Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Standard-eksperter holder it-giganter på pinebænken

Formatkrigerne fra Microsoft, IBM og Oracle må tage endnu en tur på pinebænken på trods af, at standard-eksperterne er lige på trapperne med sine anbefalinger. Læs her hvorfor.

Læs også:
Staten er håbløst bagud med både ODF og OOXML

"Du må væbne dig med tålmod."

Sådan sagde formand for åbne standarder, jura-professor Mads Bryde Andersen, til Computerworld i torsdag eftermiddag, da de fem eksperter var færdige med, hvad der formentlig bliver det sidste møde i ekspert-kredsen.

For nu skal rapporten til it-politikerne skrives færdig og afleveres, hvilket betyder, at marathon-diskussionen om, hvorvidt der skal benyttes ODF og/eller OOXML i den offentlige sektor, nærmer sig sin endelige afslutning.

"Vi er i gang med at lægge sidste hånd på rapporten, og vi er formentlig færdige i uge 12. Nu bliver det næppe nødvendigt at mødes igen," lød budskabet fra Mads Bryde Andersen, der ikke ville kommentere på formater, eventuelt cloud-anbefalinger eller andet indhold i rapporten.

Mange møder

Han lægger ikke skjul på, at der har været mange og lange diskussioner om de to omstridte dokumentformater, hvilket også kan ses på listen af mødereferater, der er blevet afholdt blandt eksperterne.

Og de fem eksperter har været opmærksomme på 1. april, der er deadline for indførelsen af at kunne sende og modtage et eller flere åbne dokumentformater i staten.

"Ingen har hevet fat i os under arbejdet og bedt os om at skynde os," siger Mads Bryde Andersen, som heller ikke vil være skuffet, hvis politikere træffer en helt anden beslutning, end at følge de anbefalinger som eksperterne er nået frem.

"Hvis politikerne følger en anden vej end vores, vil jeg tage det helt afslappet. Vi er "bare" eksperter, og valget er i sidste ende en politisk beslutning. Jeg håber dog, at vores arbejde har hjulpet politikerne med at træffe beslutningen," lyder det fra for formanden fra ekspertudvalget.

Kæmpe-konsekvenser for leverandørerne

Med omkring 14 dage til den endelige beslutning må it-giganter som Microsoft, der initierede OOXML-standarden og konkurrenter som IBM og Oracle, som bakker op omkring ODF, forblive på pinebænken.

For spørgsmålet om det offentlige vælger det ene eller det andet dokumentformat, vil utvivlsomt få kæmpe-konsekvenser for leverandørerne.

Det skyldes, at leverandørerne vil blive tvunget til at implementere "fjendens" standard i deres respektive kontorpakker, som er Microsoft Office, Lotus Symphony og OpenOffice, hvilket koster mange udviklingskroner.

Det bunder i, at ODF og OOXML er to vidt forskellige dokumentformater, der hver især er rettet mod hver sin oprindelige kontorpakke, og deres opbygning og funktionalitetsrum er derfor også fundamentalt helt forskellig fra hinanden.

Ud over udviklingsmillionerne til at få "fjendens" format til at spille i sin egen kontorpakke, er der ifølge civilingeniør Jesper Lund Stocholm fra it-konsulentvirksomheden Ciber også langt mere på spil for selskaber som Microsoft, IBM og Oracle end blot salget og udbredelsen af kontorpakkerne.
 
Pinebænken knager
Formatkampen med de medfølgende kontorapplikationer som eksempelvis Microsoft Office har nemlig også den konsekvens, at kontorapplikationer i en hel organisations infrastruktur i videst mulige omfang læner sig bedst op ad samarbejdssystemer fra samme leverandør.

Det betyder eksempelvis, at Microsofts Office-pakke nu engang spiller bedst sammen med Sharepoint-servere fra samme selskab.
 
"Sådan har det været længe. Leverandørerne har jo de vertikale systemer, som alle deres løsninger er bundet ind i. Det drejer sig i bund og grund ikke om formaterne, men om selve kontorapplikationerne. IBM's systemer kan jo snakke ODF fra starten af, mens Microsofts systemer kan tale OOXML, sådan lidt populært sagt," forklarer Jesper Lund Stocholm, der siden 2007 har beskæftiget sig med det tekniske standardiseringsarbejde med ODF og OOXML - både nationalt og internationalt.
 
Dermed drejer dokumentkampen sig lige pludselig om meget mere end millioner på omsætningen af kontorpakker, nemlig om milliardomsætninger på den tilhørende it-infrastruktur.

Men indtil videre må leverandørerne altså blive hængende på pinebænken, indtil rapporten kommer på gaden om små to ugers tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere