Artikel top billede

Teleselskaber fordobler udlevering af logningsdata

Teleselskaberne har fordoblet udleveringerne af gamle logningsdata til politiet, selvom data burde være slettet.

Læs også:
Teleselskaber har igen udleveret gamle logningsdata

Mere end dobbelt så mange gange som i 2008 har politi og efterretningstjenester i 2009 fået udleveret logningsdata om danske borgeres og virksomheders brug af telefoner, internet og mail fra teleselskaberne.

Det er sket, selvom oplysningerne burde være slettet efter 12 måneder. 

Mens teleselskaberne 37 gange i 2008 udleverede logningsdata, der havde passeret sidste udløbsdato, steg tallet i 2009 til 76 gange. 

Det fremgår af en afrapportering om myndighedernes brug af loggede data i 2009, som Justitsministeriet skal sende til EU-Kommissionen.

Det er ikke første gang, at teleselskaberne udleverer data, som burde have været slettet.  

Sidste år undrede Datatilsynet og Folktingets retsudvalg sig over første udgave af logningstallene fra Justitsminsteriet, og  afkrævede med en såkaldt egendriftssag Justitsministeriet en forklaring på, hvorfor data tilsyneladende blev opbevaret mere end 12 måneder. 

Samtidig gik også Folketingets Retsudvalg ind i sagen, hvor næstformand Anne Baastrup (SF) pegede på, at daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) burde forklare, hvad der var op og ned i sagen.

Justitsministeriet slog imidlertid fast, at politiet frit kan indhente logningsdata, uanset om oplysningerne er fremkommet i uoverensstemmelse med tidsbegrænsningen for opbevaring af logningsdata eller under lovlige forudsætninger.

En tolkning som blev bekræftet af juraprofessor ved Københavns Universitet, Peter Blume.

"Politiet er ikke udelukket fra at få disse data, selv om de ikke burde være logget eller ikke burde have været til stede," sagde Peter Blume til Computerworld. 

"Hvis justitsministeren, da bekendtgørelsen blev lavet, mente, at det rent faktisk var vigtigt med to eller fem års frist, hvorfor har hun så ikke lavet det?," spurgte Anne Baastrup.

Senere forklarerede teleselskaberne, at der var tale om udleveret data indsamlet som følge af bogføringsloven, som fordrer at teleselskaberne af hensyn til debition af kunderne opbevarer data i op til fem år.  

Imidlertid er logningsdata og bogføringsdata ifølge branchen stort set identisk, og har derfor en reel efterforskningsmæssig værdi for myndighederne.

Samtidig understregede teleselskaberne, at den fastsatte grænse på at lagre logningsdata maskimalt i 12 måneder på grund af bogføringsloven er uden praktisk effekt.

Undersøger effekt af logning

Både det danske Justitsministerium og EU er i øjeblikket ved at genmemgå, om logningsbekendtgørelsen skal ændres.

Netop den danske regel om en genovervejelse af logningsbekendtgørelsen var i foråret ganske tæt på helt at blive fjernet med et pennestrøg. 

I forbindelse med lovforslaget spurgte Justitministeriet blandt andet Politiets Efterretningstjeneste til erfaringerne med logningsbekendtgørelsen, hvor politiet slog på tromme for, at det kan blive nødvendigt at udvide loven.

En i første omgang lækket og senere offentliggjort  EU-rapport, afslørede tilbage i maj, at politiet kun sjældent har brug for ældre trafikdata. Kun 13 procent af de data, politiet efterspørger, er således ældre end seks måneder.

Både før og efter indførelsen var logningsbekendgørelsen centrum for en stormfuld debat, fordi logningen ifølge kritikere er let at undgå, omkostningsfuld for telebranchen, og undergravede privaltlivsbeskyttelsen.

Læs også:
Teleselskaber har igen udleveret gamle logningsdata
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere