CSC vinder flest offentlige udbud

CSC ligger i den gule førertrøje, når det handler om at vinde EU-udbud i stat, amt og kommuner. Selskabet lukkede flest offentlige EU-udbud på IT-siden sidste år. I hælene ligger WM-data, Ementor og KMD. Trods advarsler er mange af de offentlige løsninger fortsat specialudviklede.

CSC giver klart sine konkurrenter baghjul, når det handler om at vinde store IT-udbud i det offentlige.

Det viser en ny undersøgelse, som Center for Digital Forvaltning har udarbejdet på baggrund af oplysninger fra De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Ifølge undersøgelsen blev CSC det mest vindende IT-selskab i 2002, hvor selskabet vandt 12 af de 122 offentlige ordrer, der kom i EU-udbud herhjemme.

Administrerende direktør i CSC, Ingelise Bogason, peger på, at CSC i mange år har været en stor spiller i den offentlige sektor herhjemme.

- Det har jo givet et industri-kendskab. Vi har traditionelt en stor samhandel med den offentlige sektor, og det betyder, at vi er godt inde i den måde, som det offentlige fungerer på, siger hun.

Seks selskaber dominerer
Sammenlagt var det offentlige IT-marked domineret af seks selskaber, der tilsammen vandt hver tredje af de 122 EU-udbud med en samlet værdi på omkring halvanden milliarder kroner.

De seks selskaber - CSC, WM Data, Ementor, KMD, Eterra og PLS Rambøll - vandt tilsammen 40 udbud i 2002.

Efter CSC blev WM-data blev det næstmest selskab med otte sejre i ordrebogen, mens Ementor vandt syv og KMD fem udbud. Eterra og PLS Rambøll vandt hver fire EU-udbud.

En stor del af de leverede løsninger var specialudviklede til de forskellige myndigheder, og det bør give stof til eftertanke, mener Troels Andersen fra Center for Digital Forvaltning.

Han peger på, at Finansministeriet tidliger har anbefalet, at den digitale forvaltning skulle baseres på standardløsninger. Det skete efter Amanda-sagen, der i høj grad åbenbarede faldgruberne ved specialudviklede løsninger. Det bør derfor vække opmærksomhed, at mere end hver femte løsning i 2002 var specialudviklet.

- Det er klart, at gamle systemer ikke kan udskiftes fra den ene dag til den anden. Men spørgsmålet er, om der fra centralt hold er blevet gjort nok for at følge op anbefalingen, siger Troels Andersen.

KMD: Tallene skal tages med et gran salt
I KMD - der bygger hele sin forretning på offentlig IT - tager administrerende direktør Lars Monrad-Gylling tallene med et gran salt.

- Jeg kigger jo ikke på antallet af vundne udbud, men på markedsandele og på, om forretningen går den rigtige vej. Og det gør den. KMD havde sidste år en vækst på fem procent, og det synes vi er flot i betragtning af, hvordan markedet ellers ser ud nu. Så jeg har faktisk et godt billede af 2002, siger han til Computerworld Online.

Han peger på, at flere af de udbud, som KMD landede sidste år, hører blandt de "store brikker," som han siger. De tæller blandt andre store opgaver i kommunerne Farum, Frederikshavn, Aalborg og Randers.

KMD's egne regnskaber viser iøvrigt ni sejre i 2002 og ikke fem, som det fremgår af undersøgelsen.

Det skyldes ifølge Troels Andersen fra Center for Digital Forvaltning, at det langtfra er alle offentlige myndigheder, der offentliggører, hvem der har vundet et udbud på trods af, at myndighederne er forpligtede til det.

Antal udbud falder
Undersøgelsen indikerer, at antallet af offentlige EU-udbud, der er meldt til De Europæiske Fællesskabers Tidende, falder.

I løbet af de første to kvartaler blev der tilsammen sendt omkring 70 IT-opgaver i EU-udbud. Dette antal faldt til sammenlagt 50 i de sidste to kvartaler i 2002 - et fald på 30 procent.

Troels Andersen fra Center for Digital Forvaltning understreger, at centret alene har kigget på antallet af lukkede ordrer i 2002.

Flere af de gamle ordrer, der er blevet tegnet i de foregående år, løber imidlertid over tre-fire år, og derfor kan markedsfordelingen godt være anderledes end det billede, som undersøgelsen tegner.

I EU skal statslige kontrakter på over 1,2 millioner kroner og kommunale og amtslige ordrer på over 1,8 millioner kroner sendes i EU-udbud.

I 2002 sendte staten flest IT-opgaver i EU-udbud.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.