Artikel top billede

CSC-konflikt: Ondt blod mellem it-fagforeninger?

Historikken viser benhårde opgør mellem Prosa og konkurrerende fagforbund, men ifølge Prosa bakker HK op. Trykprøver CSC-topchef samarbejdet?

Læs også: Prosa i tænkeboks efter CSC-ultimatum

Nu spidser CSC-konflikten til. Sammenhold og viljestyrke kan blive opskriften på sejr.

Historikken om forholdet mellem Prosa og HK afslører imidlertid flere benhårde opgør.

Netop CSC var stridspunktet i en blot et år gammel dom fra Arbejdsretten, der med al tydelighed viser, hvordan de to fagforeninger har været i totterne på hinanden.

Tvisten gik i korte træk ud på, at HK hiver CSC i Arbejdsretten, fordi ledelsen har indgået en aftale med Prosa.

I sagen om "organisationsfjendtlig" aktivitet intervenerer Prosa på CSC-ledelsens side, hvor fagforeningen procederer "...til støtte for de indklagedes frifindelsespåstand."

Resultatet bliver netop, at CSC-ledelsen bliver frikendt. HK må betale sagsomkostningerne på et par tusinde kroner.

Leder: Her er HK's problem
Prosas formand, Niels Bertelsen, hvis næstformand køligt har afvist HK-frieri, har personligt anlagt en aktiv linje over for konkurrenten i en anden sammenhæng.

Det sker i en leder i Prosa-bladets egne spalter midt under de landsdækkende overenskomstforhandlinger, hvor et af HK's hovedkrav er, at en 50 procent-regel skal afskaffes.

Reglen betyder i korte træk, at hvis HK har mere end 50 procent af medarbejderne på en virksomhed inden for overenskomstens dækningsområde, så skal arbejdsgiveren underlægges overenskomsten.

Omvendt er arbejdsgiveren ikke forpligtet til at følge overenskomsten, såfrem HK ikke har det krævede antal medlemmer.

I lederen oplyser Prosa-formanden:

"Faktisk mener HK/Privat, at kravet er ultimativt, og er villig til at konflikte for at få fjernet reglen".

Alligevel må HK se langt efter støtte fra Prosa. 

"HK's problem er derfor ikke, at der er en 50 procent-regel. HK's problem er, at overenskomsten ikke løser problemerne på blandt andet it-området, og at it-professionelle foretrækker at blive repræsenteret af andre end HK," skriver Niels Bertelsen i lederen. 
  
Prosa: Vi er konkurrenter
Konfronteret med sagen i Arbejdsretten og lederen i Prosa-bladet i en mail fra Computerworld henviser Niels Bertelsen til næstformand Hanne Lykke Jespersen.

Hun forklarer, at baggrunden for sagen i Arbejdsretten er, at Prosa konstaterede, at CSC-ledelsen placerede opgaver i selskabet, CSC Consulting Group, for at undgå Prosas overenskomst. Det skete, efter HK via virksomhedsoverdragelse havde fået en overenskomst i CSC Consulting Group.

"Derfor lavede vi koncern-aftalen, som sagde, at Consulting Group inden for en periode skulle op og have samme løn som Prosa/CSC," siger Hanne Lykke Jespersen.

Men HK indklagede CSC for arbejdsretten for at have lavet denne aftale.

"I et par år fik vi af CSC's ledelse at vide, at de frygtede sagen, men ikke ville fortælle os nærmere om den," fortæller Hanne Lykke Jespersen.

"Vi biintervenerede i første omgang for at få oplysninger, men fastholdt støtten til CSC, fordi vi dermed kunne fastholde en hensigt om, at Consulting Group skulle have samme vilkår som resten af CSC," siger Hanne Lykke Jespersen.
 
Hun understreger, at HK også havde aftaler med CSC Scandihealth, som Prosa på ingen måde blandede sig i.

"Tværimod står der i koncernaftalen, at vi ikke blander os der," siger hun.

"Når vi ikke blander os der, skyldes det, at de har en glimrende overenskomst," siger næstformanden.

Hanne Lykke Jespersen lægger da heller ikke skjul på, at Prosa og HK på nogle områder er konkurrenter.

"Men vi samarbejder også på rigtigt mange områder," siger hun.
 
Hun nævner eksempelvis en konflikt, som HK havde med Fitness World, hvor Prosa gik ind og ville opsige en rabat-aftale for dets medlemmer med motionskæden. De to forsøgte også at få en fælles aftale hos WM Data, oplyser hun.

Hun ser i dag ingen sprækker i samarbejdet i forhold til konflikten.

"Jeg kan kun se, at de har sagt til deres medlemmer, at de ikke skal udføre konfliktramt arbejde. Hvad de gør derudover er jo helt op til dem," siger hun og fortæller at nogle HK'ere har støttet mere og andre ikke har.

Tidligere i CSC-konflikten har Prosas næstformand da også opfordret fagforeningerne til at holde sammen.

Det skete, efter en forsker påpegede det helt store potentielle problem for Prosa, nemlig at konkurrencen med blandt andre HK kan stikke en kæp i hjulet for arbejdsmarkedskonflikter. 
 
Trykprøver CSC-boss samarbejdet?
Hos HK Privat oplyser pressemedarbejder Rudi Skov Damkjær, at det ikke er muligt at få en kommentar fra formand Karin Retvig, der er ude og rejse.

Han oplyser dog, at HK Privat ikke opfatter konflikten som HK Privats konflikt af den grund, at den ligger i regi af FTF.

"Derfor har vi som sådan heller ingen kommentarer til den," siger Rudi Skov Damkjær. 

Noget kunne tyde på, at CSC-ledelsen vil prikke til mulige sprækker i fagforeningsblokken.

I hvert fald udsendte topchef Carsten Lind fra CSC i går en pressemeddelelse, hvor han opsiger aftalen med Prosa. Samtidig meddeler han, at alle skal over på HK-vilkår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere