DA: Pc-arbejde er ikke farligt for kroppen

Selvom en arbejsdgiver netop er blevet dømt til at betale en museskaderamt medarbejder 100.000 kroner i erstatning, frygter Dansk Arbejdsgiverforening ikke en storm af retssager. Underdirektør Thomas Philbert Nielsen betegner smerter ved pc-arbejde som et sjældent og forbigående problem.

- Jeg er overbevist om, at IT-arbejde i sig selv ikke kan medføre arbejdsskader. Og hvis endelig der opstår lidelser, er det fantastisk nemt at gøre noget ved, nemlig at sikre variation og pauser i arbejdet.

Sådan lyder reaktionen fra organisationen, der repræsenterer arbejdsgivere i Danmark, efter den første retssag om museskade er vundet af en medarbejder. Ordene er udtalt af Thomas Philbert Nielsen. Han er underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Han har læst dommen, der er faldt mod Frederikssund Kommune og vurderer, at der er tale om en ganske enestående sag. Derfor frygter han ikke, at smerteplagede computerarbejdere vil troppe op i hobevis i danske retssale og forlange erstatning af deres arbejdsgiver.

Nu er vi klogere

Han betegner fænomenet computersmerter som et forbigående problem. Sagen fra Frederikssund handler om en ansættelse i perioden 1991-1995.

- I sagen fra Frederikssund er der jo tale om så massivt dårlige vilkår, at man næsten ikke kan forestille sig det. Uforsvarlig indretning, forældet udstyr og programmel og måske oveni det nogle psykosociale forholde. Siden er vi blevet meget klogere inden for ergonomi og brugervenlighed, siger Thomas Philbert Nielsen.

Alligevel kan dommen godt bekymre DA's underdirektør.

- Det er beklageligt, hvis sagen frister folk til anlægge udsigtsløse retssager. For at rejse en sag kan i sig selv være noget af det mest sygdomsforlængende, siger Thomas Philbert Nielsen.

Set fra arbejdsgiverside vil retssager om museskader også kunne koste mange ressourcer for de arbejdsgivere, der bliver trukket i retten.

Fokus på det forebyggende

Arbejdsgiverforeningens underdirektør ærgrer sig over, at en række fagforeninger vælger at fokusere på museskader.

- Hvorfor ikke koncentrere sig om at skabe bedre arbejdspladser frem for at fastholde medarbejdere i en opfattelse af, at de har et farligt arbejde, fordi de arbejder ved en pc, spørger Thomas Philbert Nielsen retorisk.

Både Teknisk Landsforbund og ingeniørernes fagforening, IDA, har reageret på dommen med udtalelser, der signalerer håb om, at arbejdsgivere generelt vil tage kontorarbejdsmiljøet og forebyggelse af museskader mere alvorligt.

Teknisk Landsforbund har flere retssager om museskade på vej, men tør dog ikke konkludere på baggrund af den netop vundne sag, at de kommende sager også vil vindes.

I den såkaldte Nudata-undersøgelse gennemført af forskere i 2001 blandt 7000 danske teknikere svarede hver fjerde af teknikerne, at de inden for de seneste syv dage havde haft moderat eller sværere smerte i nakke, skuldre, albuer, underarme eller hænder. Men forskerne kunne ikke bevise videnskabeligt, at smerterne skyldtes computerarbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere