Foto: Mikael Rieck.

Unge vil have faget "Internettet" på skoleskemaet

Rutinerede it-politikere i benhård kamp med krævende teenagere, der vil lære at færdes sikkert på nettet og have ordentligt it-udstyr på skolerne.

Internettet skal være et fedt sted at være.

Det var overskriften, da syv unge torsdag havde sat fem af Christiansborgs it-ordførere, Jørgen Lundsgaard (K), Michael Aaastrup-Jensen (V), Hanne Agersnap (SF), Morten Østergaard (R) og Yildiz Akdogan (S) stævne i IT-Universitetets største auditorium i forbindelse med Dansk IGF's konference om fremtidens internet.

De unge ville som storforbrugere af nettet have svar på en hel række bekymringer, som teenagere i dagens Danmark går og tumler med på nettet.

Bemærkelsesværdigt nok blev begreber som Facebook og World of Warcraft indledningsvis ikke nævnt med ét eneste ord, da de unge udtrykte deres bekymringer om fremtidens internet for deres egen teenager-generation.

Bekymringerne gik derimod på emner som cyber-mobning, censur, sikkerhed, misbrug af copyright og deres egen indflydelse på, hvad børn og unge skal have adgang til på nettet.

Og da debatten åbnede mellem ungdomspanelet og politikerpanelet gik de unge i offensiven med et konkret forslag:

"Der skal være mere undervisning om internettet - og måske skal vi have et fag i skolen, der hedder "Internettet". For børn tænker ikke så meget over tingene på nettet, de klikker bare," lød det fra ungdomspanelets Amanda Rørbye Jespersen.

Internettet er ikke noget nyt - kom dog i gang
Politikerne rystede i takt med hovederne og sang den velkendte vise om, at it skal integreres i alle fag og ikke stå som et selvstændigt fag på skoleskemaet.

"Jeg tror vi skal have it-viden og internet-kundskaber ind i alle fagene. Det skal integreres i undervisningen, så det bliver en naturlig del af den måde, vi lærer på. Vi skal have skabt nogle rammer, hvor det er tilladt at være barn og naiv på nettet," svarede De Radikales Morten Østergaard eksempelvis.

Det svar fik ungdomspanelets Kristoffer Bayer til at spørge:

"Internettet er jo ikke noget nyt. Hvorfor har I ikke gjort noget ved problemet før nu?"

Der tog Michael Aastrup-Jensen fra regeringspartiet Venstre ordet og tilføjede, at lærerne på seminarerne simpelthen skal lære mere om it og på den måde være i stand til at lære nogle dannelsesprinciper fra sig til de unge, som reelt er eksperter i it-anvendelsen.

Teenagerne i ungdomspanelet var ikke imponerede.

"Vi lærer mest om Word og Excel, men ikke meget mere end det," lød deres modsvar.

Hvor kommer pengene fra?
Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne stejlede også på forslaget om at have it som et selvstændigt fag på grund af pengemangel, men hun ansporede til, at it-færdighederne alligevel skal testes, inden ungerne forlader skolerne.

Og netop pengemanglen var et emne som flere af de andre politikere også kom ind på i debatten omkring it-understøttelsen i folkeskolen.

"Hvis ikke it-udstyret har nogenlunde samme standard som derhjemme, så får vi aldrig gang i it-kundskaberne i skolen," konstaterede Morten Østergaard fra De Radikale.

Han fik lidt overraskende opbakning fra Michael Aastrup-Jensen, der lettere modstræbende erkendte, at regeringen ikke havde gjort nok for at få skolernes it-hardware op på en ønskelig standard.

Den tidligere kommunalpolitiker og Randers-borgmester sagde dog samtidig, at ansvaret for skolernes it-hardware reelt lå unde kommunerne, og derfor skulle politikerne på Christiansborg være bedre til at blande sig uden om prioriteringene på skolerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.