Artikel top billede

Heino Lundgren er ny direktør for Saab Danmark.

It-virksomheden Saab Danmark får ny direktør

Heino Lundgren skal fremover stå i spidsen for Saab Danmark, der udvikler kommunikationsværkstøjer til militær brug. To nyudviklinger skal drive forretningen frem.

Computerworld fanger en travl Heino Lundgren på telefon fra Københavns Lufthavn, hvorfra han er på vej til møde i Saab Danmarks hjemby, Sønderborg.

Han er netop tiltrådt som ny administrerende direktør for producenten af militære it-systemer, Saab Danmark, tidligere Mærsk Data Defence, som i dag beskæftiger 70 ansatte.

Heino Lundgren, der oprindeligt har en uddannelse som revisor, har de sidste tre år siddet som økonomidirektør i Saab Danmark.

Han kender derfor allerede virksomhedens udfordringer indgående.

"Jeg har en klar vision om, at den her virksomhed skal i vækst," fortæller Heino Lundgren til Computerworld.

Udskiftningen på topposten sker som et led i en omstrukturering i Saab, hvor den danske afdeling bliver rykket ind under Saab Communications i Sverige.

Den tidligere administrerende direktør, Troels Birkedal, fratræder efter gensidig aftale med Saab, fortæller Heino Lundgren.

Treårs-turnaround

Saab Danmark har de seneste år været ramt hårdt på omsætning og indtjening.

I 2007 var underskuddet på 39 millioner kroner, og fra 2008 til 2009 faldt omsætningen med 45 millioner. Til gengæld var resultatet sidste år positivt med et plus på 2,6 millioner kroner.
"Vi har været igennem en periode, hvor vi har været nødt til at lukket kontoret i København og foretage en turnaround," fortæller Heino Lundgren.

Noget af det, der kostede penge og omsætning for firmaet, var striden om det digitale kommando- og kontrolsystem, Daccis (Danish Army Command Control and Information System).

It-system droppet

Oprindeligt havde Saab Danmark et kontor i København, som udelukkende beskæftigede sig med det omdiskuterede Daccis-system, som blev udviklet til den danske hær.

I 2008 valgte forsvaret imidlertid at skrotte systemet efter 12 års udviklingsarbejde, hvilket førte til nedlukningen af afdelingen i København og et retsligt pengeslagsmål med forsvaret.

Den sag endte med, at Forsvaret skulle betale godt 40 millioner kroner i godtgørelse til Saab Danmark.

Her er de to nye vækstmotorer

Der er også gået mange penge til udvikling af nye produkter de seneste år.

To nye produkter klar til affyring

Det er der blandt andet kommet to produkter ud af, som skal være med til at drive væksten i fremtiden: Mine Warfare og Tacticall. 

Tacticall er en produktportefølje, der blandt andet indeholder kommunikationsudstyr der kan integrere telefon, radio og internt kommunikationsudstyr i én enhed.

"Vores kommunikationsprodukter kan eksempelvis både indgå i Saabs fly og det kommunikationsudstyr, som søværnet eller hæren bruger. Hvis vi får det integreret deri, så har det et kæmpe potentiale, og det skal vi sørge for at få udnyttet nu," siger Heino Lundgren.

Minerydning på havets bund

Mine Warfare er et minesøgningssystem, der sættes ombord på et moderskib, som derfra fjernstyrer en eller flere mindre droner, der afsøger vandet for miner.

Det kan også bruges til minerydning.

Søværnet er blandt brugerne af systemet, der i februar resulterede i fundet af to miner fra 2. Verdenskrig i Kattegat.

Heino Lundgren fortæller, at udviklingen af de militært orienterede produkter ikke adskiller sig drastisk fra måden, man gør det på i andre virksomheder.

Til gengæld er sikkerheden omkring Saabs aktiviteter på et helt andet niveau end normalt.

Eksempelvis er alle medarbejderne godkendt af Forsvarets Efterretningstjeneste
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere