Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Derfor går din nethastighed op og ned

Der er en god grund til, at din internetudbyder sælger bredbånd med mærkatet 'op til,' der reelt kun betyder, at du aldrig får mere, end du betaler for. Men ofte mindre. Se forklaringen her.

Læs også: Fiber-boss: Teleselskaber snyder med hastigheden.

De danske teleselskaber markedsfører bredbåndshastigheder med den lille tekstbid "op til".
 
På den måde er kunden ikke garanteret den hastighed, som et teleselskab markedsfører.
 
Det har fået Anders B. Christjansen, der er administrerende direktør hos fiberudbyderen Waoo, til at lange ud efter praksis i branchen.
 
Han mener, at det er vildledende, når teleselskaber skriver "op til 20 megabit" på deres produkt, mens den reelle hastighed i nogle tilfælde er en del lavere end de 20 megabit.
 
I stedet burde teleselskaberne markedsføre den garanterede hastighed, foreslår Anders B. Christjansen.
 
Men det er teleselskabernes brancheorganisation Telekommunikationsindustrien (TI) uenig i.

Direktør Jakob Willer fra TI nævner et 20 megabit-bredbåndsprodukt som eksempel.
 
"Der er tale om såkaldte 'best effort'-tjenester. I størstedelen af tilfældene vil teleselskabet kunne give et produkt med en hastighed tæt på de 20 megabit, og derfor er det ikke rimeligt, at det skal markedsføre produktet med laveste fællesnævner, hvis der blot er tale om få kunder, der ikke kan få et produkt i nærheden af de 20 megabit," siger Jakob Willer. 
 
Nye retningslinjer
Brancheforeningen udsendte ved årsskiftet nye retningslinjer for, hvordan bredbånd skal markedsføre, og det var her, at "op til" kom ind i markedsføringen på bredbåndsprodukter, der kører via telefonstikket.
 
"Der var en efterspørgsel på øget gennemsigtighed fra forbrugerne, og derfor besluttede vi at lave fælles retningslinjer for, hvordan man kunne give en ensartet og fyldestgørende information til forbrugerne," fortæller Jakob Willer om den nye praksis.
 
Anders B. Christjansen argumenterer dog, at denne praksis er med til at give telebranchen et dårligt ry. Han mener, at ingen andre brancher opererer med "op til", og som eksempel fremhæver han, at forbrugerne ville føle sig snydt, hvis der blot stod "op til en liter mælk" på en mælkekarton.
 
"Man kan da godt lave det billede, men det er nemmere at måle en liter mælk, end det er med teknikken," siger Jakob Willer.
 
Han pointerer, at der i forbindelse med markedsføringen af bredbåndsprodukter er supplerende oplysninger i salgsmaterialet, hvor kunden kan se, hvad der som minimum kan leveres.
 
"Vi har gjort det efter de teleretningslinjer, som er besluttet sammen med Forbrugerombudsmanden," tilføjer han.

1,24 million danske husstande får bredbånd via telefonstikket.

Læs også: Fiber-boss: Teleselskaber snyder med hastigheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere