Artikel top billede

Problem: Hvordan sikrer du dig som net-forbruger?

Hvordan kontrollerer man, om digitale varer er blevet brugt eller kopieret, så de ikke længere kan tages retur? Den slags spørgsmål skaber vanskeligheder for EU's lovgivere.

Computerworld News Service: EU's lovgivere kæmper med at få skabt en lov, der skal beskytte forbrugerne, når de handler digitale varer og tjenester på nettet.

Det mere og mere omstridte direktiv om forbrugerbeskyttelse skal revidere EU's lovgivning om kundebeskyttelse for kontrakter både nationalt og på tværs af landegrænser. Men det møder kritik fra forbrugerorganisationer for ikke at tage tilstrækkelig hensyn til forbrugernes rettigheder i forbindelse med køb på nettet af digitale varer såsom musik, video, bøger og software.

"Onlinekøb af digitale varer er nødt til at blive tilstrækkeligt dækket ind," siger Monique Goyens, der er generaldirektør for den europæiske forbrugerorganisation BEUC.

Der er også frygt for, at det foreslåede direktiv reelt vil svække forbrugerbeskyttelsen i visse lande ved at underminere de juridiske garantier og foranstaltninger, der allerede findes mod urimelige kontrakter for download.

Udvalget for Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse i Europa-Parlamentet godkendte tirsdag eftermiddag med en snæver margin visse ændringer til den foreslåede tekst.

Der var dog bred enighed om behovet for yderligere debat for at "fremtidssikre" et muligvis kommende direktiv. Det samlede Europa-Parlament vil i de kommende uger få fremlagt en opdateret version af teksten, som dog forventes at blive afvist af visse politiske grupperinger.

Er den downloadede vare brugt?

I sidste måned nåede Europa-Kommissionen og medlemslandene til en foreløbig aftale om udkastet til direktivet. Medlemmer af Europa-parlamentet undersøger dog nu forslagene og skal give deres godkendelse, før de kan implementeres som lov.

"Vi ønsker at tage hensyn til det nye sæt af produkter, der ofte købes online, men vi har endnu ikke fundet den rigtige løsning," siger Andreas Schwab, der er tysk centrum-højre-repræsentant i Europa-Parlamentet, og som leder parlamentets arbejde på området.

"Komplikationen i forhold til at tage varer retur ligger i, at når man køber et digitalt produkt såsom en film, kan man enten købe den som en DVD eller man kan downloade den.

Køber man en film på DVD, er det meget let at se, om produktet har været brugt, fordi forseglingen vil være brudt. Men hvis man vælger at downloade filmen, så er der indtil videre ikke noget teknisk system til at kontrollere, om filmen faktisk er blevet set og varen dermed er brugt."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere