Microsoft har fået prygl 10 år i træk

De seneste ti år har Microsoft fået tæsk på flere vigtige fronter. Se her hvad der gik galt for softwaregiganten i 00'erne.

Steve Ballmer - se miniportræt her - har nu været Microsofts topchef i 10 år, men det er svært at tro, at manden er synderlig imponeret over firmaets eller sin egen indsats. Det skriver det amerikanske ugemagasin Newsweek.

Magasinet forudser, at Microsofts topchef bliver udskiftet i løbet af 2010.

Grunden? Han har simpelthen ikke gjort det godt nok. Ja, faktisk har Microsoft tabt alle de vigtige slag til konkurrenterne over de seneste 10 år.

Sørgelig aktiekurs

Newsweek argumenter godt for sit synspunkt og forudsigelse. Hvis du kigger på Microsofts aktiekurs, så er den faldet cirka 50 procent, siden Steve Ballmer tog over fra Bill Gates, og konkurrenter som Apple og Google har vokset sig kæmpestore.

Problemet begyndte med Windows Vista, der gav firmaet (og alle os andre) så mange problemer, at Microsoft var distraheret i mange år. Det gav konkurrenterne mulighed for at rykke ind og sætte sig på nye, vigtige markeder.

Google kom bagfra, overraskede den store softwaregigant og sidder nu på markedet for internetsøgninger (og tjener milliarder på det). De mange penge bruger Google blandt andet på at tilbyde nye gratis internettjenester og softwareløsninger, der underminerer og udfordrer Microsofts to vigtigste indtægtskilder: Windows og Office.

Apple stjal MP3-afspilleren

Vi må heller ikke glemme, at Steve Ballmer blot stod på sidelinjen og så på, mens Apple lancerede iPod og på kort tid erobrede det meste af markedet for MP3-afspillere og digital musik.

Microsofts Zune-afspiller og medfølgende Zune-software er faktisk overraskende god, men det er svært at se, hvorfor Zune skulle være i stand til tage stjæle forbrugernes gunst fra Apples iPod.

Hvad måske er allermest vigtigst, så har de to største rivaler - Apple og Google - sat sig tungt på markedet for smartphones.

Det er umuligt at finde en lækker, velfungerende mobil baseret på Windows Mobile, der er i stand til at matche Apples iPhone eller den nye Android-mobil, Nexus One.

Det gør jo ikke sagen bedre, at Steve Ballmer grinte hånligt af Apple, da han blev interviewet om iPhone. Det kom åbenbart helt bag på ham, at Apple er i stand til at lave velfungerende gadgets, som forbrugerne elsker. Host, iPod, host.

HTCs HD2 er bedste bud på en god Windows-mobil i øjeblikket, men det er kun fordi, HTC har voldtaget Microsofts operativsystem og udskiftet hele det grafiske interface samt mange af de vigtigste programmer.

Det sørgelige er, at Microsoft intet havde at sige om Windows Mobile på den netop overståede CES-messe i Las Vegas. Imens var der hundredvis af firmaer, der entusiastisk fremviste gadgets baseret på det Google-designede Android.

Bing eller Google?

Microsofts søgemaskine, Bing, er faktisk ret velfungerende i sin amerikanske udgave, hvor den har nogle lækre funktioner…Men ingen tror på, at den nogensinde vil være i stand til at stjæle betydelige markedsandele fra Google. Se eksempelvis hvad Steve Ballmer har at sige om internetsøgning i dette klip!

Som Newsweek skriver, så er Steve Ballmer angiveligt en intelligent fyr, men under hans ledelse har Microsoft tabt bolden på mange vigtige områder. Det lykkedes ham heller ikke at gennemføre en overtagelse af Yahoo. Noget som uden tvivl ville have styrket Microsoft overfor Google.

Ballmer er vist lidt af en skrigehals, og selvom han er karismatisk på sin helt egen måde, så skriver Newsweek, at han vistnok ikke er verdens nemmeste chef at arbejde for.

Newsweek påpeger, at Steve Ballmer blev kronet af Bill Gates, og at der pt. ikke er nogen oplagt kandidat til at efterfølge ham.

Vi må heller ikke glemme, at Microsoft stadigvæk tjener masser af milliarder hjem til sine aktionærer...

Når man tager et tilbageblik på de seneste 10 år, så er det dog et noget mindre dominerende og mere ydmygt Microsoft, der bevæger sig ind i 2010.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


Premium
Helt ny dansk software skal hjælpe det offentlige med at afsløre udbudsfusk: "Gennem tiden har der været eksempler på meget skadelige karteller i offentlige udbud"
CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?