Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck.

Unge vil have faget "Internettet" på skoleskemaet

Rutinerede it-politikere i benhård kamp med krævende teenagere, der vil lære at færdes sikkert på nettet og have ordentligt it-udstyr på skolerne.

Internettet skal være et fedt sted at være.

Det var overskriften, da syv unge torsdag havde sat fem af Christiansborgs it-ordførere, Jørgen Lundsgaard (K), Michael Aaastrup-Jensen (V), Hanne Agersnap (SF), Morten Østergaard (R) og Yildiz Akdogan (S) stævne i IT-Universitetets største auditorium i forbindelse med Dansk IGF's konference om fremtidens internet.

De unge ville som storforbrugere af nettet have svar på en hel række bekymringer, som teenagere i dagens Danmark går og tumler med på nettet.

Bemærkelsesværdigt nok blev begreber som Facebook og World of Warcraft indledningsvis ikke nævnt med ét eneste ord, da de unge udtrykte deres bekymringer om fremtidens internet for deres egen teenager-generation.

Bekymringerne gik derimod på emner som cyber-mobning, censur, sikkerhed, misbrug af copyright og deres egen indflydelse på, hvad børn og unge skal have adgang til på nettet.

Og da debatten åbnede mellem ungdomspanelet og politikerpanelet gik de unge i offensiven med et konkret forslag:

"Der skal være mere undervisning om internettet - og måske skal vi have et fag i skolen, der hedder "Internettet". For børn tænker ikke så meget over tingene på nettet, de klikker bare," lød det fra ungdomspanelets Amanda Rørbye Jespersen.

Internettet er ikke noget nyt - kom dog i gang

Politikerne rystede i takt med hovederne og sang den velkendte vise om, at it skal integreres i alle fag og ikke stå som et selvstændigt fag på skoleskemaet.

"Jeg tror vi skal have it-viden og internet-kundskaber ind i alle fagene. Det skal integreres i undervisningen, så det bliver en naturlig del af den måde, vi lærer på. Vi skal have skabt nogle rammer, hvor det er tilladt at være barn og naiv på nettet," svarede De Radikales Morten Østergaard eksempelvis.

Det svar fik ungdomspanelets Kristoffer Bayer til at spørge:

"Internettet er jo ikke noget nyt. Hvorfor har I ikke gjort noget ved problemet før nu?"

Der tog Michael Aastrup-Jensen fra regeringspartiet Venstre ordet og tilføjede, at lærerne på seminarerne simpelthen skal lære mere om it og på den måde være i stand til at lære nogle dannelsesprinciper fra sig til de unge, som reelt er eksperter i it-anvendelsen.

Teenagerne i ungdomspanelet var ikke imponerede.

"Vi lærer mest om Word og Excel, men ikke meget mere end det," lød deres modsvar.

Hvor kommer pengene fra?

Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne stejlede også på forslaget om at have it som et selvstændigt fag på grund af pengemangel, men hun ansporede til, at it-færdighederne alligevel skal testes, inden ungerne forlader skolerne.

Og netop pengemanglen var et emne som flere af de andre politikere også kom ind på i debatten omkring it-understøttelsen i folkeskolen.

"Hvis ikke it-udstyret har nogenlunde samme standard som derhjemme, så får vi aldrig gang i it-kundskaberne i skolen," konstaterede Morten Østergaard fra De Radikale.

Han fik lidt overraskende opbakning fra Michael Aastrup-Jensen, der lettere modstræbende erkendte, at regeringen ikke havde gjort nok for at få skolernes it-hardware op på en ønskelig standard.

Den tidligere kommunalpolitiker og Randers-borgmester sagde dog samtidig, at ansvaret for skolernes it-hardware reelt lå unde kommunerne, og derfor skulle politikerne på Christiansborg være bedre til at blande sig uden om prioriteringene på skolerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere