Svenskerne lammetæver danske computerspil

Svenskerne spytter det ene millionsælgende computerspil ud efter det andet, mens de danske spil-udviklere står måbende på sidelinjen. Få forklaringen på hvorfor vi ikke er gode nok.

Konkurser og fejlslagne projekter plager de danske producenter af computerspil, mens det går anderledes godt i Sverige.

Selvom der har været enkelte lyspunkter, der har kunnet markedsføres internationalt, har den engang så roste computerspilsbranche været præget af konkurser og projekter, der aldrig helt fik den verdensomspændende succes, som udviklerne drømte om.

Lige på den anden side af Øresund er der til gengæld fuld knald på.

I 2009 havde den svenske computerspilbranche en omsætning på 835 millioner danske kroner, mens den danske blot havde en estimeret omsætning på 250 millioner kroner.

- Den svenske spilbranche har opnået en eller anden form for kritisk masse. Jeg tror ikke på, at Danmark kan løftes ud af dette vakuum ved hjælp af private investeringer alene. Hvis man vil have en spilindustri i Danmark, skal man fra Statens side have incitamenter på linje med dem i Canada, siger Asbjørn Malte Søndergaard, direktør for det danske spilfirma Tactile Entertainment og ekstern lektor på IT-Universitetet.

I Canada er der opstartsstøtte og skattefordele for computerspilfirmaer.

Senest er Norges største spilfirma, Funcom, flyttet til Canada.

Sverige suger Danmark tør for talent
Selv om Danmark modsat Sverige har en uddannelse dedikeret spilindustrien, får vi ikke i Danmark nytte af de kloge hoveder, der bliver uddannet fra IT-Universitetets medieteknologi og spil-uddannelse.

- I øjeblikket er der simpelthen ikke særlig mange spilfirmaer i Danmark, der søger efter arbejdskraft. Vi bliver nødt til at fortælle vores studerende, at de skal søge til udlandet, herunder Sverige, for at finde arbejde, fortæller Miguel Sicart, adjunkt ved IT-Universitetet.

Den svenske spilbrancheorganisation, Dataspelsbranchen, fortæller, at den svenske spilbranche også mærker krisen, men at der udover spilfirmaets Grin's konkurs (omsætningsmæssigt nummer to i Sverige, red.) ikke har været andre spektakulære konkurser i den svenske spilbranche.

- Den svenske spilbranche beskæftiger det samme antal mennesker som før krisen, og omsætningen som helhed er ikke faldet, siger Per Strömbäck, talsmand for Dataspelsbranchen.

Artiklen fortsætter på næste side...
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.