Artikel top billede

Hvordan finder vi job til de ledige chefer?

Klumme: De mange ledige chefer - hvordan får vi dem ind på arbejdsmarkedet igen?

En kedelig afledt effekt af finanskrisen, er de drastiske nedskæringer af medarbejdere, hvilket naturligt også berører mange chefer og direktører i adskillige virksomheder.

Vi har set, at hele organisatoriske lederlag er blevet skåret fra. De tilbageblevne chefer skal dække større antal medarbejdere, større territorier osv. Heldigvis er antallet af nyansættelser steget, men rekrutteringen af nye chefer hænger stadig i slipstrømmen, og der vil sikkert gå en rum tid, før disse stillinger bliver genbesat, hvis de overhovedet bliver det igen.

Så desværre må vi konstatere, at rigtig mange dygtigere chefer går ledige og efterhånden har gjort det i lang tid, og jo længere tid de går ledige, jo sværere bliver det for dem at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Som headhunter bliver man noget frustreret over ikke at kunne hjælpe dem i job.

Når der nu engang ikke er chefstillinger nok til alle, begynder "de ledige chefer" naturligt at søge stillinger uden ledelse, og motivationen kan variere. Nogen gør det simpelt hen af nød, af økonomiske årsager og andre er ikke nødvendigvis drevet af ledelse, men vil have det perfekt med eksempelvis et senior salgs- eller konsulentjob.

Uanset motivationsretning burde det vel også være ok at ansætte en sådan profil, så længe personen kan udfylde rollen og har energien og fagligheden til at påtage sig jobbet. Problemet er bare, at "de ledige chefer" har ekstremt svært ved at få stillinger, hvor de går "steppet ned". Man tør simpelthen ikke ansætte dem af årsager som: "lurerpasser" de, til det rette job dukker op? Kan de finde motivationen i jobbet? Eller er de ude efter chefens job?

Jeg mener bare; hvem kan gardere sig? Der er altid en risiko ved at ansætte folk, også ved at ansætte eksempelvis sælgere eller konsulenter, som har været det i flere år. Man er aldrig 100 procent sikker på, om de vil topperforme, at de ikke løber tør for energi undervejs, eller at der sker ting i privatsfæren, som gør, at de ikke skaber de forventede resulatater.

Ledelse er en kompetence

Vi kan tage en masse forholdsregler: tage referencer, teste dem, naturligvis bruge professionel rekrutteringsassistance - gøre alt det, vi ellers gør for at være så sikre som overhovedet muligt.
En løsning kunne også være at ansætte dem på en interim kontrakt til at starte med. Tænk, hvilke fordele der er ved at ansætte en "seniorperson"? God sparring, ofte et netværk højere i organisationen hos de virksomheder, man vil gøre forretning med, en selvkørende medarbejder, som kan bidrage til forretningen.
 
En af vores kunder ansatte for kort tid siden en direktør som Account Manager. Han har et kæmpe netværk i finansbranchen og var motiveret af igen at komme "tilbage" og gøre forretning frem for at drive ledelse og have en masse administrative opgaver. For mange kan det være en "befrielse", en pause - hvem ved? Måske vender de tilbage til et lederjob igen, men hvad betyder det, så længe de har bidraget til at skabe forretning den tid, de har bestridt specialiststillingen. Bonus kunne jo være, at man kunne tilbyde vedkommende et lederjob på et senere tidspunkt.

Jeg opfatter "ledelse" som en kompetence som så mange andre kompetencer: salg, projektledelse, regnskabsføring etc. Nogle motiveres så meget af ledelse, at de faktisk ikke kan undvære det. Andre kan sagtens "parkere" denne kompetence, så længe dette "hul" kan kompenseres med andre motiverende faktorer.

Så hvorfor ikke ved fælles hjælp prøve at få disse dygtige ressourcer i spil igen i it-branchen? Der er brug for at tænke utraditionelt, på grund af den situation, som mange af vores "kollegaer" er havnet i. Jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre, oven i købet med gevinst både økonomisk og fagligt.

Jannie Kluge er stifter af Kluge & Partners A/S,
The Nordic Search Company.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?