Mudderkastning i SCO-sag

Unix-selskabet SCO har fremlagt beviser mod IBM, der har overbevist SCO's egne forhandlere, men Linux-miljøet griner af beviserne. Kodelinjerne stammer fra andre end SCO, og de er for længst givet fri.

Sagen mellem Unix-selskabet SCO og IBM og hele Linux-miljøet bliver mere og mere bizar for hver dag, der går.

På en stor konference for SCO's forhandlere i Las Vegas er en del af bevismaterialet i sagen om Unix-koden i Linux-systemerne netop blevet fremlagt.

Tilhørerne skulle dog skrive under på, at de ikke måtte fortælle om detaljer, men det er sket alligevel. To sider fra SCO's Powerpoint-præsentation er blevet lagt på nettet.

En stor del af tilhørerne er overbeviste om, at SCO har en sag, beretter nyhedstjenesten News.com, der har interviewet dem efter showet.

SCO viste mange kodelinjer, der angiveligt var kopieret direkte fra SCO's Unix til IBM's Linux - oven i købet med stavefejl og slåfejl, hvilket gjorde sagen endnu mere tydelig.

Kode tilbage fra 70'erne

SCO har også svaret på påstanden om, at der skulle være tale om lidt kode, der let kunne skrives om. SCO hævder nu, at der er tale om mere end en million linjer kode i Linux, der er stjålet.

Linux-miljøet er dog gået i modoffensiv med det samme. Flere kilder hævder, at en del af den pågældende kode, som SCO viste på konferencen, stammer tilbage fra 1970'erne, og at den for længst er gjort frit tilgængelig - blandt andet af SCO selv.

Bruce Perens fra Linux-miljøet har offentliggjort to af disse slides. Han skriver, at koden ikke stammer direkte fra Linux, da den rummer så alvorlige syntaksfejl, at den slet ikke kan oversættes.

Hvis man ser bort fra det, så er koden angiveligt skrevet af en af de gamle guruer Dennis M. Ritchie eller Ken Thompson fra AT&T i 1973. Koden er siden i 2002 blevet offentliggjort som open source af Caldera, som nu hedder SCO.

Flere har taget copyright

Koden er flere gange blevet vist i forskellige lærebøger uden angivelse af rettigheder. SCO offentliggjorde selv koden i en bog i 1996.

Perens skriver også, at koden flere gange er blevet pålagt copyright fra flere firmaer og institutioner. Det gælder for eksempel University of California i forbindelse med en Unix til den amerikanske hær. Denne version er også gjort til open source.

I starten af 1990'erne anlagde AT&T sag mod blandt andre University of California for at have kopieret kode fra Unix til Unix-varianten BSD - herunder en del af den kode, som SCO-sagen også handler om.

AT&T og parterne indgik forlig, skriver Perens, da det viste sig, at AT&T også havde kopieret den anden vej. Forliget indebar dog, at visse dele af BSD's kode fik AT&T copyright, men koden forblev i BSD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere