Artikel top billede

Patentstridigheder kan vride halsen om på LibreOffice

Oracles lukning af OpenOffice stiller LibreOffice-folket i en spændt venteposition. Lukningen kan både ende i succes eller alvorlige bekymringer.

Læs også:

Oracle opgiver kommerciel version af OpenOffice

Oracle: Vi støtter stadig ODF

Oracle har lukket for den kommercielle udvikling af kontorpakken OpenOffice.

En af begrundelserne for den beslutning ligger i, at en hel stribe af projektets folk tidligere på året forlod Oracle og skabte deres egen kontorpakke under navnet LibreOffice.

LibreOffice er bygget på samme kode som OpenOffice, hvilket betyder, at Oracles beslutning kan få alvorlige konsekvenser for den nye kontorpakke.

Et af stridspunkterne handler om patenter, fortæller Leif Lodahl, som er manden, der står i spidsen for LibreOffice.

"Foreløbig ved vi ikke, hvilke vilkår der er, eller hvilke patenter som kan få indflydelse på LibreOffice," fortæller han.

"I værste tilfælde kan man forestille sig, at vi bliver hevet ud i juridiske slagsmål om patenteret materiale, hvis Oracle sælger dem videre til et andet firma, som ønsker at gøre krav på patenterne," vurderer han.

"Nogen reel betydning for produktet har det nok ikke, men det kan blive rigtig, rigtig dyrt i advokatregninger. Det vil vi gerne undgå."

Koderettigheder

Også copyright på koden er vigtig.

"Hvis man eksempelvis vil skifte til en anden licens-type end LGPL, kan det have en betydning, hvem der har copyright. Hvis den kan overlades til os, behøver vi ikke gå til samtlige udviklere for at høre, om et licens-skifte er i orden, hvilket i praksis er umuligt," siger Leif Lodahl.

LGPL er en forkortelse af Lesser General Public License, og det er en software-licens, der er udarbejdet af Free Software Foundation.

CloudOffice som open source

Hvis alt blæser i den rigtige retning for LibreOffice, vælger Oracle at lægge sin online kontorpakke, CloudOffice, ud som et open source-projekt.

"Det vil være en kæmpe gave at få adgang til den kontorpakke," siger Leif Lodahl.

"Så alt efter udfaldet af forhandlingerne kan resultatet blive enten: Det er godt nok træls det her eller Yaahhh!," siger han.

Oracle holder stadig kortene tæt ind til kroppen, og firmaet ønsker ikke at fortælle, hvad planen for OpenOffice er.

Læs også:

Oracle opgiver kommerciel version af OpenOffice

Oracle: Vi støtter stadig ODF




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere