Cryptomathic fyrer hver syvende

Det delvist Mærsk-finansierede, århusianske IT-sikkerhedsselskab Cryptomathic ser sig nødsaget til at skære ned, selv om salget blev fordoblet sidste år. Herhjemme har 12 udviklere og marketingfolk fået en fyreseddel, fordi omsætningen fra partnere skuffer, og forhandlinger om nye ordrer trækker i langdrag.

IT-sikkerhedsfirmaet Cryptomathics underskud blev seks millioner større end forventet i 2002. Derfor har ledelsen valgt at reducere antallet af ansatte med 15 procent.

Det koster 12 medarbejdere jobbet i Danmark. Samme skæbne har ramt en række ansatte i Cryptomathics afdelinger i England, Italien, Belgien og Tyskland.

Cryptomathics bestyrelsesformand og stifter, Peter Landrock, beklager fyringerne dybt og fortryder nu, at firmaet har ansat i så højt gear de seneste år.

Staben er vokset fra 25 i 2000 til 80 personer i dag.

- Vi har nok også udsat fyringerne lidt længe og burde måske have fyret et halvt år siden. Vi bryder os jo ikke om at fyre dygtige folk. Men vi tør ikke at gå længere nu, siger Peter Landrock.

Hans bekymring er, at det i allerværste fald kan komme til true det 15 år gamle firmas eksistens at udsætte fyringerne længere, hvis Cryptomathics forhandlinger med kunder samtidig trækker ud.

Omvendt har han et "et begrundet håb" om at kunne genansætte nogle af dem, allerede inden deres opsigelsesperiode på i snit fem måneder udløber.

Det er Cryptomathics administrerende direktør, Claus Bo Mikkelsen, der har sat navn på fyresedlerne.

Det er foregået ud fra følgende princip: Ledelsen har vurderet, hvilken person der er allermest kritisk for firmaet, hvilken der er næstmest og så videre.

Det er især udviklere med en datalogi-uddannelse samt marketingmedarbejdere, som blev prikket. En af datalogerne har allerede fundet nyt job.

Partnerne skuffede

Peter Landrock afviser af konkurrencehensyn at oplyse, hvor stor en omsætning Cryptomathic havde i 2002. Men han siger, at selve væksten i omsætning var 100 procent.

- Det skal dog ses i forhold til, at vi stadig har en meget lille markedsandel, siger bestyrelsesformanden.

I 2001 fik Cryptomathic et underskud på 26 millioner kroner. Planen var at reducere det til højst 15 millioner i 2002, men det lykkedes ikke, oplyser Peter Landrock.

Cryptomatic fik i 2000 og 2001 et betydeligt kapitalindskud, da Mærsk Netsecurity og Guardeonic Solutions, tidligere Siemens Semiconductors, trådte ind som partnere med 25 procents ejerandel hver især. I alt 75 millioner blev tilført Cryptomatics egenkapital.

- Grunden til, at vi valgte netop de to som partnere, var, at de gav udtryk for at kunne tilføre den største omsætningsfremgang. Men omsætningen fra vores partnere er blevet langt mindre end forventet, siger Peter Landrock.

Umuligt at få ny kapital

Han afviser kategorisk tanken om, at Cryptomathic eventuelt kan få tilført yderligere kapital.

- Ny kapital vil betyde, at firmaet ikke længere vil være styret af folk, der har forstand på datasikkerhed, nemlig de oprindelige grundlæggere. Det er tillid, der tæller i den her branche, og ikke smart markedsføringsteknik, mener Peter Landrock.

Den anden afgørende årsag til Cryptomathics knibe er træge forhandlinger med potentielle kunder. For eksempel har det taget halvandet år at få den første store ordre hjem i afdelingen i England.

- I vores branche er en ordre typisk på fire-fem millioner kroner, men det tager også typisk et til to år at få den hjem. Fremgangen i omsætningen har været seks til tolv måneder langsommere, end vi havde kalkuleret med, siger Peter Landrock.

En af de ordrer, der endnu ikke er kommet i hus, er fra staten. Cryptomathic havde forventet, at regeringens program om offentlige certifikater, OCES, ville komme i gang, og at Cryptomathic skulle spille en rolle i programmet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere