Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Test: Medieafspiller vil sluge dine HD-film råt

A.C. Ryans nyeste bud på en netværksbaseret medieafspiller lover at æde stort set alle videoformater. Og så kan afspilleren som med et trylleslag fungere som NAS-server. Er alt så perfekt? Læs testen her.

Test: Medieafspiller vil sluge dine HD-film råt

De fleste, der råder over en velvoksen digital mediesamling, bliver på et tidspunkt interesseret i at vise film og videoklip på stuealteret frem for den bærbares krympede skærm.

Her opstår komplikationen, for selv om den bærbare råder over en HDMI-udgang, er det upraktisk at koble computeren til og fra konstant, og det kræver i øvrigt en smart mediecenterfjernbetjening, hvis formatjongleringen skal håndteres fra sofaen. 

Et alternativ er en dedikeret mediecenter-pc, som efterhånden kan fås i et hav af prisklasser, men hvis du ikke gider rode med endnu en computer, der skal finindstilles i det uendelige, før den fungerer, så kan den nuværende generation af medieafspillere være noget for dig. 

Da vi sidst testede en medieafspiller fra A.C. Ryan med netværksfunktionalitet, var dommen ikke til at tage fejl af: Der var et enormt potentiale i boksen, og det blev til dels indfriet, men brugervenlighed skulle vi lede længe efter - menusystemet, eksempelvis, lignede noget, en it-nørd havde bikset sammen over en weekend, og softwaren var præget af enkelte fejl. 

Alligevel var vi imponerede over den nyskabende fætter, som gav os en funktionalitet, vi længe havde sukket efter: At slippe for et pebret mediecenter - og i stedet lade en smart boks afspille vores film enten fra USB-disk eller direkte via netværket fra pc eller NAS. 

Tilbage til tegnebordet

A.C. Ryan har taget bestik af pressens kritik af medieafspillerens første generation, Playon!HD, og er nu klar med anden generation. Ændringerne er til at få øje på - både når det gælder det ydre og indre. 

Udenpå ser Playon!HD2 endnu mere stilfuld ud end forgængeren med blanke overflader, men til gengæld er afspilleren lidt af en fingeraftryksmagnet. 

Fjernbetjeningen lader desuden til at være en anelse mere kvalitetsbevidst end den knirkende løsning, der fulgte med til første generation. Rækkevidden er fornuftig, men det havde været en kærkommen tilføjelse med baggrundsbelyste knapper. 

Playon!HD2-afspillerens indre er blevet opgraderet væsentligt, så processoren blandt andet er hurtigere. Vi oplevede ikke selv problemer med hakkende billedafvikling på den gamle generation, men entusiaster på nettet har berettet, at gigantiske HD-formater godt kunne få enheden til at hive efter vejret. 

Det har producenten rettet op på, og afspilleren åd alle vores formater uden jammer, samtidig med at afspilningen var i topklasse.

Tilslutninger og menu

Playon!HD 2 kan kobles til dit eksisterende netværk via gigabit-stikket. Til sammenligning var den gamle afspiller begrænset til 10/100 megabit per sekund. Skal det være trådløst, byder A.C. Ryan på en separat adapter, der lover 802.11n-hastigheder. Andre USB-baserede netværkskort kan dog også benyttes.

Vores test viser imidlertid, at Wi-Fi-implementeringen - som det var tilfældet med første afspillergeneration - ikke er kvik nok til at trække krævende HD-formater, så vi vil anbefale en kablet løsning for at være på den sikre side.

Hvis du ikke har tænkt dig at streame lyd og billede fra en pc på netværket eller en NAS-server, kan du smække en USB-nøgle eller -harddisk i en af USB-portene, der er placeret på enhedens side og arbejder med den hurtige USB 3.0-hastighed.
Du kan naturligvis kun få glæde af den, hvis dine enheder også er USB 3.0-kompatible, ellers må du nøjes med USB 2.0, som i øvrigt også slår fint til. Til slut har du mulighed for at afspille dine filer fra et SD-kort, for Playon!HD 2 har en handy kortlæser på siden.

På bagsiden byder afspilleren på de tilslutninger, vi forventer. Foruden HDMI har producenten bestykket den med RGB-udgang til video og digital lydudgang i form af coax og optisk SPDIF. HDMI-kablet er inkluderet i pakken.

Bæstets mave

Afspilleren, vi har testet, er født med en 3,5 tommer harddisk med en kapacitet på to terabyte (2.000 gigabyte). Den kan dog også fås uden intern harddisk samt i en såkaldt mini-udgave uden intern diskbås.

Fordelen ved det interne lager er, at du kan benytte Playon!HD2 som NAS-server (network attached storage). Du skal aktivere funktionen i menuen, og så er du på kort tid klar til at overføre filer til og fra enheden.

Nogen hastighedsrekord skal du imidlertid ikke regne med, for selv om netværksstikket lover gigabit-hastighed, var vores overordnede indtryk, at filoverførslerne tog en evighed og nok befandt sig på niveau med det, den gamle afspiller kunne levere.

Så på denne måde kan NAS-funktionen ikke sammenlignes med en dedikeret NAS, men det forventede vi heller ikke i dette prisleje. Til det begrænsede behov er funktionen dog fin.

Støjniveauet er et kritikpunkt, vi har svært ved at overse. Lilleput-blæseren så uskyldig ud, da vi fandt skruetrækkeren frem og åbnede boksen, men den larmer relativt meget, når enheden har været tændt et stykke tid. Bevares, der er på ingen måde tale om et støjniveau på linje med første generation af Microsofts Xbox 360-konsol, men der er stadig plads til forbedring.

Brugeroplevelsen

Designmæssigt er menusystemet kraftigt forbedret sammenlignet med første afspillergeneration. Playon!HD 2 er født med det nye interface, men de gamle afspillere kan få overhalingen, hvis du foretager en manuel firmwareopdatering.

Selv om menuerne er flotte og velfungerende, oplevede vi alligevel fra tid til anden, at der var forsinkelse i forhold til vores input og det, der rent faktisk skete på skærmen. Det er noget, man lige skal vænne sig til, og det er et område, A.C. Ryan bør fokusere mere på i fremtiden.

Ydelsesforbedringen er dog til at føle, for sammenlignet med første generation - med nyeste softwareopdatering - er denne trods alt noget kvikkere i optrækket.

Dansk sprogmulighed er på plads, men oversættelsen kunne være bedre, og der er enkelte småfejl hist og her, hvor ord eksempelvis bliver skåret midt over, fordi der ikke er plads. Det kan gøres bedre.

I løbet af testen streamede vi hovedsageligt film fra kontorets to NAS-servere - én fra Qnap og én fra Synology. Her oplevede vi ikke umiddelbart problemer, og det var let at finde de delte mapper, vi havde konfigureret. Det skal nævnes, at vi benyttede den nyeste firmware, producenten har stillet til rådighed.

Nu er det naturligvis ret usexet at bladre mellem filmmapper, som var det Windows Stifinder, men hvis du tager dig tiden, kan du med løsningen Yet Another Movie Jukebox få et stilfuldt filmbibliotek med covers og meget andet.

Det er dog et lidt nørdet projekt, som kræver en vis portion it-viden, der blandt andet bliver begrænset af, at du skal tage en pc i brug, hvis du eksempelvis vil oprette et mediebibliotek på din NAS-server. Mediebiblioteket skal placeres på afspillerens harddisk, hvis det skal fungere.

Playon!HD 2 kan også indeksere mediefiler på eksterne drev, men det fungerer umiddelbart ikke med delte mapper på netværker, hvilket er et minus.

Konklusionen

Foruden afspillerens grundlæggende funktionalitet - at smække lyd og billede op på fladskærmen - har producenten indbygget en række internetnettjenester, der blandt andet inkluderer YouTube og Facebook. En programmør må have tænkt, at der er tale om en genial idé, der kan spare dig at hive den bærbare frem i tide og utide.

Men i praksis varierer kvaliteten af de forskellige tjenester stort. YouTube var relativt velfungerende og præsenteres som en selvstændig tjeneste, men af og til "frøs" hele boksen, hvilket var til stor gene. Facebook lader blot til at blive fremvist i noget, der minder om en meget enkel internetbrowser, så der er altså ikke tale om noget tv-venligt format for denne tjenestes vedkommende.

Konklusion

Det er tydeligt, at A.C. Ryan har forbedret firmaets oprindelige afspiller, men er det nok til, at vi vil lange et femtal over disken?

Ikke helt, for medieafspilleren har stadig nogle belastende børnesygdomme, der skal kureres. Vi vil også rigtigt gerne se et større niveau af brugervenlighed, så det eksempelvis ikke kræver en ingeniøruddannelse at opgradere boksens firmware - den burde være i stand til at opdatere helt automatisk.

Vi nøjes derfor med et uddele et stort firtal til afspilleren, der har et prismærke på godt 2.000 kroner, men vil samtidig slå fast, at afspilleren kan være en fornuftig investering for mange, der efterspørger netop denne funktionalitet.

Noget nær et perfekt produkt er der dog ikke tale om, men A.C. Ryan har mulighed for at forbedre oplevelsen yderligere i fremtiden gennem kommende opdateringer af softwaren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere