Gammel krigslov skal droppes: Bliver cloud lovligt?

Cloud computing i offentlige myndigheder kan være en realitet allerede i 2012, spår hovedarkitekten bag regeringens nye it-plan, der lægger op til et opgør med lovgivningen.

Læs også:

Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen

Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet


Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren

Da Odense Kommune tidligere på året fik afslag fra Datatilsynet om at benytte en Googles cloudbaserede Apps-kontorpakke, var det en kold klud i ansigtet på manges forhåbninger om at kunne få fingrene i de store besparelser og fleksibilitet, som cloud computing tilbyder.

Men med regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi med kommunerne og regionerne frem mod 2015 bliver der lagt op til, at der allerede i 2012 vil være åbent for, at Odense Kommune og andre cloud-hungrende offentlige myndigheder kan køre deres programmer i skyen.

Det fortæller vicedirektør i Økonomistyrelsen og hovedarkitekten bag strategien, Lars Frelle-Petersen, til Computerworld.

"Vi åbner nu for en politisk beslutningsproces, der skal gøre cloud-løsninger mulige allerede til næste år på trods af restriktioner som eksempelvis Krigsreglen," forklarer Lars Frelle-Petersen.

Henvisningen til Krigsreglen skyldes, at netop denne regel gør det ulovligt at sende personfølsomme data uden for Danmarks grænser, da de skal kunne destrueres i tilfælde af krig.   

EU arbejder på cloud-grænserne
Lars Frelle-Petersen fortæller, at en arbejdsgruppe med Videnskabsministeriet og Charlotte Sahl-Madsen (K) i spidsen er i gang med at kigge på den kringlede lovgivning omkring de sikkerhedsmæssige aspekter af at sende danske data ud i europæiske cloud-centre i eksempelvis Irland.

Hvordan arbejdsgruppen helt konkret skal kunne gøre cloud computing med personfølsomme data i Odense Kommune og andre steder lovligt, foreligger der endnu ingen planer for.

På EU-niveau har en lignende arbejdsgruppe dog længe været i gang med at undersøge, hvordan EU-lande som Danmark kan opdatere sin nuværende lovgivning til den cloud-virkelighed, som vi befinder os i.  

Lovgivningen skal generelt opdateres
Det er ikke kun inden for cloud computing, at den danske lovgivning skal ajourføres til det 21. århundrede.

I regeringens nyligt publicerede digitaliseringsstrategi for Danmark nævnes det på side 40, at lovgivningen på en lang række områder skal moderniseres for, at Danmark kan høste digitale effektiviseringsgevinster.

"Når vi skruer op for de digitale ambitioner og breder teknologien ud til nye områder, opstår der uundgåeligt nye juridiske problemstillinger. Derfor er det vigtigt at føre lovgivningen ajour på relevante områder, så myndighederne ikke forhindres i at udnytte it som et helt naturligt arbejdsredskab i hverdagen," står der i regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, der er udarbejdet i samarbejde med kommunerne og regionerne. 

Rapporten nævner blandt andet, at der skal skrues på lovgivningen, så der bliver fuldt ud digitale myndigheder, papirløs kommunikation mellem borgere og offentlige myndigheder, samt at de udskældte EU-udbudsregler skal gøres mere smidige.

Læs også:

Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen

Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet


Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Dansk it-firma har kæmpe udfordring - skal ansætte 80 medarbejdere på et år: "Det er en kæmpe udfordring - vi leder specifikt efter de bedste folk"
Interview: Peakon skal i løbet af et år gå fra at være i underkanten af 100 medarbejdere til op imod 180 ansatte fordelt på tre forskellige kontinenter. Selskabet vil hyre "fra den øverste hylde" men er ikke lønførende og skal primært rekruttere fra en branche, der mangler arbejdskraft: "Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe udfordring, at skulle hyre så mange folk," siger direktør Kasper Hulthin.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.