Artikel top billede

Står Kina bag historiens største hackerangreb?

En serie af hackerangreb gennem fem år er blevet opsporet af McAfee, der betegner det som et af verdens største cyber-attentater nogensinde. Kina er fra flere sider hovedmistænkt i miseren.

Læs også:
Sådan jagter politiet hackere i hele Danmark

Hackernes nye vidundervåben: 'Spear phishing'

Sikkerhedsfirmaet McAfee fortæller til den britiske nyhedstjeneste BBC, at en af verdens største serier af hackerangreb nogensinde er blevet opdaget.  
 
I alt 72 forskellige organisationer herunder FN, Den Olympiske Komité, den indiske regering, forsvarsfirmaer, stålindustrien og forskellige it-sikkerhedsfirmaer har tilsyneladende været i kløerne på hackerne, skriver BBC
 
Hackerangrebene har fundet sted over de sidste fem år, og i flere tilfælde har McAfee observeret, at der er blevet stjålet intellektuelle rettigheder fra de angrebne organisationer.
 
Brugte spear-phish-angreb
Ifølge McAfee blev organisationerne angrebet ved, at hackerne sendte en e-mail med vedhæftet malware til specifikke medarbejdere med så tilpas høje stillinger, at de havde adgang til it-systemerne.  
 
Når den vedhæftede malware blev åbnet, kunne hackerne tiltuske sig adgang til systemerne via et fjernsite, som var programmeret til at give system-adgang.
 
Denne form for hacking, hvor man går efter højtplacerede medarbejdere, kaldes spear-phishing.
 
"Ligeså snart hackerne havde adgang til en organisation, stjal de enten så meget information som muligt inden pågribelsen, eller også prøvede de at indgå i netværket og på den måde blive spredt til flere forskellige systemer i organisationen," forklarer Raj Samani fra McAfee til BBC.
 
Pilen peger på Kina
Han forklarer, at de stjålne data kan bruges til lidt af hvert - blandt andet til forbedring af nuværende produkter, hvilket kan give en konkurrencefordel.
 
McAfee-talsmanden ønsker dog ikke at spekulere i, hvor hackerangrebene kommer fra, men der bliver fra flere sider spekuleret i, om Kina står bag.
 
Men attentaterne minder dog ikke om, hvad der tidligere er set fra Kina.
 
"Dette her er i en helt anden liga, end de Night Dragon-angreb, som fandt sted tidligere på året. De angreb var rettet mod en specifik sektor, mens det nuværende rammer meget, meget bredt," fortæller McAfees europæiske CTO, Raj Samani, til BBC.
 
Forbindelser til Beijing
Blandt andre den amerikanske tænketank, CSIS (Center for Strategiske og Internationale Studier), siger til nyhedsbureauet Reuters, at det er meget sandsynligt, at Kina står bag angrebene. 
 
Det skyldes, at flere af de stjålne oplysninger meget vel kunne bruges i Beijing, hvilket eksempelvis gælder flere systemer hos Den Internationale Olympiske Komité og nationale OL-komiteer, der forsvandt før de Olympiske Lege på kinesisk grund i 2008.
 
"Alt peger på Kina. Det kunne være russere, men der er mere, der peger på Kina end Rusland," siger sikkerhedsekspert Jim Lewis fra CSIS til Reuters.
 
Kina har i vanlig stil ikke ønsket at kommentere på anklager om hackerangreb.

Læs også:
Sådan jagter politiet hackere i hele Danmark

Hackernes nye vidundervåben: 'Spear phishing'
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere