Artikel top billede

Flere år gammelt sikkerhedshul fundet i Linux-kernen

Et flere år gammelt sikkerhedshul er blevet fundet i Linux-kernen. Sårbarheden gør det muligt for it-kriminelle at overtage systemet.

Det er god praksis, at man ikke logger på sin arbejdsmaskine med administrative rettigheder for derved at undgå, at skadelig kode sniger sig ind på maskinen.

Men nu viser det sig, at netop den dør har stået åben på Linux-maskiner i flere år, på trods af forsigtighed med rettighederne.

Siden version 2.6 af Linux-kernen, har der nemlig været en sårbarhed i systemet. Det skriver sikkerhedsfirmaet Invisible Things Lab på firmaets blog.

System X

Firmaet har fundet en flere år gammel sårbarhed, der gør det muligt for et hvilket som helst program med adgang til det grafiske system X, at opnå administrative rettigheder på maskinen.

I praksis betyder det, at en bruger kan installere og afvikle et grafisk program, der indeholder angrebskode, eller at et grafisk program kan udsættes for et udefrakommende angreb og snydes til at køre kode, der kan give kontrol over computeren.

En årsag til problemet er, at grafikmotoren X har benyttet administrative rettigheder, hvilket har været anset for et nødvendigt onde.

Problemet skulle dog være løst med en ny teknik, der gør det muligt at give adgang via et lavere niveau af brugerrettigheder. Det skriver Computerworlds svenske søsterside TechWorld.

Ikke første gang

Sårbarheden blev opdaget i juni i år, hvor informationerne blev viderebragt til de ansvarlige for koden i grafikmotoren.

Nu er der så fremstillet en lap til hullet, og derfor har The Invisibile Lab, der opdagede problemet, valgt at fortælle om det.

Hullet er lappet i de stabile versioner 2.6.32.19, 2.6.34.4, 2.6.35.2 af kernen, og det fjernes angivelig helt i den kommende version 2.6.36

Det er ikke første gang, at en Linux-sårbarhed har levet et langt og ubemærket liv.

For et år siden opdagede to Google-folk således en sårbarhed, der havde eksisteret i Linux-kernen siden 2001.

I forbindelse med den sårbarhed forklarede en sikkerhedsekspert, at fejl i kernen er et stort problem, fordi den bibeholdes i efterfølgende versioner.

"Hvis der opstår en fejl på kerne-niveau, bliver den nedarvet til nye versioner, og derfor kan den sprede sig rigtig bredt," sagde Peter Kruse fra CSIS om sårbarheden.

"Fejlen er ret nem at rette for programmørerne, men det kan blive en udfordring at få alle de berørte brugere til at opdatere deres software, netop fordi den rammer så bredt."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere