Artikel top billede

Øget dansk net-overvågning er helt virkningsløs

Den danske telebranche bliver næppe direkte berørt af et nyt forslag om stramning af net-overvågningen i Danmark. Alligevel mener branchen, at stramningen er virkningsløs.

Læs også:
Forslag: Du må ikke længere gå anonymt på nettet

Kritik af nyt net-overvågningsforslag: Det rene DDR

Mens en arbejdsgruppe hos Justitsministeriet er i gang med en anbefaling om at registrere folk på åbne internetforbindelser på biblioteker, på netcafeer og lignende, gør telebranchen i Danmark sig klar til et møde med arbejdsgruppen torsdag den 30. juni.
 
Tidligere formand for Telekommunikations-industrien i Danmark, og nuværende bestyrelsesmedlem, Jens Ottosen-Støtt, er glad for invitation, selv om han ikke umiddelbart kan se, hvad telebranchen har at gøre på mødet.
 
"Forslaget er ikke noget, der direkte berører os. Vores kunder er jo registrerede og identificeret i forvejen, og forslaget berører jo heller ikke rigtigt kunder med anonyme taletidskort," siger Jens Ottosen-Støtt.
 
Hvem sidder foran skærmen?
Selv om den nye udvidelse af logningsbekendtgørelsen altså ikke direkte berører teleselskaberne, så har Jens Ottosen-Støtt alligevel en holdning til stramningerne, som han ikke helt forstår.
 
"Logningsbekendtgørelsen har fra starten været hullet som en si, nu virker det som om, man prøver at lukke hullerne," siger han.
 
Han fremhæver dog, at forslaget i sin nuværende form stadig vil efterlade internettrafikken hullet på flere områder.
 
"Man har stadig et problem med blandt andet anonyme taletidskort og studerende, der logger på universiteternes og skolernes netværk. Godt nok skriver de (arbejdsgruppen, red.), at virksomheder med registrering af netværksbrugerne er nok, men hvordan kan man vide, at det rent faktisk er den rigtige person, der logger på skolens netværk med brugernavn og password," lyder det fra Jens Ottosen-Støtt.
 
Nålen og høstakken
Rent praktisk mener Jens Ottosen-Støtt ikke, at forslaget om registrering af brugere på netcafeer, åbne hotspots og bibliotekerne vil føre til flere opklaringer af terrorrelaterede sager.
 
"Forslaget betyder, at man kommer til at masse-registrere en masse mennesker, der ikke har gjort noget galt. Logningsbekendtgørelsen går i al sin enkelthed ud på, at vi logger hele landet i håbet om at fange nogen, der har gjort noget galt," opsummerer han de foregående års intense logning af danskerne.
 
Han mener, at fremgangsmåden kan sammenlignes med at finde den berømte nål i høstakken, der bare bliver større og større, jo flere data teleudbyderne skal jonglere med.
 
"Overvågningen virker ikke kvalificeret. Man skal jo helst vide, hvad man går efter, og derefter kan man bedre finde nålen i høstakken," vurderer Jens Ottosen-Støtt, som sammenligner logningsbekendtgørelsen med tiden før indførelsen af brevhemmeligheden.
 
"Ny teknologi virker åbenbart skræmmende på folk."

Læs også:
Forslag: Du må ikke længere gå anonymt på nettet

Kritik af nyt net-overvågningsforslag: Det rene DDR




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere