Artikel top billede

Direktør for DI-ITEK, Tom Togsverd, spår mangel på en bred vifte af it-specialister.

Branchedirektør: Underskud af it-arkitekter

It-vækstbarometeret for 2010 viser, at cheferne vil ansætte masser af folk. Men er der nok i Danmark?

72 procent af it-topcheferne i Deloittes årlige undersøgelse forventer en stigning i antallet er medarbejdere i deres virksomheder det kommende år. Men er der nok arbejdskraft i Danmark?

Spørger man Tom Togsverd, formand for brancheforeningen ITEK, kommer vi til at mangle spidskompetencer. En bred gruppe af specialister med én ting til fælles.

"Det er typisk it-arkitekter med spidskompetencer inden for mange ting. For nogen er det radioteknologi, for andre er det nogen, der kan lave SAP-implementeringer. Det går mest igen, at det er arkitekter, der har det store overblik og kan levere sammenhængende helhedsløsninger, fordi det kræver et specielt overblik og en erfaring," siger han.

Insourcing en vigtig brik

Han ser insourcing af arbejdskraft som en stor del af løsningen, og kritiserer regeringens linje på det punkt. Det er blandt andet Birthe Rønn Hornbechs (V) halvering af greencard-ordningen, der er et problem. Fra at være en treårig arbejdstilladelse er perioden halveret til halvandet år. 
  
"Det er helt afgørende, at vi har konkurrencedygtige vilkår for udenlandske specialister. Vi brug for, at greencard-ordningen er tre år igen, og at vi får en modernisering af forskerskatteordningen," siger han.

Det er ikke specialister

Pia Brade, formand for fagforeningen Sam-Data, er mere skeptisk over for vigtigheden af import af udenlandske it-specialister.

Hun nævner CSC-sagen som eksempel. Her afslørede P1-orientering, at CSC Danmark havde hentet 900 indere fra CSC India til at arbejde billigt i Danmark.

"Det er jo ikke reelt specialister, der bliver trukket ind, undskyld mig, men det er det desværre ikke. Når CSC har 900 siddende, er det ikke 900 specialister, som er de bedste i verden med de højeste kandidatgrader, der kan en masse ting. Så er det, undskyld udtrykket, ganske almindeligt it-arbejde, de sidder og udfører," siger hun. 

For få kandidater

Morten Bangsgaard, der er direktør for brancheforeningen IT-Branchen, er ligesom Tom Togsverd ikke i tvivl om, at vi kommer til at mangle it-folk. Heller ikke hvem. 

"Det er simpelthen kvalificerede it-uddannede medarbejdere. Problemstillingen med, at vi uddanner for få cand.it'er i Danmark, vil blive stadigt større, hvis vi ikke gør noget ved det," siger han.

Ifølge Morten Bangsgaard kommer Danmark i løbet af en femårs-periode til at mangle 6.000 kandidater. Han efterlyser en politisk forøgelse af optaget på it-uddannelserne.

Ledighedskøerne skal tømmes

Pia Brade fra Sam-Data vil først have tømt ledighedskøerne, før hun vil snakke om mangel på folk.

"Du får mig ikke til at sige, at vi ikke har nok, så længe vi har ledige folk," siger hun.

På den lange bane deler hun dog alligevel Morten Bangsgaards synspunkt og forudser en slåskamp om arbejdskraften, fordi for få unge søger ind på it-uddannelserne.

Læs også: It-topchefer: Du bliver afgørende for væksten 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere