Artikel top billede

Jared Spataro på scenen under dette års Sharepoint-keynote i Los Angeles. (Foto: Evrim Icoz Photography / Evrim Icoz)

Sharepoint-boss: Sådan fortsætter vi fremmarchen

Interview: Se, hvordan Sharepoint-topchef Jared Spataro vil sikre, at Microsofts samarbejdsplatform fortsætter fremmarchen. Og se, hvad han siger til kritikpunkterne.

Læs også:
Sådan vil Microsoft lokke dig til at bruge Sharepoint

Her er Sharepoints største styrker og svagheder

Få overblikket: Skal din software rykkes ud i skyen?

Interview: Jared Spataro er som Director for Sharepoint ansvarlig for den overordnede strategi for platformen. Han er dermed også manden, der nok vil få en ordentlig skideballe af Steve Ballmer eller Kurt Delbene, hvis Sharepoint skulle bevæge sig i en forkert retning.

Indtil videre er der dog ikke meget, der peger i den retning. Med flere end 125 millioner aktive brugere af Sharepoint og en årlig omsætning på omkring 7,4 milliarder kroner alene på denne del af Microsoft er det svært at anfægte produktets succes.

Jared Spataro har selv følgende forklaring:

"Hver enkelt version af Sharepoint har været innoverende og har udfordret status quo. Tilbage i starten af årtusindet var det uhørt at samle de forskellige ting i Sharepoint som ét produkt - dengang købte man en collaboration-suite, et produkt til content management og et til projektstyring," fortæller Jared Spataro.

"Vi bragte de ting sammen i ét intuitivt produkt," siger han, da Computerworld møder ham til denne uges Sharepoint-konference i Los Angeles.

Ikke alt er perfekt

Netop det med det intuitive er dog et af de få kritikpunkter, Gartner har i den seneste rapport om de førende leverandører af social software til virksomhederne. For selvom Sharepoint betegnes som markedsførende, er der stadig ting, der kan forbedres.

"Brugergrænsefladen er ikke så intuitiv for brugere, der ikke poster indhold ofte, og Sharepoints implementering af 'aktivitets-streams' er svagere end i de fleste produkter på det her marked," lyder det fra Gartner.

Jared Spataro, der oprindeligt beskæftigede sig med softwareudvikling, men nu i stedet har det overordnede for Sharepoint-strategien, er dog ikke helt enig.

"I 2010-versionen kom vi for eksempel med ribbon-interfacet fra Office, så selvom vi altid leder efter ting, der kan forbedres, føler jeg, at en del af forklaringen på den store udbredelse af Sharepoint netop er, at folk føler, at de kender brugergrænsefladen."

Fremtidens interface er mobilt

Et af de store emner på dette års Sharepoint-konference er fremkomsten af tablet-pc'er og smartphones, hvilket ændrer måden, man tilgår og bruger Sharepoint på i virksomhederne.

Jared Spataro er dog noget tilbageholdende med at fortælle, hvordan Microsoft helt præcist vil sikre en intuitiv brugeroplevelse på de mobile platforme, der typisk anvender touch-teknologi.

"Jeg kan ikke spekulere i fremtiden og tale om specifikke features og om, hvordan de vil blive implementeret, for det gør vi ikke på denne konference," siger han.

Samtidig kommer han dog med en række hints om, at den mobile oplevelse er noget af det, der vil blive fokuseret på i den fremtidige udvikling af Sharepoint.

"Vi er meget optagede af at sikre, at folk integrerer Sharepoint dybere ind i deres arbejdsliv, så når vi ser på enheder, er vi meget klare omkring vores strategi: Windows-platformen skal byde på den bedste oplevelse, og derefter vil vi være verdensklasse på alle andre enheder," siger han.

Han peger på, at Windows Phone 7 allerede har den såkaldte Office-hub, hvor også Sharepoint er integreret.

Spørgsmålet er jo så bare, om det kan bruges til så meget af den store overvægt af de 7.500 deltagere på Sharepoint-konference, der render rundt med iPhones, iPads og Android-produkter?

"Vi forstår, hvor vigtigt det er at have adgang fra alle de forskellige platforme, og Windows Phone er et fantastisk eksempel på, hvor vi bevæger os hen," siger Jeff Spataro.

Sådan forbedres Sharpoint Online

Gartner har også peget på, at Sharepoint-delen i Office 365 endnu har nogle mangler.

Eksempelvis er funktionaliteten mere beskeden end i on premise-versionen, og integration på tværs af systemer har også været en mangel i cloud-versionen.

Det sidste vil dog snart ændre sig, forklarer Jared Spataro:

"Business connectivity services (BCS), der i dag er tilgængelig on premise, vil også blive delvist tilgængeligt online. Du kan se det som en forbindelse fra din cloud-service til alle andre data-punkter ved hjælp af webservices - det kan være lokalt eller i skyen."

Sharepoint-chefen mener, at cloud computing inden længe vil overhale de lokale installationer hvad angår funktionalitet.

"Når vi ser på skyen, tror vi virkelig på, at det er fremtiden. Og vi tror, at vi vil se helt nye scenarier, der ikke engang vil være mulige on premise," forklarer Jared Spataro.

"Vi er meget optagede af at sikre, at du kan gøre alle de ting i skyen, som du kan gøre on premise, og vi tror faktisk, at du i fremtiden vil blive i stand til at gøre endnu flere ting i skyen."

Sharepoint-konferencen i Los Angeles markeder, at platformen fylder 10 år. Der er 7.500 deltagere, heriblandt 238 danskere. 

Læs også:
Sådan vil Microsoft lokke dig til at bruge Sharepoint

Her er Sharepoints største styrker og svagheder

Få overblikket: Skal din software rykkes ud i skyen?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere