Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: GlobalConnect

320.000 husstande kobles sammen i nyt fibernet

Antenneforeningerne vil etablere en fælles fiberring i Danmark. Forhandlingerne er allerede langt henne.

326 af landets antenneforeninger er på vej mod en fælles fibersatsning.
 
De ønsker i fællesskab at etablere en såkaldt fiberring, som binder alle antenneforeningerne sammen i et fælles net. På den måde kan eksempelvis en antenneforening i Odense købe en ip-løsning leveret fra en antenneforening i Skagen. 
 
Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), som repræsenterer cirka 320.000 husstande, er på vej med fiberringen.
 
"Det bliver en åben fiberring, så YouSee, Stofa, Waoo, Canal Digital og dem, der ellers ønsker at koble sig på, kan levere via fiberringen til antenneforeningerne," siger landsformand Poul Juul fra FDA. 
  
Nemmere at skrotte udbyder 
Beslutningen om at investere i en fiberring blev truffet på FDA's landsmøde 7. november, og foreningen har efterfølgende forhandlet med GlobalConnect som leverandør af nettet.
 
"Fiberringen er også med til at gøre det nemmere for antenneforeningerne at skifte leverandør, for så skal man ikke ud og grave noget nyt ned, når der skal skiftes leverandør. I så fald kan man bare lave en omkobling," forklarer han.
 
En af tankerne bag beslutningen er ifølge Poul Juul at udnytte nogle stordriftsfordele, som antenneforeninger i dag ikke kan udnytte, fordi de ikke er koblet sammen.
 
"Vi har besluttet at etablere fiberringen, fordi den enkelte antenneforening måske er for lille en enhed til at håndtere mange af de ting, der skal laves. På den her måde kan vi producere nogle af de her ting i fællesskab," forklarer han.
 
Fælles løsninger på tværs af landet
En af de tjenester kunne være en fælles internetløsning, som antenneforeningerne står bag uden om bredbåndsleverandører som Stofa og YouSee. Poul Juul fremhæver, at nogle antenneforeninger allerede har gjort det i dag.
 
"De (antenneforeningerne, red.) kan gøre det til priser, der er meget bedre end hos de kommercielle distributører," siger han.
 
I fremtiden kan det fælles net give mulighed for, at antenneforeninger spredt over landet køber ind i fællesskab i stedet for hver for sig.
 
"Det bliver næste skridt, men der skal vi først tilvejebringe de fysiske muligheder for distribution. Det er vi i gang med i øjeblikket, og det er vi klar med om et par måneder," siger Poul Juul.
 
Han forventer, at GlobalConnect kommer til at stå for infrastrukturen, men FDA mangler endnu at nå til enighed med GlobalConnect om prisen samt nogle detaljer.

"Som altid er det klart, at hvis man ikke bliver enige om prisen, når man forhandler, så bliver man slet ikke enige om noget. Men vi har en forventning om, at vi kan nå til enighed," fortæller Poul Juul.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere