Artikel top billede

Forslag: Sådan får du tillid til din cloud-udbyder

De danske myndigheder har måske fundet en måde til at opbygge tillid til cloud-udbyderne. Det skal få myndighederne til at kaste sig i skyerne.

Læs også: Dansk styrelse: Her er en ny vej for sikkerhed i skyen.
 

Om en uges tid vil IT- og Telestyrelsen løfte sløret for et diskussionsoplæg, der kan ændre Danmarks it-infrastruktur for evigt. 
 
"Baggrunden for oplægget handler om, at vi gerne vil have brugen af cloud computing accelereret, så vi kan skabe større konkurrence, lavere priser og mere innovation," forklarer chefarkitekt Søren Peter Nielsen fra IT- og Telestyrelsens Center for digitalisering til Computerworld.
 
Diskussions-oplægget kredser derfor især om, hvordan Danmark kan høste besparelser og servicefordele ved brug af cloud computing med dertilhørende nybagte sikkerhedsmodeller.  
  
To spor
IT- og Telestyrelsens initiativer omkring sikkerhed i cloud er helt overordnet delt i to spor:
 
En del handler om, hvordan danske (og alle) myndigheder kan stole på eksisterende cloud-udbydere og dermed i langt højere grad kaste sig ud i skyerne.
 
Den anden del, som diskussionsoplægget omhandler, fokuserer på, hvordan data kan gøres mindre værdifulde ved at fjerne personfølsomme oplysninger, så data kan bruges i en cloudsammenhæng.  
 
Læs også: Traditionel sikkerhed står for fald i skyen 

"Vi ser de to initiativer som en mulighed for at udvikle den nuværende it-infrastruktur og ikke som en erstatning af den nuværende infrastruktur," understreger projektets bagstoppper, Søren Peter Nielsen fra IT- og Telestyrelsen.
 
Blåstempler leverandørerne
Med det første initiativ, som Søren Peter Nielsen benævner som en "Assurancebaseret sikkerhed", vil IT- og Telestyrelsen have sat gang i en blåstempling af eksisterende cloud-leverandører, så man som kunde kan vide sig sikker på, hvor det er sikkert at deponere sine data.
 
"Vi skal have udarbejdet rapporter fra uafhængige revisorer, der undersøger eksisterende cloud-udbydere, og så må kontrolinstanser som Datatilsynet stole på de rapporter frem for at have den fysiske kontrol over data," fortæller Søren Peter Nielsen. 
 
Datatilsynet har blandt mange andre myndigheder deltaget i workshops, som ligger til grund for diskussionsoplægget. Og ifølge Søren Peter Nielsen gør initiativerne det nemmere at overholde Datatilsynets krav.  
 
"Denne tilgang med blåstempling handler mere om en slags typegodkendelse end om at hjælpe virksomheder, når skaden først er sket," fortæller han om den assurancebaseret sikkerhedsmodel, der konkret implementeres i et EU-initiativ, som er inspireret af et amerikansk tiltag. 
 
EU-embedsfolk sidder nemlig i disse dage og arbejder på en pendant til det amerikanske FedRAMP-initiativ, der netop tager udgangspunkt i at undersøge og blåstemple en masse cloud-udbydere som sikre ud fra en lang række krav.
 
"Når først man har undersøgt cloud-udbyderne én gang, så kan hele den amerikanske regering stole på den sikkerhedsgodkendte liste af leverandører," forklarer Søren Peter Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere