Microsoft går ind i kampen mod Zeus

Microsofts beslutning om at spore Zeus via MSRT kan få stor betydning. MSRT fik æren for mere eller mindre at udrydde ormen Storm i 2007.

Computerworld News Service: To uger efter anholdelsen af en af de bander, der står bag botnettet Zeus, har Microsoft taget initiativ til at gøre det endnu sværere for de kriminelle at installere malwaren på pc'er. 
  
Microsoft er begyndt at spore Zeus via Malicious Software Removal Tool (MSRT), som er et udbredt værktøj til fjernelse af virus, der tilbydes gratis til Windows-brugere.
 
Det vil gøre det meget sværere for de kriminelle, der anvender Zeus, at køre software på computere uden antivirusprogram installeret - hvilket indtil nu har udgjort de nemmeste mål. 
 
Ifølge sikkerhedsleverandøren Trusteers undersøgelse fra september 2009 har 45 procent af de Zeus-inficerede maskiner enten ingen eller kun forældede antivirus-programmer installeret. På den anden side har Zeus generelt været effektiv til at omgå sporing af den type, som Microsoft nu har tilføjet i MSRT. 
 
Samme rapport oplyser i øvrigt, at 55 procent af zeus-infektionerne skete på maskiner, som havde et fungerende antivirusprogram installeret.
 
Som en del af en større aktion, der blev indledt 28. september i USA, Storbritannien og Ukraine, har myndighederne i forskellige lande arresteret mere end 100 medlemmer af den største af de kendte Zeus-bander.

Brugere praler med størrelsen
Men på nettet er det forholdsvis nemt at få fat i Zeus, som er blevet anvendt af mange forskellige kriminelle, siden det først begyndte at dukke op for fire år siden.
 
"De forskellige undergrundshjemmesider er fyldt med brugerkommentarer, der handler om alt fra den helt basale konfigurering af malwaren til folk, der praler med størrelsen på deres botnet," lyder det fra Matt McCormack, som er talsmand fra Microsoft, i et blogindlæg.
 
"Botnet-bagmændene er også helt forskellige fra hinanden - fra folk, der tilsyneladende bruger det som en hobby, til dem med mere ondskabsfulde hensigter," fortsætter han.
 
Softwaren er bedst kendt for at stjæle netbanksoplysninger, men i løbet af den seneste tid er sikkerhedseksperter begyndt at spekulere på, om Zeus også kan bruges til industrispionage. 
  
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.