Sådan afslører Word-dokumentet dig

Der sættes automatisk digitale fingeraftryk på dine Word-filer, og det kan give bagslag. Se her hvordan du finder frem til de "hemmelige" data - og sletter dem.

Ups. Der sidder nok nogen i Forsvarskommandoen med ører, der er mere røde end en postkasse.

For B.T. kom i sidste uge i besiddelse af et Word-dokument, der indeholdt en arabisk maskinoversættelse af den omdiskuterede bog "Jæger - i krig med eliten".

Word-dokumentet skulle angiveligt være bevis for, at bogen nu var oversat til arabisk og cirkulerede på nettet.

Det kunne være stærkt problematisk, da bogen er beskyldt for at bringe rigets sikkerhed i fare.

Men det viste sig, at Word-dokumentet - som B.T. offentliggjorde - ifølge blandt andre TV 2 var oprettet af Forsvarskommandoen selv.

Forsvarsminister Søren Gade endte med at kalde den pinlige episode for et selvmål med en pil op.

Det var nemt at afsløre, at Forsvarskommandoen stod som forfatter og bag oprettelsen af dokumentet, hvis blot man kendte til et simpelt trick.

Sådan gør du

Du skal nemlig blot højreklikke på Word-filen, vælge Egenskaber og derefter skal du vælge fanebladet Dokumentinfo.

Det giver dig en pæn portion information om, hvem der er forfatter til filen. Samtidig oplyses det, om der er flere forskellige forfattere - eksempelvis hvis du har oprettet et dokument og sendt det til en ven, som har rettet i det.

På den måde er det muligt, at begge jeres navne optræder i filen. Du kan også få information om versionsnummer, altså hvor mange gange dokumentet er blevet rettet eller ændret.

Når du har aktiveret fanebladet Dokumentinfo, kan du selv ændre i forfatternavnet og andre data, hvis du gerne vil sløre oprindelsen.

Microsoft har i øvrigt skabt et lille program, der hedder Remove Hidden Data, som kan bruges med Office 2003. Det "stripper" simpelthen et Word-dokument for afslørende data. Du kan læse mere og downloade programmet her.

Der er også hjælp til Word 2007. Faktisk har kontorprogrammet en indbygget funktion, der hedder Document Inspector, og kan bruges til at fjerne forfatternavn og andre data fra en Word-fil. Læs mere om hvordan du gør her.

Det er set før

Det er i øvrigt langt fra første gang, at en Word-fil har skabt opsigt, fordi nogen højreklikkede på den og undersøgte, hvem forfatteren egentlig var.
Da tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen holdt sin nytårstale tilbage i 2004, blev talen sendt som Word-fil til pressen. Det viste sig dog, at det originale dokument var oprettet af en erhvervsjuridisk chef i Dansk Industri. Det skabte en del debat.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere