Sådan indretter du en container-virksomhed

Klumme: Vi præsenterer det nyeste virksomhedskoncept bestående af containere uden meget andet indhold end varm luft.

Som helt ung arbejdede jeg for et konsulentfirma, der havde specialiseret sig i at udvikle fabriksanlæg til udviklingslande. Det var fabrikker, der kunne forarbejde lokale råvarer som mango, bananer og papaya til juice, "pulp" eller ketchup (banan-ketchup er stort på de kanter).

Forretningsideen var, at fabrikken bestod af et antal containere, der var indrettet med alt nødvendigt udstyr og maskiner i Danmark, og som herefter blev sendt til Afrika, hvor containerne blev sat sammen til et samlet fabriksanlæg. Det var en smart idé, der faktisk førte til en række funktionelle fabrikker.

Stor var genkendelsens glæde derfor, da jeg for nogle år siden så konceptet genoplivet - nu er det bare datacentre, der kan købes i en container.

Datacenter-design er blevet så standardiseret, at man kan få en container med 2.000 servere. De bruges bl.a. af Microsoft til cloud-løsninger.

Et datacenter er nu en hal med plads til en masse af disse 40 fods-containere. Men det stopper ikke her. Med eneret for Computerworld kan vi afsløre at dette koncept tænkes langt videre.

Alle, der har været i nærheden af en MBA-uddannelse, ved, at opbygningen af en virksomhed kan ske med samme skematiske forudsigelighed, og derfor kan man allerede fra første kvartal 2011 købe hele standardiserede virksomheds-afdelinger til sin virksomhed i 40 fods-containere.

Ansatte - irrelevant
Virksomheden bag konceptet regner med, at den containerbaserede personaleafdeling bliver meget populær.
Containeren består af 10 standard-kontorpladser fuldt bemandet med personalekonsulenter, der naturligvis intet ved om virksomheden, men som er rigtig gode til at behandle personalesager.

Containeren har desuden et møderum i hver ende. Det ene til ansættelsessamtaler og det andet til fyringssamtaler.

Containeren findes i en særlig kriseudgave med tre mødelokaler til fyringssamtaler, og i en version, hvor der ikke er nogen ansatte, men bare en server, som kører SAP HR med en stor selvbetjeningsløsning. I denne container indrettes den overskydende plads til toiletter for andre afdelinger.

SAP tilbyder at opgradere fra type 1 til type 2 i forbindelse med implementering af SAP HR under mottoet "People - Hardly Relevant".

Kontrol-container uden for kontrolområdet
Et andet hit bliver formentlig call-center-containeren, der er fyldt til bristepunktet med indere. Containeren kan placeres, hvor det skal være, så længe den ikke bliver åbnet. Inderne skal leve i den faste tro, at containeren står i Mumbai, så lønnen kan holdes på et konkurrencedygtigt niveau.

Containeren med afdelingen for coaching og "corporate social responsibility" er midliertidigt taget ud af produktion på grund af manglende efterspørgsel.

Controlling-containeren er oprindelig tænkt som et modul, der skulle kobles direkte på en eller flere producerende enheder, men de seneste erfaringer har vist, at man får langt bedre rapportering og langt bedre ydeevne af sin controlling unit, hvis den er fjernet så langt som muligt fra den egentlige produktion og fra kunder og samarbejdspartnere.

Derfor kobles den ofte sammen med økonomi- og juristcontaineren i et fjernt hjørne af containerhangaren.

Ledelsescontainer fyldt med varm luft
Der er længe blevet arbejdet på Corporate Management-containeren, der forsyner hele resten af containerparken med varm luft.

CM-containeren er indrettet med en række standardiserede chefkontorer, og man vælger selv, om den skal være bemandet eller om man har etableret en matrixorganisation, hvor man kan klare sig med en ubemandet CM-container.

Her vil man typisk tilslutte et par MC-containere (management consulting), der forsyner CM-containeren med de nødvendige regneark, memoer og PowerPoint-præsentationer. I andre tilfælde fjernstyres CM-containeren fra en kapitalfond-container.
Resten af it-afdelingen? Radical Redesign a la Glistrup: En telefonsvarer der på amerikansk siger "vi overgiver os".


Henrik Zangenberg er selvstændig it-strategisk konsulent.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger. 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale værdier i døgndrift – målrettet, hurtigt og effektivt
Et konstant skiftende trusselsbillede og ændrede behov for eksempelvis flere hjemmearbejdspladser udfordrer virksomheden drift, indtjening og – i værste fald – eksistens. Men her er ofte allerede ganske mange sikkerhedssystemer i drift, og derfor er løsningen sjældent endnu flere tiltag og lag. De vil ofte blot bidrage til forvirringen, øge antallet af alarmer og måske endda ende med at gøre virksomhedens mere sårbar. I stedet kan det give mening at vælge en ekstern leverandør, der kan overvåge og sikre de digitale aktiver fokuseret, effektivt og i døgndrift. Helt uden behov for at sætte kostbare og ressourcekrævende projekter i søen – og uden at skulle tilkøbe dyre konsulentydelser og specialressourcer. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.