Artikel top billede

Switch-fejl sænkede Københavns Kommunes it

En softwarefejl i en styrende switch betød torsdag, at en række systemer hos Københavns Kommune gik ned. Fejlen er fundet og rettet, men årsagen endnu ukendt.

Læs også: Københavns Kommune ramt af it-nedbrud

Det var en fejl i softwaren på en switch i et virtuelt servercenter, som torsdag morgen gav en række nedbrud på it-systemerne hos Københavns Kommune.
 
Det fortæller Lars Henningsen, der er forretningschef i kommunens forretningscenter-it.
 
"Vi har en lang række servere. Nogle er fysiske og nogle er virtuelle. Og på toppen af sådan en virtuel serverpark, sidder en switch. Og i den har der været en softwarefejl," siger Lars Henningsen.
 
"Det har bevirket, at de systemer, der kører i vores virtuelle serverpark, har haft problemer. Men vi har ikke tabt nogen data," understreger han.
 
Fejlen satte en række specifikke fagsystemer ud af spillet, blandt andet kommunens intelligente telefonomstilling, der er et af kernesystemerne for Københavns Kommune.
 
Til gengæld var hverken e-mail eller journaliseringssystemerne ramt af nedbruddet, fortæller it-forretningschefen.
 
Imidlertid er de ramte systemer ikke nødvendigvis alle sammen oppe at køre igen endnu, fordi det er databasesystemer, som kræver tid at få i gang igen, forklarer Lars Henningsen.
 
Mangler overblik over konsekvenserne
Han fortæller, at det berørte servermiljø kører Microsoft SQL på anerkendte mærker af hardware fra en anerkendt leverandør. 
 
Han ønsker ikke at pege på leverandøren, fordi fejlen kan være et følgeproblem af en række store omlægninger, som Københavns Kommune gennemfører for tiden. 
 
"Det er et blade-center, hvor den styrende switch har været ramt af denne fejl, som har gjort, at trafikken ikke kunne håndteres," siger han.
 
Den fejlramte software er nu blevet skiftet, og systemerne er igen på vej op at køre. Men om fejlen skyldes en bug, er for tidligt at sige, fortæller Lars Henningsen.
 
"Vi har isoleret fejlen, og den er rettet. Men vi ved endnu ikke 100 procent sikkert, hvor den er opstået," siger Lars Henningsen.
 
Afdelingen står selv for driften af en lang række af kommunens it-systemer, mens andet driftes hos KMD. Samlet har Københavns Kommune flere end 550 it-systemer.
 
Han fortæller, at afdelingen ikke har det fulde overblik over konsekvenserne af nedbruddet. Det er de enkelte fagforvaltningers ansvar, siger han.
 
"De alvorlige fejl er væk, og systemerne er på vej op. Men der kan opstå læsefejl," siger han og fortæller, at afdelingen nu er i færd med at verificere og teste, at alt faktisk begynder at kiøre igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere