Sådan indretter du en container-virksomhed

Klumme: Vi præsenterer det nyeste virksomhedskoncept bestående af containere uden meget andet indhold end varm luft.

Som helt ung arbejdede jeg for et konsulentfirma, der havde specialiseret sig i at udvikle fabriksanlæg til udviklingslande. Det var fabrikker, der kunne forarbejde lokale råvarer som mango, bananer og papaya til juice, "pulp" eller ketchup (banan-ketchup er stort på de kanter).

Forretningsideen var, at fabrikken bestod af et antal containere, der var indrettet med alt nødvendigt udstyr og maskiner i Danmark, og som herefter blev sendt til Afrika, hvor containerne blev sat sammen til et samlet fabriksanlæg. Det var en smart idé, der faktisk førte til en række funktionelle fabrikker.

Stor var genkendelsens glæde derfor, da jeg for nogle år siden så konceptet genoplivet - nu er det bare datacentre, der kan købes i en container.

Datacenter-design er blevet så standardiseret, at man kan få en container med 2.000 servere. De bruges bl.a. af Microsoft til cloud-løsninger.

Et datacenter er nu en hal med plads til en masse af disse 40 fods-containere. Men det stopper ikke her. Med eneret for Computerworld kan vi afsløre at dette koncept tænkes langt videre.

Alle, der har været i nærheden af en MBA-uddannelse, ved, at opbygningen af en virksomhed kan ske med samme skematiske forudsigelighed, og derfor kan man allerede fra første kvartal 2011 købe hele standardiserede virksomheds-afdelinger til sin virksomhed i 40 fods-containere.

Ansatte - irrelevant
Virksomheden bag konceptet regner med, at den containerbaserede personaleafdeling bliver meget populær.
Containeren består af 10 standard-kontorpladser fuldt bemandet med personalekonsulenter, der naturligvis intet ved om virksomheden, men som er rigtig gode til at behandle personalesager.

Containeren har desuden et møderum i hver ende. Det ene til ansættelsessamtaler og det andet til fyringssamtaler.

Containeren findes i en særlig kriseudgave med tre mødelokaler til fyringssamtaler, og i en version, hvor der ikke er nogen ansatte, men bare en server, som kører SAP HR med en stor selvbetjeningsløsning. I denne container indrettes den overskydende plads til toiletter for andre afdelinger.

SAP tilbyder at opgradere fra type 1 til type 2 i forbindelse med implementering af SAP HR under mottoet "People - Hardly Relevant".

Kontrol-container uden for kontrolområdet
Et andet hit bliver formentlig call-center-containeren, der er fyldt til bristepunktet med indere. Containeren kan placeres, hvor det skal være, så længe den ikke bliver åbnet. Inderne skal leve i den faste tro, at containeren står i Mumbai, så lønnen kan holdes på et konkurrencedygtigt niveau.

Containeren med afdelingen for coaching og "corporate social responsibility" er midliertidigt taget ud af produktion på grund af manglende efterspørgsel.

Controlling-containeren er oprindelig tænkt som et modul, der skulle kobles direkte på en eller flere producerende enheder, men de seneste erfaringer har vist, at man får langt bedre rapportering og langt bedre ydeevne af sin controlling unit, hvis den er fjernet så langt som muligt fra den egentlige produktion og fra kunder og samarbejdspartnere.

Derfor kobles den ofte sammen med økonomi- og juristcontaineren i et fjernt hjørne af containerhangaren.

Ledelsescontainer fyldt med varm luft
Der er længe blevet arbejdet på Corporate Management-containeren, der forsyner hele resten af containerparken med varm luft.

CM-containeren er indrettet med en række standardiserede chefkontorer, og man vælger selv, om den skal være bemandet eller om man har etableret en matrixorganisation, hvor man kan klare sig med en ubemandet CM-container.

Her vil man typisk tilslutte et par MC-containere (management consulting), der forsyner CM-containeren med de nødvendige regneark, memoer og PowerPoint-præsentationer. I andre tilfælde fjernstyres CM-containeren fra en kapitalfond-container.
Resten af it-afdelingen? Radical Redesign a la Glistrup: En telefonsvarer der på amerikansk siger "vi overgiver os".


Henrik Zangenberg er selvstændig it-strategisk konsulent.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger. 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gør dine medarbejdere til et aktiv i sikkerhedsarbejdet
Vi glemmer hurtigt gode råd og sikkerhedskurser. Men sådan behøver det ikke at være. Moderne træning, opfølgning og simulationer skaber en sikkerhedsorienteret kultur, som minimerer risikoen for, at din virksomhed rammes af ødelæggende cyberangreb.