Artikel top billede

Microsoft løfter lidt af sløret for fremtidens Sharepoint

Los Angeles: Cloud computing ændrer måden, Sharepoint udvikles og bruges på. Få svar på nogle af de store spørgsmål om fremtidens Sharepoint fra en af selskabets chefer.

Læs også:
Sådan vil Microsoft lokke dig til at bruge Sharepoint

Her er Sharepoints største styrker og svagheder

Danske Bank tæt på udvikling af SharePoint 2015

Los Angeles: På denne uges Sharepoint-konference i USA bliver de 7.500 deltagere primært bombarderet med information om den seneste version af samarbejdsplatformen, Sharepoint 2010.

Sharepoint 2015, som den næste version kommer til at hedde, er dog allerede ved at blive udviklet.

Microsoft selv har valgt at holde nyhederne for sig selv indtil videre, men vi fik alligevel lidt information på bordet, da vi mødtes med Shanen Boettcher, der er General Manager inden for Microsofts Sharepoint, Exchange og Lync.

Mens Microsoft i øjeblikket arbejder på den kommende version af Sharepoint, storsatser selskabet også på Office 365 med Sharepoint Online.

Cloud ændrer udviklingen

Kommer cloud-kunderne i virkeligheden til at være på forkant med udviklingen, fordi der hele tiden opdateres på cloud-løsningen, mens on-premise-kunderne må vente på, at hele Sharepoint 2015 er klar?

"Udviklings-processen ændrer sig helt sikkert. Vi plejede at vente, til der var en stor release - men i dag er det anderledes, når vi taler om fremtiden. Det er interessant, om der er et bestemt tidspunkt eller snarere end vedblivende evolution," svarer Shanen Boettcher uden dermed at sige for meget.

"En del af vores strategi er, at der skal være en valgmulighed i forhold til implementering on premise eller i skyen, så vi fortsætter med at have en symmetri imellem de to verdener. Så du vil se et tidspunkt, hvor vi siger, at nu er den nye release klar," forklarer han og afslører samtidig, at cloud computing også påvirker et selskab som Microsoft internt.

"For at være ærlig så redefinerer vi også, hvordan software bliver frigivet - og selv internt er der forskellige syn på det."

Microsofts Office 365, der afløser BPOS-løsningen, blev lanceret i juni. Det er allerede meldt ud, at Sharepoint Online vil blive opdateret hver tredje måned.

Er Sharepoint-delen af Office 365 stadig mest en beta, eller er det en komplet løsning?

"Løsningen er helt sikkert klar til at blive brugt, så jeg vil ikke kalde det en beta, men derimod sige, at vi fortsætter med at tilføje og udvikle ting."

Ikke alle passer til skyen

Hvilke begrænsninger ved cloud-versionen kan betyde, at jeg skal vælge on premise-løsningen?

"Måske sætter du pris på at have en server i dit lokale datacenter, eller måske er der regulatoriske eller lovgivningsmæssige krav til, at dine data skal ligge lokalt," siger Shanen Boettcher og tilføjer, at en del virksomheder også kommer til at køre med hybride løsninger.

"Bestemte workloads kan køre i skyen og komplementere det, man har lokalt. Måske ønsker du dokument-storage i skyen til de mobile enheder, mens dine eksisterende forretnings-applikationer fortsat bevares lokalt."

Cloud computing handler i dag høj grad om standard-løsninger. I hvor høj grad vil det ændre sig i fremtiden, så man kan skræddersy Sharepoint-løsningen, så den passer præcis til ens egen virksomhed?

"Det vil i høj grad blive muligt at tilpasse - du har integrationen med Windows Azure. Men der er generelt nogle ting ved cloud-udvikling, der er anderledes end ved on premise-udvikling. Uanset om det er Sharepoint eller andre applikationer, kræver cloud-modellen at kode skrives på bestemte måder."

Er skyen stabil nok?

For nylig var der et stort nedbrud på Office 365 på tre timers varighed. Hvor ofte kommer den slags til at finde sted?

"Vi har jo SLA'en, så hvis vi ikke lever op til aftalen, betaler vi faktisk tilbage. Kunder ønsker stabilitet og oppetid, og det er også derfor, vi investerer og stræber efter det."

"Men vi er også i en lærings-fase, og når du ser på tværs af industrien, kan du også se sporadiske nedetider. Så vi lærer og investerer i produkterne for at gøre dem bedre til redundans og failover."

Samtidig peger Shanen Boettcher på, at nedbrud også finder sted i de lokale datacentre i virksomhederne.

"Hvis du stiller cloud-datacentrene op over for on premise-datacentrene, vil du se, at de nye cloud-datacentre yder ret så godt. Det tror jeg er ret svært for mange virksomheder at efterligne."

Læs også:
Sådan vil Microsoft lokke dig til at bruge Sharepoint

Her er Sharepoints største styrker og svagheder

Danske Bank tæt på udvikling af SharePoint 2015




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere