Artikel top billede

Derfor kan skoler ikke få trådløse netværk nu og her

Selv om størstedelen af landets lærere beklager sig over dårlige netværk på skolerne, så vil alle lærere og elever først have trådløse netværk i 2014. Læs her hvorfor.

Læs også:
Skod-it koster skolelærerne dobbeltarbejde

Trådløst internet er for mange danskere en selvfølge på arbejdspladsen. Men sådan er det ikke for vores børn.
 
Og selvom 62 procent af folkeskolelærerne ifølge en undersøgelse fra fagbladet Folkeskolen brokker sig over langsomme computere og sløve netværk på skolerne, så kommer der ingen mirakelkur til den danske folkeskole her og nu.

For sommerens aftale mellem kommunerne og regeringen, om hvordan it skal udvikles, integreres og implementeres på blandt andet landets folkeskoler, står ved sin magt, fastslår formand for Kommunernes Landsforenings (KL) Børne- og Kulturudvalg, Jane Findahl.

I aftalen på side 23 forpligter kommunerne sig til at stå for hardware (eksempelvis computere) og infrastruktur (eksempelvis trådløse netværk) på skolerne, der skal være på plads inden 2015.

"Det er naturligvis beklageligt, at nogle skoler i dag mangler it-udstyr, og vi håber, at lærerne har tålmodighed. For det er bedre, at det kun tager tre år, end det tager længere tid," forklarer Jane Findahl.

Hun understreger, at aftalen mellem regeringen og kommunerne er vigtig, fordi den forpligter.

Mens vi venter

Men tre år er jo lang tid for lærere og elever at vente på, at udstyret kommer på plads?

"Ja, men vi taler også om et kæmpe udviklingsprojekt og reform af den danske folkeskole, hvor vi har mange store udfordringer med EU-udbud og store pengebeløb på spil. Selv om ikke alt skal handle om penge, så vil jeg faktisk anbefale, at det tager sin tid, fordi det er meget vigtigt, at driften er sikker, så alle kan komme på netværkene," forklarer Jane Findahl.

Når så undersøgelsen fra fagbladet Folkeskolen foretaget mellem jeres aftale i sommer og her i december viser, at knap to tredjedele af landets lærere har en besværlig it-hverdag, kan man så ikke forvente, at der kommer mere tryk på kedlerne?

"Jeg vil helst ikke forholde mig til den undersøgelse, fordi jeg ikke kender den. Samtidig fungerer it'en jo også rigtig fint på en masse skoler. Når det så er sagt, så skal kommunerne sørge for, at elever uden computere får en pc eller en iPad og sørge for sikre skabe, så eleverne kan låse deres maskiner inde."

"Jeg tror, det største problem bliver de trådløse netværk, som skal være på plads inden 2015. Det kan da være, at de er klar før. Som jeg nævnte, er det meget vigtigt, at elever og lærere oplever en sikker drift, så alle er trygge ved at benytte it i skolen."   

Men hvorfor går det ikke også hurtigere med de trådløse netværk?

"Dels skal vi sikre den sikre drift, dels kan det for nogle kommuner i et økonomisk hårdt klima være en stor mundfuld at skulle købe trådløse netværk. Derfor er det også hensigtsmæssigt for dem, at udgiften bliver taget over to budgetår."

Myten om den halve milliard

Hvis penge er problemet, så vil Computerworld også meget gerne vide, hvorfor kommunerne ikke bare bruger den halve milliard kroner, som den tidligere regering stangede ud til folkeskolen for et års tid siden.

Men ifølge Jane Findahl er den halve milliard kroner blandt andet allerede øremærket forskningsforsøg vedrørende brugen af digitale hjælpemidler og til en oversættelse af folkeskolens nuværende og lettere kancelliagtige trinmål til digitale læringsmål.

Sidstnævnte skulle betyde, at den enkelte elev og vedkommendes forældre bedre kan forstå og blive motiverede af planerne.

"Læringsmålene skal digitaliseres, så de er lette at finde for elever, lærere og forældre, og det samtidig er nemt at finde de digitale læremidler, som opfylder læringsmålene," forklarer Jane Findahl.

Desuden skal en del af den halve milliard kroner fra staten bruges til oprettelsen af digitale demo-skoler - eller laboratorier med Jane Findahls ord.

På disse laboratorier skal der blandt andet kigges på lærernes kundskaber til at integrere it i undervisningen samt udarbejdelsen af generaliserbare, digitale læringsmetoder til brug i helt almindelige folkeskoler.

Læs også:
Skod-it koster skolelærerne dobbeltarbejde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.