Artikel top billede

(Foto: Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto)

Staten dømt for ulovligt udbud

Staten overtrådte reglerne i forbindelse med køb af servere for 50 millioner kroner, har Klagenævnet for Udbud slået fast.

Opdateret: Staten valgte at se stort på EU's udbudsregler, da servere for 50 millioner kroner blev indkøbt. Det har Klagenævnet for Udbud fastslået.

Sagsøgeren Finn Frogne A/S fik medhold i, at Rigspolitiet købte kommunikationsservere hos Terma A/S for 50 millioner kroner, uden at indkøbet havde været i udbud.

Købet skete i forbindelse med det landsdækkende projekt om nød- og beredskabskommunikation (SINE-projektet), der skal sikre, at de forskellige beredskaber kan kommunikere på kryds og tværs.

Erklæret ulovlig

Advokat Camilla Bonde fra advokatfirmaet Plesner, der har ført sagen for Finn Frogne, udtaler, at hun er tilfreds med, at statens indgåelse af kontrakt er erklæret ulovlig, og at hun nu sammen med Finn Frogne A/S vil overveje et erstatningskrav mod Rigspolitiet.

"Afgørelsen fra Klagenævnet viser det samme billede, som tegner sig i retssagen om selve SINE-udbuddet. Der er fra statens side blevet set stort på væsentlige udbudsretlige regler, og fejlen har betydet, at andre leverandører, end dem staten ønskede at handle med, ikke har haft en chance for at byde på million-kontrakterne."

Modparten ser ikke overraskende anderledes på kendelsen. Lars Bo Kjær, der er projektchef i SINE-sekretariatet udtaler:

"Vi har modtaget kendelsen og noterer os med tilfredshed, at Klagenævnet ikke har fulgt klagers påstand om, at aftalen skulle erklæres ugyldig. Tværtimod godkender Klagenævnet, at den oprindelige kontrakt blev minimeret. Vi fortsætter derfor implementeringen af Termas radiodispatch som aftalt. Klagenævnets afgørelse om, at SINE-sekretariatet ikke burde have overtaget de centrale serverfarme, tager vi til efterretning". 
 
Det var ulovligt
Staten handlede i strid med blandt andet ligebehandlingsprincippet i udbudsdirektivet, der slår fast, at indkøb af nye ydelser skal i udbud.

Advokat Camilla Bonde vil derudover inddrage afgørelsen i den verserende retssag om 559 millioner kroner, der er anlagt af hollandske Nethleas B.V.

SINE-sekretariatet opgav i 2010 efter lang tids forhandlinger med Terma håbet om, at Terma nogensinde ville kunne levere kontrolrumssoftwaren.

Forsinkelserne kommer til at koste regionerne mindst 33 millioner kroner, har Computerworld tidligere skrevet.

Et forlig mellem SINE-sekretariatet og Terma i efteråret 2010
indebar, at den oprindelige kontrakt blev revet i stykker og erstattet af en ny kontrakt med et betydeligt mindre økonomisk omfang.

Nu skulle Terma kun levere 12 såkaldte radiodispatches til politiet.

En radiodispatch er den software, der sikrer, at en operatør i et kontrolrum via SINE kan komme i kontakt med de enkelte terminaler (håndradioer). SINE-sekretariatet undlod, efter rådgivning fra statens advokat, Kammeradvokaten, at sende den reducerede kontrakt i udbud, hvilket gjorde Finn Frogne A/S rasende og førte til, at selskabet indklagede sagens forløb til Klagenævnet for Udbud

"Nu vil vi se på, hvordan vi kan få opgjort erstatningskravet for den unfair konkurrencesituation, vi blev sat i ved ikke at have mulighed for at byde på opgaven," udtaler Kaare Frogne, direktør hos Finn Frogne A/S, som blandt andet leverer trafikoptimeringssystemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere