Tegning: Lene Sekjær.

Standard-eksperter holder it-giganter på pinebænken

Formatkrigerne fra Microsoft, IBM og Oracle må tage endnu en tur på pinebænken på trods af, at standard-eksperterne er lige på trapperne med sine anbefalinger. Læs her hvorfor.

Læs også:
Staten er håbløst bagud med både ODF og OOXML

"Du må væbne dig med tålmod."

Sådan sagde formand for åbne standarder, jura-professor Mads Bryde Andersen, til Computerworld i torsdag eftermiddag, da de fem eksperter var færdige med, hvad der formentlig bliver det sidste møde i ekspert-kredsen.

For nu skal rapporten til it-politikerne skrives færdig og afleveres, hvilket betyder, at marathon-diskussionen om, hvorvidt der skal benyttes ODF og/eller OOXML i den offentlige sektor, nærmer sig sin endelige afslutning.

"Vi er i gang med at lægge sidste hånd på rapporten, og vi er formentlig færdige i uge 12. Nu bliver det næppe nødvendigt at mødes igen," lød budskabet fra Mads Bryde Andersen, der ikke ville kommentere på formater, eventuelt cloud-anbefalinger eller andet indhold i rapporten.

Mange møder
Han lægger ikke skjul på, at der har været mange og lange diskussioner om de to omstridte dokumentformater, hvilket også kan ses på listen af mødereferater, der er blevet afholdt blandt eksperterne.

Og de fem eksperter har været opmærksomme på 1. april, der er deadline for indførelsen af at kunne sende og modtage et eller flere åbne dokumentformater i staten.

"Ingen har hevet fat i os under arbejdet og bedt os om at skynde os," siger Mads Bryde Andersen, som heller ikke vil være skuffet, hvis politikere træffer en helt anden beslutning, end at følge de anbefalinger som eksperterne er nået frem.

"Hvis politikerne følger en anden vej end vores, vil jeg tage det helt afslappet. Vi er "bare" eksperter, og valget er i sidste ende en politisk beslutning. Jeg håber dog, at vores arbejde har hjulpet politikerne med at træffe beslutningen," lyder det fra for formanden fra ekspertudvalget.

Kæmpe-konsekvenser for leverandørerne
Med omkring 14 dage til den endelige beslutning må it-giganter som Microsoft, der initierede OOXML-standarden og konkurrenter som IBM og Oracle, som bakker op omkring ODF, forblive på pinebænken.

For spørgsmålet om det offentlige vælger det ene eller det andet dokumentformat, vil utvivlsomt få kæmpe-konsekvenser for leverandørerne.

Det skyldes, at leverandørerne vil blive tvunget til at implementere "fjendens" standard i deres respektive kontorpakker, som er Microsoft Office, Lotus Symphony og OpenOffice, hvilket koster mange udviklingskroner.

Det bunder i, at ODF og OOXML er to vidt forskellige dokumentformater, der hver især er rettet mod hver sin oprindelige kontorpakke, og deres opbygning og funktionalitetsrum er derfor også fundamentalt helt forskellig fra hinanden.

Ud over udviklingsmillionerne til at få "fjendens" format til at spille i sin egen kontorpakke, er der ifølge civilingeniør Jesper Lund Stocholm fra it-konsulentvirksomheden Ciber også langt mere på spil for selskaber som Microsoft, IBM og Oracle end blot salget og udbredelsen af kontorpakkerne.
 
Pinebænken knager
Formatkampen med de medfølgende kontorapplikationer som eksempelvis Microsoft Office har nemlig også den konsekvens, at kontorapplikationer i en hel organisations infrastruktur i videst mulige omfang læner sig bedst op ad samarbejdssystemer fra samme leverandør.

Det betyder eksempelvis, at Microsofts Office-pakke nu engang spiller bedst sammen med Sharepoint-servere fra samme selskab.
 
"Sådan har det været længe. Leverandørerne har jo de vertikale systemer, som alle deres løsninger er bundet ind i. Det drejer sig i bund og grund ikke om formaterne, men om selve kontorapplikationerne. IBM's systemer kan jo snakke ODF fra starten af, mens Microsofts systemer kan tale OOXML, sådan lidt populært sagt," forklarer Jesper Lund Stocholm, der siden 2007 har beskæftiget sig med det tekniske standardiseringsarbejde med ODF og OOXML - både nationalt og internationalt.
 
Dermed drejer dokumentkampen sig lige pludselig om meget mere end millioner på omsætningen af kontorpakker, nemlig om milliardomsætninger på den tilhørende it-infrastruktur.

Men indtil videre må leverandørerne altså blive hængende på pinebænken, indtil rapporten kommer på gaden om små to ugers tid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.