Artikel top billede

Elselskab på kant med loven i fiber-sag

Et bornholmsk fiberprojekt står til at få indtægter fra et kommunalt elselskab, som går uden om udbudsreglerne, vurderer ekspert i udbudsret.

Læs også: Bornholmer-formand afviser urent trav i fiber-sag

Et bornholmsk elværk balancerer på kant med loven om udbud i en sag om fibernet.

Sådan lyder det fra advokat og partner i advokathuset Delacour Dania, Peter Lund Meyer, der er ekspert i udbudsret og forfatter til bogen EU's udbudsregler. 
 
Virksomheden Bornholms Fibernet er netop blevet indstillet af Bornholms Vækstforum til at få statsstøtte til et fiberprojekt, der skal etableres på den vestlige del af Bornholm.
 
Det lokale og kommunalt-ejede elselskab Østkraft er i ansøgningen angivet som partner i projektet, og elselskabet indikerer, at det ønsker at blive kunde på nettet.
 
I ansøgningen står der blandt andet:
 
"Østkraft Holding A/S deltager som netværkspartner pga. selskabets interesse i fibernet. Østkraft planlægger at anvende det etablerede net i forbindelse med netstyring og som led i smartgrid demonstrationsprojekter. Østkraft har desuden egen erfaring i etablering af fibernet." 

"Hele ansøgningen forudsætter antageligt, at Østkraft laver et lovbrud," siger Peter Lund Meyer. 
  
Lovbruddet opstår, hvis den indstillede ansøgning om støtte til projektet bliver imødekommet, for så har Østkraft forpligtet sig som kunde igennem ansøgningen.
 
Afviser lovbrud
Bestyrelsesformand Knud Andersen fra Østkraft afviser dog, at der er gjort noget, som overtræder loven.

Østkraft har nemlig ikke underskrevet en lejeaftale, påpeger han.
 
Men Østkraft har så godt som underskrevet aftalen, når elselskabet optræder i ansøgningen, mener Peter Lund Meyer.
 
"De har allerede været med til at legitimere og forpligte sig under ansøgningen," siger advokaten. 
 
TDC har tidligere i en mail til Bornholms Vækstforum undret sig over, at Østkraft allerede har meldt sig som kunde på det ny fibernet uden at sende opgaven i udbud.

Det skete i de bemærkninger, som TDC sendte til Bornholms Vækstforum 11. oktober.
 
Peter Lund Meyer forklarer, at lejeaftaler ikke nødvendigvis behøver at være pligtige at sende i udbud, men det er det i dette tilfælde.
 
"Jeg er tilbøjelig til at være enig med TDC, fordi leje af bredbåndskabler må sidestilles med køb af kabler, og køb af løsøre er udbudspligt," siger advokaten.
 
Dermed mener han, at Østkraft er kommet på kant med lovgivningen omkring udbud. Samtidig vurderer han også, at Østkrafts aftale med Bornholms Fibernet kan være i strid med lovgivningen omkring statsstøtte, når opgaven ikke er sendt i udbud.
 
"Der er risiko for, at der indgås en aftale, der er over markedsniveau," fremhæver Peter Lund Meyer.
 
Han fortæller videre, at en markedsafprøvning - altså at sende det i udbud - kan dokumentere, hvorvidt der er tale om en overpris.
 
Østkraft ønsker fibernet
Elselskabet Østkraft er ejet af kommunen, og derfor må selskabet ikke etablere sin egen fiberinfrastruktur. Men ved at leje sig ind på Bornholms Fibernets nye net forsøger elselskabet at omgå lovgivningen, antyder TDC i sine bemærkninger til Bornholms Vækstforum.
 
"Når man læser ansøgningen til Vækstforum Bornholm får man det indtryk, at Østkraft ad omveje forsøger at få offentligt tilskud til at anlægge et fibernet, uanset selskabet er formelt forhindret heri både i forhold til Elforsyningsloven og kommunalfuldmagten," skriver TDC i bemærkningerne.
 
Peter Lund Meyer fortæller til Computerworld, at han får samme indtryk, når han læser den sagsfremstilling, som blev præsenteret for Bornholms Vækstforum 27. september, da Bornholms Fibernet ansøgte om at blive indstillet til offentlige midler. Her står der blandt andet:
 
"Østkraft ønsker også at være aktionær i Bornholms Fibernet ApS. På grund af begrænsninger i elforsyningsloven om kommunale elselskabers ret til at etablere fibernet til slutbrugere er det imidlertid ikke tilladt, at Østkraft er medejer af Bornholms Fibernet ApS. Skulle loven på et senere tidspunkt blive ændret, vil Østkraft undersøge mulighederne for at opnå medejerskab af Bornholms Fibernet ApS."
 
Sagen om et nyt fibernet på Bornholm har vakt en del debat, fordi TDC har ønsket projektet stoppet blandt andet med henvisning til, at det er konkurrenceforvridende at støtte nettet med offentlige midler, når TDC samtidig selv udbygger sin infrastruktur.

Læs også:
TDC forsøger at stoppe bornholmsk fiber-projekt

Bornholmer-formand afviser urent trav i fiber-sag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere