Sådan afslører Word-dokumentet dig

Der sættes automatisk digitale fingeraftryk på dine Word-filer, og det kan give bagslag. Se her hvordan du finder frem til de "hemmelige" data - og sletter dem.

Ups. Der sidder nok nogen i Forsvarskommandoen med ører, der er mere røde end en postkasse.

For B.T. kom i sidste uge i besiddelse af et Word-dokument, der indeholdt en arabisk maskinoversættelse af den omdiskuterede bog "Jæger - i krig med eliten".

Word-dokumentet skulle angiveligt være bevis for, at bogen nu var oversat til arabisk og cirkulerede på nettet.

Det kunne være stærkt problematisk, da bogen er beskyldt for at bringe rigets sikkerhed i fare.

Men det viste sig, at Word-dokumentet - som B.T. offentliggjorde - ifølge blandt andre TV 2 var oprettet af Forsvarskommandoen selv.

Forsvarsminister Søren Gade endte med at kalde den pinlige episode for et selvmål med en pil op.

Det var nemt at afsløre, at Forsvarskommandoen stod som forfatter og bag oprettelsen af dokumentet, hvis blot man kendte til et simpelt trick.

Sådan gør du
Du skal nemlig blot højreklikke på Word-filen, vælge Egenskaber og derefter skal du vælge fanebladet Dokumentinfo.

Det giver dig en pæn portion information om, hvem der er forfatter til filen. Samtidig oplyses det, om der er flere forskellige forfattere - eksempelvis hvis du har oprettet et dokument og sendt det til en ven, som har rettet i det.

På den måde er det muligt, at begge jeres navne optræder i filen. Du kan også få information om versionsnummer, altså hvor mange gange dokumentet er blevet rettet eller ændret.

Når du har aktiveret fanebladet Dokumentinfo, kan du selv ændre i forfatternavnet og andre data, hvis du gerne vil sløre oprindelsen.

Microsoft har i øvrigt skabt et lille program, der hedder Remove Hidden Data, som kan bruges med Office 2003. Det "stripper" simpelthen et Word-dokument for afslørende data. Du kan læse mere og downloade programmet her.

Der er også hjælp til Word 2007. Faktisk har kontorprogrammet en indbygget funktion, der hedder Document Inspector, og kan bruges til at fjerne forfatternavn og andre data fra en Word-fil. Læs mere om hvordan du gør her.

Det er set før
Det er i øvrigt langt fra første gang, at en Word-fil har skabt opsigt, fordi nogen højreklikkede på den og undersøgte, hvem forfatteren egentlig var.
Da tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen holdt sin nytårstale tilbage i 2004, blev talen sendt som Word-fil til pressen. Det viste sig dog, at det originale dokument var oprettet af en erhvervsjuridisk chef i Dansk Industri. Det skabte en del debat.
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft bekræfter gigant-opkøb af AI-selskabet Nuance
Nuance Communication, der blandt andet har leveret teknologi til Apples Siri, er blevet opkøbt af Microsoft, der mandag eftermiddag bekræfter handlen.
Computerworld
Gigantisk datalæk: 600.000 danskeres Facebook-data offentliggjort på hackerforum
Data om 533 millioner Facebook-brugere på verdensplan er i weekenden blev lækket på hackerforum.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.