Artikel top billede

Danskerne ryster på hovedet af it-valgflæsk

It er langtfra øverst på danskernes ønskeliste over temaer i den kommende valgkamp, selv om flertallet af danskerne ser it som den vigtigste løftestang for fremtidens samfund.

Læs også:
Derfor bliver it en taber-sag i valgkampen

Her er regeringens it-planer frem mod 2020

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trykker på valgknappen inden for de næste seks måneder, er det næppe den danske it-infrastruktur og digitaliseringen af Danmark, som politikerne skal bruge krudt på i medierne.
 
For interesseorganisationen for energiselskaber i Danmark, Dansk Energi, har med en nybagt Userneed-undersøgelse spurgt over 1.000 online-danskere, om de mener, at it og digitalisering af Danmark bør være et tema i valgkampen.
 
Knap 30 procent peger på, at it og digitaliseringen af Danmark bør være et tema i valgkampen, mens 56,5 procent mener, at it skal holdes væk fra de kommende tv-debatter, valgplakater og politiske diskussioner med borgerne.
 
At respondenterne ikke er it-fjendtlige kan ses i, at hele 73,8 procent af de adspurgte online-danskere i høj grad tror på, at it og digitalisering bliver vigtigt for Danmarks fremtidige muligheder for vækst og velfærd.
 
Både vækst og velfærd er allerede på forhånd udpeget som to meget hotte valg-emner, når danskerne skal sætte krydset til højre, til venstre eller i midten. Men åbenbart ikke pakket ind i it-rammer.
 
Nørderne vil have velfærd
It-fagforeningen Prosa har også spurgt sit medlemspanel om, hvilke temaer, der bør sættes øverst på dagsordenen i en kommende valgkamp.
 
Og her rangerer medlemmerne af brugerpanelet uddannelse som det vigtigste valgtema foran områder som bekæmpelsen af ledigheden og fremtidens samfund, skriver Prosa på sin hjemmeside.
 
Omkring en tredjedel af fagforeningens medlemmer mener, at it bør spille en vis rolle, og de fremhæver konkrete temaer som diskussionen af overvågningen i Danmark, åbne data i det offentlige og netneutralitet, som de vigtigste it-valgtemaer.
 
Ikke som på Schlüters tid
At ikke flere almindelige danskere og specifikt it-professionelle fremhæver it som et nøgletema i valgkampen, kan paradoksalt nok skyldes informationsteknologiens popularitet.
 
Valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet har tidligere påpeget over for Computerworld, at alle politiske partier stort set er enige om, at der skal mere strøm under it-kedlerne. 
 
Derfor er det meget svært at positionere og skille sig ud som politiker med en it-vinkel, fordi alle ens politiske modstandere stort er enige i synspunkterne. Men sådan har det ikke altid været.
 
"Da tidligere statsminister Poul Schlüter i 1980'erne sagde, at nu skal vi modernisere den offentlige sektor og indføre computere til medarbejderne, var det interessant. Det var et meget kontroversielt forslag, fordi folk spurgte, hvad offentlige medarbejdere dog skulle bruge de maskiner til," har Johannes Andersen tidligere forklaret til Computerworld.

Læs også:
Derfor bliver it en taber-sag i valgkampen

Her er regeringens it-planer frem mod 2020




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere