Man bør tænke sig godt om, hvis kaffekanden kommer på bordet hos danske Spectronic.

Her er det vildeste spionudstyr - og så er det dansk

Pansrede biler i bedste James Bond-stil og opmærksomme kaffekander på listen over spionudstyr fra danske opfindere.

Læs også: Dansk virksomhed bag hemmeligt spion-udstyr

Normalt er både produkterne og kunderne omgivet af dybeste tavshed.

Men nu løfter en af stifterne og tidligere ejer af spionsudstyrfirmaet Spectronic, der i dag hedder Cobham Surveillance (Spectronic Products), lidt af sløret for nogle af de produkter og opgaver, selskabets medarbejderne igennem årene har bakset med i Grenå.

"Ved en lejlighed landede et Hercules fly i Tirstrup med en skudsikker pansret bil," fortæller Stig Bjerring.

Bilen blev transporteret ud til Spectronics bygninger fire-fem kilometer uden for Grenå.

Det var dengang, da mafiaen blev presset, og flere dommere på Sicilien blev sprunget i luften i deres biler, forklarer Stig Bjerring.

"Vores opgave var at sætte en jammer øverst på bilen, der kort fortalt skulle få en eventuel udløser til en bombe på vejen til ikke at fungere, når de trykkede på den."

"Den sender normalt et trådløst signal til bomben," siger Stig Bjerring.

Fem sorte Range Rovere
Af andre lignende opgaver var et job udført for en person fra Mellemøsten, der havde købt fem sorte Range Rovere med sorte ruder, der holdt parkeret nede i hans parkeringkælder.

Én af bilerne skulle have samme tur som den pansrede bil.

"Han kørte i øvrigt altid ud i en kortege, hvor alle fem biler kørte samtidig, så ingen vidste, i hvilken bil han sad," fortæller Stig Bjerring.

Rumaflytning via kaffekande
Fantasien skulle engang imellem i brug, når der skulle laves aflytningsopgaver, beretter Stig Bjerring videre.

Udover aflytning og overvågning af først fax, siden mobiler og internet-data, så var Spectronic også førende i rumaflytning.

Stig Bjerring fortæller, at man har lavet mange spændende ting i den forbindelse.

"En kaffekande står jo typisk mellem to personer, der snakker sammen. Og inde i sådan en kan sagtens være noget udstyr," siger Stig Bjerring.

Han forklarer, at en kunde kunne tænkes at komme med en bestemt type kaffekande til Spectronic, som man måske vidste, en bestemt person havde.

"Og så kunne det være, at politiet fik byttet kaffekanden om med den med udstyr i," siger Stig Bjerring. 

Medstifteren fortæller, at fantasien kunne være stor, når det kommer til den slags rumaflytning.

En tidligere direktør hos Spectronic, Kim Lehnman, har da også tidligere fortalt, at en politienhed i en større by ved hjælp af et produkt fra Spectronic havde anholdt 94 personer og rejst 104 anklagepunkter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere


Premium
Midt i spionage-rygter og mediestorm: Computerworld besøger Huawei i Kina - tag med på besøg hos det måske mest omstridte tech-firma lige nu
Reportage, Shenzhen: “Exacting, rigorous, tests drive learning, all for real battles.” Computerworld er taget på besøg i det gigantiske hovedkvarter for verdens måske mest omtalte tech-selskab lige nu
Computerworld
Nvidias nyeste GTX 1660 kort beviser, at det igen er blevet interessant at købe grafikkort
Nvidia giver gamere i mainstream-segmentet et stærkt kort til en rimelig pris.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Lav din egen robot på få minutter med Fable
Tilbage i 2011 startede Shape Robotics udviklingen af Fable, et robotsystem bygget enkelt op på moduler. Det gør at studerende kan bygge deres egen robot på få minutter ved brug af interaktive blokke eller Python API. I denne video fortæller Moises Pacheco, CTO i Shape Robotics om processen med at skabe en intuitiv app sammen med Ciklum, og et partnerskab med Microsoft.