Artikel top billede

Derfor vil HP af med Microsoft og satse på nyt OS

ComputerViews: HP er på vej med sit eget styresystem, som kan føre til et stort opgør med toppartneren Microsoft. Se her, hvorfor HP vælger denne usikre vej. Og om det nye system har en chance.

ComputerViews: De store spillere slås med næb og kløer om markedet for styresystemer til smartphones, tablet-computere og traditionelle computere.

Nu vil verdens største it-selskab, HP, også være med i kampen.
WebOS bygger på Palm OS, som selskabet overtog med købet af Palm i april 2010 for 6,5 milliarder kroner.

Ifølge HP vil alle pc'er, mobiltelefoner og tablet-pc'er fra HP blive leveret med WebOS fra 2012, eller som HP's nu stoppede danske landechef, Kjeld Jersild Olsen, fastslog, da Computerworld mødte ham fornylig:

"Vi satser på WebOS, som vi vil udbygge. Vi ønsker at spille en rolle på dette marked."

Det er en kontant melding fra verdens største it-selskab, der er tilstede på stort set alle markeder i it-branchen, hvor der - med Kjeld Jersild Olsens ord - "ikke er noget it-område, som vi principielt ikke ønsker at gå ind i."

Et vådt, klaskende slag i ansigtet på Microsoft

Meldingen om, at HP fremover vil satse på sit eget styresystem er noget af et hug til selskabets mangeårige samarbejdspartner, Microsoft, der har leveret software til millioner af HP-pc'er gennem mange år.

I første omgang sigter HP efter, at alle pc'er vil blive leveret med både WebOS og Microsofts Windows.

Alligevel er der tale om en åbenlys mistillidserklæring fra HP, der viser, at selskabet ikke længere er overbevist om, at Microsoft kan levere et tilfredsstillende Windows 8 i 2012.

Selskabet har kæmpet bravt på markedet for styresystemer til det mobile marked, siden Apple barslede med iPhonen i 2007 - først med floppet Windows Mobile 6.5 og siden - langt senere - med Windows Phone 7.

Næste skud på stammen fra Microsoft bliver Windows 8 - angiveligt med særlig vægt på touch-funktionalitet og andre lækre features, siger Microsoft.

Det tror HP ikke (helt) på, må man formode. For WebOS kan sådan set det samme. Og der ville ikke være nogen grund til at udfordre Microsoft, hvis HP mente, at Microsoft kunne levere varen.

Ikke længere førerhest

Det ligger i luften, at HP mener, at Microsoft har mistet sin brod og evnen til at lægge sig i førerpositionen på fremtidens markeder.

Microsoft er ikke længere entydigt fremtidens vinder-hest, og derfor finder HP det mest fornuftigt at satse på to heste - WebOS og Microsoft - i selskabets bestræbelser på at finde en fremtrædende plads i et marked, der domineres af de mobile apparater - post-pc-æraen, kunne man kalde det.

I øvrigt deler Microsofts medstifter, Paul Allen, synspunktet om, at Microsoft har haft sin tid. Det kan du læse mere om her.

Dernæst: Alle computere, der kører på et Microsoft-styresystem, ligner hinanden. Acer, Lenovo, HP, Dell, bambus-maskiner. Et sort kabinet med tastatur og skærm og nogle blinkende lys. Det er softwaren og brugergrænsefladen, der gør forskellen.

HP vil satse på WebOS, fordi et rent HP-system kan adskille HP-computerne fra konkurrenternes, ligesom WebOS kan skabe visuel, forretningsmæssig og teknologisk sammenhæng mellem HP's omfangsrige suite af produkter.

Også Microsofts planer om at lancere en stor app-store til Windows 8 kan have spillet en rolle for HP, der ikke ønsker at skulle betale fee til Microsoft, hver gang der downloades en app til HP's systemer.

Kritikere mener, at HP's beslutning om at satse på WebOS - og ikke entydigt Windows - vil føre til, at flere selskaber vil gå i samme retning. HP er trods alt verdens største it-selskab, og selskabets beslutninger danner ringe langt ud i hele it-økosystemet. 

Læs også:

HP på vej med smartphones med Palms styresystem.

HP køber Palm.

Din HP-computer skal have et helt nyt styresystem.

Microsoft-stifter: Her er det gået galt for Microsoft.

Sådan vil Microsoft reagere

Der er dog lang tid til 2012, og det er ikke usandsynligt, at Microsoft nu pønser på modtræk til HP's beslutning - enten ved at give rabat eller ved at skrue bissen på ved eksempelvis at ændre sine licensvilkår eller sin marketingsindsats eller lignende. 

Er Microsoft så ved at gøre i bukserne over HP's beslutning? Næppe.

Ganske vist er HP Microsofts måske vigtigste partner overhovedet, og Microsoft vil miste både impact og masser af gode licensindtægter, hvis HP vælger at droppe Windows helt.

Det kommer nu nok næppe til at ske. Windows sidder stadig på en dominerende markedsandel af det globale marked for styresystemer, mens WebOS's indflydelse nærmest ikke kan spores.

Hewlett-Packard skal nu forsøge at komme igennem alle de enorme barrierer, der skal overvindes for at føre WebOS frem mod et gennembrud:

1) Udviklerne og partnerne skal overtales til at tage platformen til sig.

2) Forbrugerne skal overbevises om, at WebOS er bedre end Windows, Chrome/Android og Mac OS X/ iOS.

3) HP skal lykkes med at integrere WebOS med blandt andet Microsofts systemer. Dette er vitalt, hvis HP skal sikre sig andele af markedet for systemer til erhvervslivet, som Microsoft sidder ganske tungt på.

Sent ind på markedet

Selv hvis det lykkes, er successen ikke hjemme - især ikke hvis der stadig også findes Windows på HP's maskiner.

Det er aldrig godt at komme sent ind på et marked. Sker det, er man nødt til at have en klar vision og en træfsikker effektuering, og det er et åbent spørgsmål, om det er, hvad HP fremviser, ved at satse lidt på det ene, lidt på det andet.

Med HP's beslutning om at forsøge sig på markedet for styresystemer, har vi nu snart fem store platforme på markedet, nemlig Windows (Microsoft) Chrome/Android (Google), BlackBerry (RIM), Mac OS X og iOS (Apple) samt WebOS (HP). 

De vil alle konkurrere om både forbrugernes, de strategiske partneres og - ikke mindst - app-udviklernes gunst.

Som sidst ankomne på markedet har Hewlett-Packard brug for rigtigt mange tredjepartudviklere for at få systemet op at flyve og få systemet blive bare lige så anvendelig som konkurrenternes systemer.

Det mest sandsynlige scenarie er derfor, at HP finder ud af, at WebOS - dets teknologiske kvaliteter usagt - vil få svært ved at få et ben igennem på markedet, hvor fem styresystemer er for mange, hvis alle skal kunne opnå det nødvendige volumen.

Vi ved ikke, hvordan kampen ender. HP er verdens største it-selskab og har et enormt omfang. Men selskabet vil i sagens natur følge den teknologi, som forbrugerne vælger.

Det åbne spørgsmål er nu, om det bliver WebOS.

Læs også:

HP på vej med smartphones med Palms styresystem.

HP køber Palm.

Din HP-computer skal have et helt nyt styresystem.

Microsoft-stifter: Her er det gået galt for Microsoft.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere