Artikel top billede

(Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Derfor kan du ikke undgå unified communications

ComputerViews: Unified communications sniger sig ind i virksomhedens it-setup, uanset om man vil det eller ej. Se hvordan det sker.

Læs også:
Unified communications: Sådan fungerer det

Her er de dominerende spillere på UC-markedet

ComputerViews: Mens it-scenen i øjeblikket domineres af tendenser som cloud computing, collaboration og mobilitet, så er unified communications (UC) efterhånden ved at have en del år på bagen.

Det er imidlertid interessant, at netop alle de nye trends ser ud til at give unified communications nyt liv.

Et eksempel er den øgede brug af smartphones og tablet-pc'er i virksomhederne.

Gamle arbejdsrytmer flås itu og erstattes af en hverdag, hvor tid og sted ikke er en hindring for lige at tjekke mail eller finpudse PowerPoint-præsentationen.

Her er det unified communications-løsningerne, der sikrer, at arbejdspladsen ikke splittes i atomer, så ingen aner, hvor kollegaen befinder sig - eller om hun overhovedet er på arbejde.

Det sker blandt andet ved hjælp af presence-opdateringer, der hele tiden giver et overblik over, hvem der er tilgængelige, og hvor de befinder sig.

Eksempelvis kan man direkte fra mail-klienten se, om en kollega er online og kontakte denne via mail, chat eller IP-telefoni. Dermed undgås fejlopkald og unødige mail-korrespondancer, der hurtigt kan blive lidt af en tidsrøver.

Presence betyder alt i 2011

Næste skridt inden for presence er, at man begynder at udnytte de lokations-informationer, som teleoperatøren allerede er i besiddelse af, fra mobiltelefonen.

Ved at anvende smartphonens GPS og mobilmasternes placering kan man give presence et ekstra lag information. Det gør det lettere at finde den kollega, som er tættest på en kunde, der har et aktuelt problem.

Lokations-informationerne kan også anvendes til at undgå fejlopkald og til at vælge den bedste kommunikationsform i et givent tilfælde, både hvad angår samtalepriser og kommunikationskanal - skal det være per mail, chat, IP-telefoni eller mobiltelefoni?

Samarbejde kræver kommunikation

En anden interessant fornyelse af unified communications er, at kommunikationen smelter sammen med intranettet og collaborations-løsningerne.

I Microsofts nye UC-løsning Lync giver det sig eksempelvis til udtryk ved, at der er et tæt integration til SharePoint, så der er mulighed for at kontakte en kollega direkte fra en SharePoint-side, så man kan dele dokumenter og kommunikere live om de rettelser, man foretager.

Lægger man til disse muligheder, at brugen af video-konferencer, der er også er en del af UC-løsningerne, stiger støt i disse år, så tyder alt på, at UC går en lys fremtid i møde.

Det kan du vente dig af UC

Der bliver ikke tale om en selvstændig teknologi, der lever sit eget liv, men derimod om et ekstra informationslag, der sikrer, at alle de andre fremadstormende teknologier udnyttes bedst muligt.

Måske netop derfor venter analytikerne hos IDC også, at der vil finde en del opkøb og fusioner sted på markedet i de kommende år. Det kan være en af genvejende til at opnå den interoperabilitet og kompabilitet, som er et krav, når den næste UC-bølge ruller ind over virksomhederne.

På IDC's seneste liste over it-chefernes planlagte investeringer er unified communications faldet ned på en sjetteplads efter at have ligget på en tredjeplads for blot et par år siden. I stedet er en ny kategori som collaboration rykket direkte ind på listens tredjeplads.

Her er det igen interessant, at collaborations-teknologierne netop er dybt integrerede med unified communications-løsningerne - med SharePoint/Lync som det oplagte eksempel.

Vil fordoble omsætningen

Den ene tendens udelukker med andre ord ikke den anden, og ifølge en ny IDC-rapport forventes det da også, at markedet for unified communications-løsninger i EMEA vil fordoble omsætningen fra 2010 til 2014. Til den tid vil EMEA-markedet omsætte for 88 milliarder kroner om året.

Blandt de væsentligste årsager til væksten er den stigende efterspørgsel efter hostede løsninger blandt specielt de små og mellemstore virksomheder, der i stigende grad henter deres it som services over nettet.

IDC vurderer, at det herhjemme først og fremmest er Microsoft og Cisco, der dominerer UC-markedet, mens Aaastra, Avaya, IBM, Siemens og Alcatel-Lucent ligger i laget lige under.

Læs også:
Unified communications: Sådan fungerer det

Her er de dominerende spillere på UC-markedet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere