Sådan tager du bedre fotos med din mobil

Er du også træt af grynede og grimme mobilfotos? Så gør noget ved det! Her er seks gode råd, der gør dine billeder markant bedre - også selv om mobilkameraet er noget møg.

Sådan tager du bedre fotos med din mobil

Det bedste kamera er det, som du har med dig, sagde en kendt fotograf engang. I dag er det ofte kameraet i vores mobil.

Derfor bliver det brugt til at skyde snapshots af ungerne, der grinende har hovederne fyldt med softice, eller en uventet situation, som når sommervejret sender 2.000 liter vand ned i din kælder.

Her er der ikke tid til at lede efter det forsvundne kompaktkamera eller pakke spejlreflekskameraet ud af tasken.

Du griber din telefon og tager et foto.

Det er dog ikke altid, at det bliver særligt godt, da mobilkameraerne fortsat ikke kan måle sig med de bedste kompaktkameraer.

Der er dog noget, som du kan gøre, for at få nogle bedre billeder. Her er seks gode råd:

1. Hold telefonen i ro

Det lyder måske banalt, men det er uhyre vigtigt. Hold gerne om telefonen med begge hænder for at give den stabilitet. Problemet er, at lukkertiden - den tid som kameraet suger lys ind - ofte kan være lang, og der skal ikke mange vibrationer til, før billedet bliver rystet. Hold eventuelt også albuerne ind mod kroppen for yderligere stabilitet.

2. Vær forberedt på klikket

På mange telefoner går der flere sekunder, fra du trykker på knappen eller skærmen, til billedet bliver taget. Det er ikke ligesom på et kompaktkamera eller spejlreflekskamera. Hvis du øver dig, kan du faktisk vænne dig til at time dine skud efter kameraets forsinkelse.

3. Få styr på ISO-indstillingen

Flere mobilkameraer har en ISO-indstilling, som er sat på auto. I nogle situationer er det praktisk, men ofte er det meget bedre at tage kontrol manuelt.

ISO'en gør det muligt at tage billeder i situationer med begrænset lys, men metoden betyder, at der tilføjes digital støj til dit foto. Det kan være ganske ødelæggende. Med manuel kontrol over ISO-indstillingen er du selv med til at bestemme, hvor meget støj du er parat til at acceptere i dine billeder.

Bedre billeder med apps

4. Tag kontrol over flashen

Det er et godt og gammelt trick til fotografi med kompakt- og spejlreflekskamera, men det fungerer også med mobilkameraer. Hvis du er ved at tage eksempelvis et portræt i modlys, kan du manuelt aktivere flashen.

Det betyder, at personen bliver korrekt eksponeret. Ellers ville vedkommende ofte blot være en silhuet på grund af det kraftige modlys.

Det kan også betale sig at slå flashen helt fra i situationer, hvor du gerne vil have et naturligt billede. Nogle mobilkameraer er nemlig meget aggressive, når det gælder automatisk flash, og det kan faktisk være med til at ødelægge et motiv, der bades i blitzlys. 

5. Hold nallerne fra digital zoom

De fleste mobiler kan ikke zoome meget, og de er derfor udstyret med digital zoom. Det er desværre ikke særligt brugbart, og reelt betyder det, at du zoomer ind i billedet og ikke på motivet.

Du forstørrer ganske enkelt dit snapshot og taber dermed massevis af detaljer og ender med et grynet og grimt foto. Så hold nallerne fra den digitale zoom. I stedet kan du bruge benene og bevæge dig tættere på dit motiv. 

6. Gør dine fotos bedre med apps

Selv om du har et elendigt kamera i din mobil, kan du faktisk redde dårlige fotos. Der findes rigtig mange apps, både gratis- og betalingsversioner, som kan give dine billeder en tiltrængt omgang makeup. De kan få et råt retro-look, tilføjet spøjse talebobler eller mere liv i farverne. 

Til Android er det værd at kigge nærmere på PicSay, Camera 360 eller Retro Camera. Mens du med en iPhone kan se nærmere på Photo fx og Instagram.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere