Artikel top billede

Heino Lundgren er ny direktør for Saab Danmark.

It-virksomheden Saab Danmark får ny direktør

Heino Lundgren skal fremover stå i spidsen for Saab Danmark, der udvikler kommunikationsværkstøjer til militær brug. To nyudviklinger skal drive forretningen frem.

Computerworld fanger en travl Heino Lundgren på telefon fra Københavns Lufthavn, hvorfra han er på vej til møde i Saab Danmarks hjemby, Sønderborg.

Han er netop tiltrådt som ny administrerende direktør for producenten af militære it-systemer, Saab Danmark, tidligere Mærsk Data Defence, som i dag beskæftiger 70 ansatte.

Heino Lundgren, der oprindeligt har en uddannelse som revisor, har de sidste tre år siddet som økonomidirektør i Saab Danmark.

Han kender derfor allerede virksomhedens udfordringer indgående.

"Jeg har en klar vision om, at den her virksomhed skal i vækst," fortæller Heino Lundgren til Computerworld.

Udskiftningen på topposten sker som et led i en omstrukturering i Saab, hvor den danske afdeling bliver rykket ind under Saab Communications i Sverige.

Den tidligere administrerende direktør, Troels Birkedal, fratræder efter gensidig aftale med Saab, fortæller Heino Lundgren.

Treårs-turnaround

Saab Danmark har de seneste år været ramt hårdt på omsætning og indtjening.

I 2007 var underskuddet på 39 millioner kroner, og fra 2008 til 2009 faldt omsætningen med 45 millioner. Til gengæld var resultatet sidste år positivt med et plus på 2,6 millioner kroner.
"Vi har været igennem en periode, hvor vi har været nødt til at lukket kontoret i København og foretage en turnaround," fortæller Heino Lundgren.

Noget af det, der kostede penge og omsætning for firmaet, var striden om det digitale kommando- og kontrolsystem, Daccis (Danish Army Command Control and Information System).

It-system droppet

Oprindeligt havde Saab Danmark et kontor i København, som udelukkende beskæftigede sig med det omdiskuterede Daccis-system, som blev udviklet til den danske hær.

I 2008 valgte forsvaret imidlertid at skrotte systemet efter 12 års udviklingsarbejde, hvilket førte til nedlukningen af afdelingen i København og et retsligt pengeslagsmål med forsvaret.

Den sag endte med, at Forsvaret skulle betale godt 40 millioner kroner i godtgørelse til Saab Danmark.

Her er de to nye vækstmotorer

Der er også gået mange penge til udvikling af nye produkter de seneste år.

To nye produkter klar til affyring

Det er der blandt andet kommet to produkter ud af, som skal være med til at drive væksten i fremtiden: Mine Warfare og Tacticall. 

Tacticall er en produktportefølje, der blandt andet indeholder kommunikationsudstyr der kan integrere telefon, radio og internt kommunikationsudstyr i én enhed.

"Vores kommunikationsprodukter kan eksempelvis både indgå i Saabs fly og det kommunikationsudstyr, som søværnet eller hæren bruger. Hvis vi får det integreret deri, så har det et kæmpe potentiale, og det skal vi sørge for at få udnyttet nu," siger Heino Lundgren.

Minerydning på havets bund

Mine Warfare er et minesøgningssystem, der sættes ombord på et moderskib, som derfra fjernstyrer en eller flere mindre droner, der afsøger vandet for miner.

Det kan også bruges til minerydning.

Søværnet er blandt brugerne af systemet, der i februar resulterede i fundet af to miner fra 2. Verdenskrig i Kattegat.

Heino Lundgren fortæller, at udviklingen af de militært orienterede produkter ikke adskiller sig drastisk fra måden, man gør det på i andre virksomheder.

Til gengæld er sikkerheden omkring Saabs aktiviteter på et helt andet niveau end normalt.

Eksempelvis er alle medarbejderne godkendt af Forsvarets Efterretningstjeneste




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere