Den første Windows-succes fylder 20 år

Windows 3.0 blev for 20 år siden Microsofts første kommercielle succes med et styresystem. Se her hvordan Windows så ud dengang.

I den forgangne weekend fyldte et af de historisk set mest banebrydende Windows-styresystemer 20 år.

Selvom Windows 3.0, som navnet antyder, ikke var det første operativsystem fra Bill Gates-virksomheden, var styresystemet det første, der opnåede en større kommerciel succes - og det satte de grafiske brugergrænseflader i fokus.

Det blev lanceret den 22. maj 1990, og som Microsofts egen gennemgang af de forskellige Windows-versioner beskriver, så var Windows 3.0 "den første bredt populære Windows-version og den første version, som mange pc-brugere prøvede."

500

Med Windows 3.x kom den grafiske brugergrænseflade for alvor i fokus.

3'eren var skabt til Intels 386-processsor, og den grafiske brugergrænseflade var designet til at udnytte hele 16 farver. Systemet, der arbejde oven på MS-DOS, krævede som minimum en 8086-processor, én megabyte ram, og seks megabyte harddisk.

Windows 3.x var det første Windows-system, der kunne købes præinstalleret på pc'en, men ellers foregik installationen via en god bunke disketter.

Det var kombinationen af 386'er-platformen og det nye styresystem, der skabte grobund for den kommercielle succes.

- Det er den næste generation, der lader dig få endnu mere ud af din personlige computer,sagde Bill Gates blandt andet i forbindelse med lanceringen af Windows 3.1.

500

Bill Gates ved lanceringen af Windows 3.1.

Ikke først - men størst

Microsoft var dog ikke den første virksomhed, der kastede sig over de grafiske brugergrænseflader (GUI).

Apple var på banen med grafiske interfaces allerede tidligt i 80'erne, som det fremgår af denne gennemgang af Apples OS-historie.

Men det er almindeligt anerkendt, at det var et helt tredje firma, Xerox PARC, der startede hele GUI-historien.

Ikke desto mindre blev Microsoft med Windows 3.x og det efterfølgende Windows 95 markedsmæssigt den største OS-leverandør, en position selskabet fortsat bevarer.

Ifølge den seneste statistik fra Net Applications har Windows-styresystemerne i dag en samlet global markedsandel på 91,46 procent.

Andenpladsen går til Mac OS X med 5,32, mens Linux-distributionerne står for 1,05 procent.

Læs også: 10 operativsystemer der har formet it-verdenen

Her er en video, der viser, hvordan Windows så ud for 20 år siden:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere