Foto: Mikael Rieck.

Unge vil have faget "Internettet" på skoleskemaet

Rutinerede it-politikere i benhård kamp med krævende teenagere, der vil lære at færdes sikkert på nettet og have ordentligt it-udstyr på skolerne.

Internettet skal være et fedt sted at være.

Det var overskriften, da syv unge torsdag havde sat fem af Christiansborgs it-ordførere, Jørgen Lundsgaard (K), Michael Aaastrup-Jensen (V), Hanne Agersnap (SF), Morten Østergaard (R) og Yildiz Akdogan (S) stævne i IT-Universitetets største auditorium i forbindelse med Dansk IGF's konference om fremtidens internet.

De unge ville som storforbrugere af nettet have svar på en hel række bekymringer, som teenagere i dagens Danmark går og tumler med på nettet.

Bemærkelsesværdigt nok blev begreber som Facebook og World of Warcraft indledningsvis ikke nævnt med ét eneste ord, da de unge udtrykte deres bekymringer om fremtidens internet for deres egen teenager-generation.

Bekymringerne gik derimod på emner som cyber-mobning, censur, sikkerhed, misbrug af copyright og deres egen indflydelse på, hvad børn og unge skal have adgang til på nettet.

Og da debatten åbnede mellem ungdomspanelet og politikerpanelet gik de unge i offensiven med et konkret forslag:

"Der skal være mere undervisning om internettet - og måske skal vi have et fag i skolen, der hedder "Internettet". For børn tænker ikke så meget over tingene på nettet, de klikker bare," lød det fra ungdomspanelets Amanda Rørbye Jespersen.

Internettet er ikke noget nyt - kom dog i gang
Politikerne rystede i takt med hovederne og sang den velkendte vise om, at it skal integreres i alle fag og ikke stå som et selvstændigt fag på skoleskemaet.

"Jeg tror vi skal have it-viden og internet-kundskaber ind i alle fagene. Det skal integreres i undervisningen, så det bliver en naturlig del af den måde, vi lærer på. Vi skal have skabt nogle rammer, hvor det er tilladt at være barn og naiv på nettet," svarede De Radikales Morten Østergaard eksempelvis.

Det svar fik ungdomspanelets Kristoffer Bayer til at spørge:

"Internettet er jo ikke noget nyt. Hvorfor har I ikke gjort noget ved problemet før nu?"

Der tog Michael Aastrup-Jensen fra regeringspartiet Venstre ordet og tilføjede, at lærerne på seminarerne simpelthen skal lære mere om it og på den måde være i stand til at lære nogle dannelsesprinciper fra sig til de unge, som reelt er eksperter i it-anvendelsen.

Teenagerne i ungdomspanelet var ikke imponerede.

"Vi lærer mest om Word og Excel, men ikke meget mere end det," lød deres modsvar.

Hvor kommer pengene fra?
Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne stejlede også på forslaget om at have it som et selvstændigt fag på grund af pengemangel, men hun ansporede til, at it-færdighederne alligevel skal testes, inden ungerne forlader skolerne.

Og netop pengemanglen var et emne som flere af de andre politikere også kom ind på i debatten omkring it-understøttelsen i folkeskolen.

"Hvis ikke it-udstyret har nogenlunde samme standard som derhjemme, så får vi aldrig gang i it-kundskaberne i skolen," konstaterede Morten Østergaard fra De Radikale.

Han fik lidt overraskende opbakning fra Michael Aastrup-Jensen, der lettere modstræbende erkendte, at regeringen ikke havde gjort nok for at få skolernes it-hardware op på en ønskelig standard.

Den tidligere kommunalpolitiker og Randers-borgmester sagde dog samtidig, at ansvaret for skolernes it-hardware reelt lå unde kommunerne, og derfor skulle politikerne på Christiansborg være bedre til at blande sig uden om prioriteringene på skolerne
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.