Gammel krigslov skal droppes: Bliver cloud lovligt?

Cloud computing i offentlige myndigheder kan være en realitet allerede i 2012, spår hovedarkitekten bag regeringens nye it-plan, der lægger op til et opgør med lovgivningen.

Læs også:

Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen

Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet


Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren

Da Odense Kommune tidligere på året fik afslag fra Datatilsynet om at benytte en Googles cloudbaserede Apps-kontorpakke, var det en kold klud i ansigtet på manges forhåbninger om at kunne få fingrene i de store besparelser og fleksibilitet, som cloud computing tilbyder.

Men med regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi med kommunerne og regionerne frem mod 2015 bliver der lagt op til, at der allerede i 2012 vil være åbent for, at Odense Kommune og andre cloud-hungrende offentlige myndigheder kan køre deres programmer i skyen.

Det fortæller vicedirektør i Økonomistyrelsen og hovedarkitekten bag strategien, Lars Frelle-Petersen, til Computerworld.

"Vi åbner nu for en politisk beslutningsproces, der skal gøre cloud-løsninger mulige allerede til næste år på trods af restriktioner som eksempelvis Krigsreglen," forklarer Lars Frelle-Petersen.

Henvisningen til Krigsreglen skyldes, at netop denne regel gør det ulovligt at sende personfølsomme data uden for Danmarks grænser, da de skal kunne destrueres i tilfælde af krig.   

EU arbejder på cloud-grænserne
Lars Frelle-Petersen fortæller, at en arbejdsgruppe med Videnskabsministeriet og Charlotte Sahl-Madsen (K) i spidsen er i gang med at kigge på den kringlede lovgivning omkring de sikkerhedsmæssige aspekter af at sende danske data ud i europæiske cloud-centre i eksempelvis Irland.

Hvordan arbejdsgruppen helt konkret skal kunne gøre cloud computing med personfølsomme data i Odense Kommune og andre steder lovligt, foreligger der endnu ingen planer for.

På EU-niveau har en lignende arbejdsgruppe dog længe været i gang med at undersøge, hvordan EU-lande som Danmark kan opdatere sin nuværende lovgivning til den cloud-virkelighed, som vi befinder os i.  

Lovgivningen skal generelt opdateres
Det er ikke kun inden for cloud computing, at den danske lovgivning skal ajourføres til det 21. århundrede.

I regeringens nyligt publicerede digitaliseringsstrategi for Danmark nævnes det på side 40, at lovgivningen på en lang række områder skal moderniseres for, at Danmark kan høste digitale effektiviseringsgevinster.

"Når vi skruer op for de digitale ambitioner og breder teknologien ud til nye områder, opstår der uundgåeligt nye juridiske problemstillinger. Derfor er det vigtigt at føre lovgivningen ajour på relevante områder, så myndighederne ikke forhindres i at udnytte it som et helt naturligt arbejdsredskab i hverdagen," står der i regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, der er udarbejdet i samarbejde med kommunerne og regionerne. 

Rapporten nævner blandt andet, at der skal skrues på lovgivningen, så der bliver fuldt ud digitale myndigheder, papirløs kommunikation mellem borgere og offentlige myndigheder, samt at de udskældte EU-udbudsregler skal gøres mere smidige.

Læs også:

Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen

Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet


Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.