Gammel krigslov skal droppes: Bliver cloud lovligt?

Cloud computing i offentlige myndigheder kan være en realitet allerede i 2012, spår hovedarkitekten bag regeringens nye it-plan, der lægger op til et opgør med lovgivningen.

Læs også:

Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen

Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet


Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren

Da Odense Kommune tidligere på året fik afslag fra Datatilsynet om at benytte en Googles cloudbaserede Apps-kontorpakke, var det en kold klud i ansigtet på manges forhåbninger om at kunne få fingrene i de store besparelser og fleksibilitet, som cloud computing tilbyder.

Men med regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi med kommunerne og regionerne frem mod 2015 bliver der lagt op til, at der allerede i 2012 vil være åbent for, at Odense Kommune og andre cloud-hungrende offentlige myndigheder kan køre deres programmer i skyen.

Det fortæller vicedirektør i Økonomistyrelsen og hovedarkitekten bag strategien, Lars Frelle-Petersen, til Computerworld.

"Vi åbner nu for en politisk beslutningsproces, der skal gøre cloud-løsninger mulige allerede til næste år på trods af restriktioner som eksempelvis Krigsreglen," forklarer Lars Frelle-Petersen.

Henvisningen til Krigsreglen skyldes, at netop denne regel gør det ulovligt at sende personfølsomme data uden for Danmarks grænser, da de skal kunne destrueres i tilfælde af krig.   

EU arbejder på cloud-grænserne
Lars Frelle-Petersen fortæller, at en arbejdsgruppe med Videnskabsministeriet og Charlotte Sahl-Madsen (K) i spidsen er i gang med at kigge på den kringlede lovgivning omkring de sikkerhedsmæssige aspekter af at sende danske data ud i europæiske cloud-centre i eksempelvis Irland.

Hvordan arbejdsgruppen helt konkret skal kunne gøre cloud computing med personfølsomme data i Odense Kommune og andre steder lovligt, foreligger der endnu ingen planer for.

På EU-niveau har en lignende arbejdsgruppe dog længe været i gang med at undersøge, hvordan EU-lande som Danmark kan opdatere sin nuværende lovgivning til den cloud-virkelighed, som vi befinder os i.  

Lovgivningen skal generelt opdateres
Det er ikke kun inden for cloud computing, at den danske lovgivning skal ajourføres til det 21. århundrede.

I regeringens nyligt publicerede digitaliseringsstrategi for Danmark nævnes det på side 40, at lovgivningen på en lang række områder skal moderniseres for, at Danmark kan høste digitale effektiviseringsgevinster.

"Når vi skruer op for de digitale ambitioner og breder teknologien ud til nye områder, opstår der uundgåeligt nye juridiske problemstillinger. Derfor er det vigtigt at føre lovgivningen ajour på relevante områder, så myndighederne ikke forhindres i at udnytte it som et helt naturligt arbejdsredskab i hverdagen," står der i regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, der er udarbejdet i samarbejde med kommunerne og regionerne. 

Rapporten nævner blandt andet, at der skal skrues på lovgivningen, så der bliver fuldt ud digitale myndigheder, papirløs kommunikation mellem borgere og offentlige myndigheder, samt at de udskældte EU-udbudsregler skal gøres mere smidige.

Læs også:

Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen

Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet


Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Premium
Ny Chrome-version kan føre til et gennembrud for PWA'erne: Google og Microsoft satser på denne nye type apps
Progressive web apps - eller PWA’er - kommer du til at høre meget mere til. Både Microsoft og Google har kastet deres kærlighed på disse apps. Se her, hvad de to selskaber ser i PWA’erne.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.