitel?

"For mange er den. Men samlet set har vi ikke helt vundet det tabte tilbage. Der er stadig nogle udfordringer, men vi er godt på vej," siger Tom Togsverd.

Tallene viser da også, at det kun er 60 procent af den tabte omsætning, som er hentet tilbage i forhold til niveauet før krisens start i 2008.

Der er dog håb at spore for nogle af dem, der har været hårdest ramt af krisen.

"Blandt andet hardware-folket og virksomheder, der var meget eksport-afhængige, fik nogle ordentlige hak i tuden. Men det er samtidig også dem, der nu har den største fremgang," siger Tom Togsverd.

Eksporten er motoren for vækst

Det er specielt eksportmarkederne, der er drivkraft for
omsætningsvæksten.

Selvom eksporten kun udgør omkring en fjedredel af den samlede omsætning hos ITEK's medlemmer, er lidt over halvdelen af den samlede stigning i omsætningen hentet på eksportmarkederne.

Ud af en samlet stigning på to milliarder kroner fra markedet nåede bunden til nu, er lidt over 1,1 milliard hentet på eksportmarkederne.

"Eksporten var hårdere ramt end hjemmemarkedet, men er nu ved at komme igen. Tyskland er blandt andet motor for noget af den vækst, vi oplever i udlandet. Det er godt, for der er rigtig mange danske virksomheder, der er underleverandører til det marked," siger Tom Togsverd.

Mens det går godt på eksportmarkederne, kunne Tom Togsverd godt ønske, at det offentlige blev en større drivkraft for efterspørgslen herhjemme.

"Det, jeg hører fra mange af vores medlemmer, er, at den offentlige efterspørgsel halter bagefter. Mange steder har man skrinlagt projekter for at skabe besparelser på den korte bane. Det giver bare ikke mening, hvis det offentlige ønsker at spare penge på længere sigt," siger Tom Togsverd og fortsætter.

"Det offentlige kunne godt give den et spark mere. Vi skal have dem overbevidst om at genopretningen af den danske økonomi ikke kun handler om kortsigtede besparelser, men om at investere i fremtiden."

Tredje kvartal ser bedre ud end 2009
ITEK har også lavet et spørgeskema blandt 395 medlemsvirksomheder i DI ITEK's virksomhedspanel, hvor der er blevet spurgt til forventningerne til tredje kvartal af 2010, sammenlignet med tredje kvartal sidste år.

Således forventer halvdelen af virksomhederne en vækst i omsætningen på mellem 2-10 procent for tredje kvartal i forhold til samme periode sidste år.

"Der er selvfølgelig stadig nogle, der holder vejret, så jeg håber de gode takter, vil forstærke sig i tredje kvartal. Samlet set er vi godt på vej tilbage, men er der ikke helt endnu," siger Tom Togsverd.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere