Blu-ray stormer frem på sin vej mod glemslen

Hvert 10. hjem i Europa kan afspille Blu-ray-film, der giver en langt bedre opløsning end dvd, men formatet når aldrig op på siden af dvd. For Blu-ray vil snart blive overhalet af ny teknologi.

Blu-ray stormer frem på sin vej mod glemslen

Formatet Blu-ray giver en uovertruffen billedkvalitet, og teknologien åbner mulighed for et hav af faciliteter og internetadgang samtidig med, at man afspiller sin film.

I øjeblikket kan en Blu-ray-skive rumme 50 gigabyte data i to lag mod dvd'ens 8,5 gigabyte data i to lag, men der arbejdes på ottelags Blu-ray-diske (BD) med plads til 200 gigabyte.

En dvd har således kun plads til cirka et kvarter af en film i HD-opløsning (High Definition).

Dataoverførselshastigheden for lyd og billede er 54 Mbit/s for Blu-ray sammenlignet med 10 Mbit/s for dvd-formatet.

- Et HDMI-kabel er nødvendigt mellem skærm og afspiller for at kunne overføre de mange data, der ligger på en BD. Mange bruger et scart-stik og tror, at de ser Blu-ray, men det gør de ikke. Der skal et HDMI-kabel til, fortæller Thomas Schultz fra SF Film.

Dvd-skiverne, der afløste de store filmkassetter, tog fat for alvor i år 2000 og skubbede hurtigt VHS-kassetterne ud af afspillerne. Hvis du ikke er helt skarp på de teknologiske forskelle og fordele ved Blu-ray-teknologien, så læs det her letforståelige e-magasin.

I dag kan hvert 10. hjem i Europa afspille Blu-ray-skiver, og det ventes, at det tal fordobles i 2011, siger Thomas Schultz, salgs- og marketingdirektør, SF Film.

Han stillede for nylig op til et pressemøde sammen med en stribe andre chefer fra branchen for at slå på tromme for Blu-ray.

Spild af milliarder?

Selv om formatet ikke er særlig gammelt, har Blu-ray allerede gennemlevet en omtumlet tilværelse og overlevet en formatkrig, hvor modstanderen, HD DVD-formatet, var længe om at udånde. Flere eksperter mener, at det kapacitetstunge BD-format er dødt allerede om fem år, og at udviklingen af det egentlig har været spild af penge.

- Jeg giver det fem år, før det glider ud, sagde for eksempel direktør for det danske teknologi-eksperimentarium Innovation Lab, Preben Mejer, til Computerworld i marts sidste år.

Selv pressemødets fremmødte eksperter nærede ikke de store forhåbninger til, at BD fik lov at dø af alderdom og troede heller ikke, at formatet nogen sinde ville nå op på siden af dvd i udbredelse.

- BD når måske en tredjedel af dvd-formatets udbredelse i 2013. Længere når vi ikke op, lød det fra flere af deltagerne.

Spørgsmålet er så, om det bliver et nyt format, som lægger BD i graven, eller det bliver et generelt farvel til fysiske medier til fordel for online-levering af film, lyd og billeder.

Om ikke andet så har den blå skive fået meget hurtigere fat i folk, end dvd'en gjorde, hvilket ikke mindst har med nedlukningen af det analoge tv-signal at gøre.

Nedlukningen skabte en uhørt stor interesse for tv-billeder i høj kvalitet, og hvad det kræver at få fuldt udbytte af det digitale signal, og salget af fladskærms-fjernsyn skød i vejret.

Hvad kan Blu-ray egentlig?

Blu-ray-afspillere indeholder to dekodere i modsætning til en dvd-afspiller, som kun har en. De to dekodere betyder, at du udover at se film også kan se alt muligt tillægs-grafik.

Siden slutningen af 2008 har alle Blu-ray afspillere haft en tredje dekoder, der gør PiP muligt (Picture in Picture) altså et lille billede i det store billede.

Hertil kommer, at flertallet af BD-afspillere i dag har internetadgang, hvilket åbner for mange interaktive tjenester som for eksempel at købe soundtracket til den film, man ser.

Man kan også downloade og lagre ekstramaterialer som bonusscener, billeder, trailers, kortfilm, spil, undertekster og ringetoner, som kan sendes til mobiltelefoner.

I øjeblikket er der omtrent 300.000 Blu-ray-afspillere i Norden og 700.000 PlayStation 3, som også har et Blu-ray-drev.

En Videogram-undersøgelse afslører, at 40 procent herhjemme kender Blu-ray-formatet, mens 43 procent har hørt om det, men ikke ved noget nærmere om det.

Fem gange bedre

Omkring det tekniske fortæller Jesper Schertiger fra Sony DADC (Digital Audio Disc Company):

- Billedkvaliteten er fem gange højere målt på antallet af pixels, og der kan ligge op til 32 lydspor på en Blu-ray-skive. Man kan bruge Java-programmering til set up, hvilket giver et væld af interaktive muligheder.

Man kan linke afspilleren op på en central database, hvilket betyder, at meget af indholdet slet ikke behøver ligge på disken.

Afspilleren henter selv info fra databasen som for eksempel nye filmtrailers, hvilket er det mest almindelige, men der findes også også Facebook- og Twitter-apps, så du kan kommunikere, mens du ser film, fortæller Sonys mand på stedet.

Endelig er der også faciliteten Movie IQ, der gør det muligt at blive klogere på specifikke ting i filmen undervejs. Hvis for eksempel en speciel bygning som et kapel er klikbar, så kan man klikke på den og få information oppe i hjørnet om det pågældende kapel.

- Det kan også være en skuespiller eller musikdetaljer med mere. Der er filmtitler i handlen med Movie IQ, siger Jesper Schertiger.

Man kan få den tanke, at alle de nye teknologiske landvindinger svækker seerens opmærksomhed omkring filmen.

Til det siger Sony, at "det handler om, hvad forbrugerne vil have." Hvordan forbrugerne kan vide, at de vil have noget, før det bliver lanceret, melder historien ikke noget om.

Nordisk Film, der står for distributionen af PlayStation herhjemme, har regnet markedet ud.

- Vi tror klart, at salget af både Video on Demand og Blu-ray stiger markant i den kommende tid. Derimod falder salget af dvd'er kun marginalt, mens udlejning af dvd-film vil falde markant, siger Ulrik Rasch fra Nordisk Film.

Hvis du vil have en idé om, hvad der findes af Blu-ray-film på markedet, inden du investerer i en afspiller, så er her en oversigt og her er en mere med masser af filmtitler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere