Artikel top billede

20 år med Linux: Nu tilbyder Microsoft en fredspibe

Det frie operativsystem Linux fylder 20 år. Nu er det tid til et opgør med tidligere tiders krige, mener den tidligere ærkerival Microsoft.

Det er nu 20 år siden, at finske Linus Torvalds startede udviklingen af sit operativsystem, der dengang blot var et hobbyprojekt.

Grundstenen blev lagt i 1991, da han skrev en terminal-emulator til at oprette forbindelse til universitetets Unix-servere.

Men så indså Torvalds pludselig, at han faktisk havde skrevet et operativsystem.

"Jeg er ved at lave et frit operativsystem - bare som en hobby - det vil ikke blive stort og professionelt," skrev han den 25. august 1991 om projektet på Usenet.

Siden da er årene gået. I sommer kom Linux-kernen op i version 3. Tingene er blevet enklere, og Linux har for længst fået en grafisk brugerflade. Nu er det ikke længere nødvendigt at skrive ting som 'make menuconfig', 'make dep; make clean', 'make bzImage'.

Men Linux' store år er endnu ikke kommet. Udviklingsportalen W3CSchools viser, at markedsandelen stiger, men ikke særlig hurtigt.

Fra fem procent i januar i år er operativsystemet per juni oppe på 5,2 procent. Det er Microsofts Windows, som stadig dominerer med næsten 80 procent af markedet. Mac OS X har 8,1 procent.

Krig med Microsoft

Der har været en slags krig mellem Microsoft og Linux-miljøet. Microsofts øverste række har tilsvinet Linux, blandt andet omtalte Steve Ballmer i 2001 Linux som en kræftsygdom.

Linux-miljøet har på sin side også svinet Microsoft til, især sikkerhedsproblemer og den legendariske 'Blue Screen of Death' er der blevet gjort grin med.

Men Microsoft har igennem de senere år skiftet taktik. Nu søger virksomheden i større grad hen mod open source-projekter. Blandt andet oprettede Microsoft i 2009 sin egen portal for open source-software, kaldet Codeplex.

Og for en måneds tid siden kom det frem, at en Microsoft-ansat er største bidrager til Linux-kernen.

Microsoft har endda sendt denne video-fredspibe og lykønskning med fødselsdagen til Linux-folket.

Læs også: I år fejres 20 år med Linux




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere