Sådan afslører Word-dokumentet dig

Der sættes automatisk digitale fingeraftryk på dine Word-filer, og det kan give bagslag. Se her hvordan du finder frem til de "hemmelige" data - og sletter dem.

Ups. Der sidder nok nogen i Forsvarskommandoen med ører, der er mere røde end en postkasse.

For B.T. kom i sidste uge i besiddelse af et Word-dokument, der indeholdt en arabisk maskinoversættelse af den omdiskuterede bog "Jæger - i krig med eliten".

Word-dokumentet skulle angiveligt være bevis for, at bogen nu var oversat til arabisk og cirkulerede på nettet.

Det kunne være stærkt problematisk, da bogen er beskyldt for at bringe rigets sikkerhed i fare.

Men det viste sig, at Word-dokumentet - som B.T. offentliggjorde - ifølge blandt andre TV 2 var oprettet af Forsvarskommandoen selv.

Forsvarsminister Søren Gade endte med at kalde den pinlige episode for et selvmål med en pil op.

Det var nemt at afsløre, at Forsvarskommandoen stod som forfatter og bag oprettelsen af dokumentet, hvis blot man kendte til et simpelt trick.

Sådan gør du
Du skal nemlig blot højreklikke på Word-filen, vælge Egenskaber og derefter skal du vælge fanebladet Dokumentinfo.

Det giver dig en pæn portion information om, hvem der er forfatter til filen. Samtidig oplyses det, om der er flere forskellige forfattere - eksempelvis hvis du har oprettet et dokument og sendt det til en ven, som har rettet i det.

På den måde er det muligt, at begge jeres navne optræder i filen. Du kan også få information om versionsnummer, altså hvor mange gange dokumentet er blevet rettet eller ændret.

Når du har aktiveret fanebladet Dokumentinfo, kan du selv ændre i forfatternavnet og andre data, hvis du gerne vil sløre oprindelsen.

Microsoft har i øvrigt skabt et lille program, der hedder Remove Hidden Data, som kan bruges med Office 2003. Det "stripper" simpelthen et Word-dokument for afslørende data. Du kan læse mere og downloade programmet her.

Der er også hjælp til Word 2007. Faktisk har kontorprogrammet en indbygget funktion, der hedder Document Inspector, og kan bruges til at fjerne forfatternavn og andre data fra en Word-fil. Læs mere om hvordan du gør her.

Det er set før
Det er i øvrigt langt fra første gang, at en Word-fil har skabt opsigt, fordi nogen højreklikkede på den og undersøgte, hvem forfatteren egentlig var.
Da tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen holdt sin nytårstale tilbage i 2004, blev talen sendt som Word-fil til pressen. Det viste sig dog, at det originale dokument var oprettet af en erhvervsjuridisk chef i Dansk Industri. Det skabte en del debat.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.