Artikel top billede

Foto: Søren Hytting (Foto: Søren Hytting)

Sahl-Madsen: Derfor skal bredbånd ikke have støtte

Der er ingen grund til at støtte bredbåndsnet i Udkantsdanmark, mener videnskabsministeren. Læs her hvorfor.

Debatten om statsstøtte til bredbånd har det seneste stykke tid fået en del opmærksomhed.
 
Men nu gør videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) det klart, at hun ikke ser det som en farbar vej i Danmark.
 
"Det ligger i regeringens bredbåndsstrategi fra foråret, at vi hylder den markedsbaserede og teknologi-neutrale udrulning," siger hun til Computerworld.
 
Fredag var videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) til et ministerrådsmøde i Bruxelles, hvor hun advarede sine europæiske kollegaer mod at se statsstøtte som vejen til bedre og mere bredbånd i Europa.
 
Hendes melding kommer i kølvandet på en sag fra Bornholm, hvor en gårdejer har ansøgt om EU-midler til at anlægge et fibernet. Projektet er blevet mødt af modstand fra TDC, som finder det "konkurrenceforvridende".
 
"Den aktuelle sag om Bornholm kan jeg ikke mene noget om, da den er i behandling," siger hun.
 
Ifølge de involverede i det bornholmske fiberprojekt holder TDC igen med at opgradere sit bredbåndsnet på øen, fordi det ikke er rentabelt i TDC's optik.
 
Fungerer tilfredsstillende
Charlotte Sahl-Madsen afviser dog, at der er tegn på, at områder i udkantsdanmark er forsømte i forhold til bredbånd. Hun henviser som eksempel til Sønderjylland, hvor tre af fire husstande kan få 100 megabit-bredbånd.
 
"Når vi kan nå denne her dækning med den markedsdrevne udrulning drevet af teleselskaber med en fornuftig økonomi, hvorfor skal vi så kaste statsmidler i det? Skal vi tage det fra sygehusene, fra skolerne eller plejehjemmene," spørger hun og fortsætter:
 
"Vi har et system, der fungerer meget tilfredsstillende. Ikke mindst når vi ser på den reelle udbredelse, der sker."
 
Derfor ser hun ikke behov for støtte i Danmark, men måske nogle steder i Europa.
 
"Jeg kan godt se nogle steder, som eksempelvis store finske skove og søarealer, hvor det kan give mening at bruge midler fra EU's fonde. Men som udgangspunkt bør det være den markedsbaserede udvikling," siger hun.
 
Briterne bruger offentlige midler
I Storbritannien har den britiske regering bestående af konservative og liberale netop lanceret en bredbåndsplan, som involverer offentlige midler til udrulning af bredbånd i en tredjedel af landet.

Samtidig har den nationale fastnetoperatør, BT Group, i september fået 466 millioner kroner til et fiberprojekt i byen Cornwall fra EU-fonden for regional udvikling.
 
Videnskabsministeren mener heller ikke, at offentlig støtte via EU-kasserne er vejen frem.
 
"Midlerne kommer jo et sted fra," siger Charlotte Sahl-Madsen og henviser dermed til, at finansieringen af bredbånd sker på bekostning af andre kasser.
 
Hun fortæller videre, at det har været begrænset, hvad Danmark har kunnet søge af midler til udbygning af bredbåndsinfrastruktur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere