Test: Trist bærbar fra Samsung

Samsung tæskede konkurrenterne med sin NC10, og nu har den populære minibærbar fået en efterfølger. Men den imponerer ikke. Se her hvorfor vi vender tommelfingeren ned for Samsung N140.

Test: Trist bærbar fra Samsung

Samsung er især kendt for sine fladskærme, der både har et flot design og et godt billede. Derfor var der begejstring, da den koreanske producent for få år siden kastede sig over bærbare computere.

Succesen var i hus med det samme, takket være blandt andet NC10. En minibærbar, der bare var lidt mere lækker og lidt pænere designet end konkurrenterne. Da vi anmeldte den, kaldte vi den Samsungs lille bærbare vidunder.

Helt så begejstrede er vi ikke for efterfølgeren N140, der skulle fortsætte Samsungs triumftog på butikshylderne.

Computeren har ganske enkelt ikke rykket sig nok væk fra NC10. De to computere har næsten samme specifikationer, the usual suspects når det gælder minibærbare:
Atom-processor, 10 tommer skærm, en gigabyte ram, tre USB-porte og Windows.

Faktisk er processoren præcis den samme som i forgængeren, Atom N270 på 1,6 GHz, og det er sørgeligt, at der ikke er blevet plads til den nyere model, Atom N280.

Skærmen på Samsungs model er af den matte type, men farverne står ganske fint. Desværre er
skærmopløsningen kun på sølle 1024 gange 600 pixel. Det er lige i underkanten, især da trenden i øjeblikket går med hastige skridt mod 1366 x 768 pixels.

Nem adgang til ram

Computeren er dog ikke ren elendighed, og Samsung har også taget nogle fornuftige valg, når det gælder N140.

Samsungs nye minibærbar er udstyret med en gigabyte ram, og det vil være ok til de fleste basale opgaver som at gå på nettet, maile, chatte og så videre. Men Samsung er klar over, at computeren kan have godt af lidt mere hukommelse.

Derfor har du adgang til dine ram fra bagsiden af computeren, hvor du med skruetrækkeren kan åbne et lille plastik-dæksel til den ene ram-klods, som sidder i maskinen fra fødslen. En smart detalje, der længe er set på de større notebooks, men ikke på netbooks.

Derfor har det hidtil krævet, at computeren blev skruet helt fra hinanden - som vi eksempelvis gjorde med MSI Wind. Men det betød, at garantien røg sig en tur.

Det behøver du ikke frygte med N140, hvor du let kan hive klodsen op og smide en ny to gigabyte ram-klods i maskinen uden at være den vilde it-nørd.

Fornuftigt tastatur

Lige som sin forgænger er N140 udstyret med et udmærket tastatur.

Selv om tasterne naturligvis er små, er det ikke et problem at skrive hurtigt og fejlfrit på maskinen, og tastaturet ligger stabilt. Ikke som på andre modeller, hvor det kan hoppe og danse en smule.

Designmæssigt har den bærbare fået en sølvramme, der giver modellen lidt kant.

Men ellers er det svært at skille den fra den voksende mængde af minibærbare. Batteriet går en anelse ud i bunden af computeren, og den kommer derfor til at stå lidt på skrå, når den er i brug.

Det er dog ikke noget, der generer, da hældningen ikke er særlig voldsom. Samtidig kan det store batteri holde liv i den bærbare i op mod otte timer, og det gør computeren til en rigtig god rejsekammerat.

N140 leveres med Windows 7 Starter. Det er en lidt speciel version af Windows 7, hvor nogle funktioner er droslet ned. En af de mest tåbelige ting ved Windows 7 Starter er, at det er umuligt at skifte baggrundsbillede...

Men ellers matcher Windows 7 fint computeren, der reagerer fornuftigt, når der arbejdes med programmer. Samsung har allerede fyldt computeren med software, når du pakker den ud.

Programmer, der også kaldes crapware, fordi det ofte er demoversioner og ting, som du sandsynligvis ikke får brug for. Hvad siger du eksempelvis til Farm Frenzy 2 og Go Go Gourmet?

Problemet i N140 er især i den medfølgende browser, Internet Explorer, der har fået en antivirus-værktøjsbjælke for McAfee, og programmet bliver ved med at advare om, at man ikke har betalt for antivirus og er i fare

Og en Google-værktøjsbjælke, der var totalt overflødig, da Googles søgefelt allerede findes i toppen af Internet Explorer. Bjælkerne kan fjernes, men det kræver, at du ved, hvordan du gør (læs en guide her).

Hvis du ikke foretager denne manøvre er det en pinefuld oplevelse at besøge hjemmesider, da der skal scrolles som en gal, og du får meget svært ved at danne dig et ordentlig overblik.

X-serien virker mere interessant

Desværre er Samsung N140 ikke meget mere end en basisvare. På plussiden har vi det udmærkede tastatur, mens den lille skærmopløsning og den lidt ældre Atom-processor trækker ned.

Derfor ender computeren på karakteren 3 ud af 6.

Samsung har dog ikke helt mistet grebet om at skabe interessante bærbare computere. Vi har store forventninger til X-serien, som blev lanceret under forbrugerelektronikmessen IFA i september 2009. Her gemmer X120 sig, og den virker - i hvert fald på papiret - som et langt mere interessant bekendtskab end N140, når det gælder små, bærbare computere.

Men den har også to gigabyte ram, 11 tommer skærm med en opløsning op 1366 x 768 pixels og en hurtig motor. Gid N140 havde det samme.




IT-JOB

Netcompany A/S

IT Consultant

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Optum Computational Engineering ApS

SW developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere