Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Så meget sparer Danmark på at skrotte papirbrevene

Danmark sparer enorme beløb, når det offentlige går i gang med at skrotte papirbreve.

Læs også:
Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren

Lækket strategi: Sådan bliver fremtidens offentlige it

Når danskerne fra 2015 ikke længere modtager papirbreve fra staten, kommunerne og regionerne er der kæmpebesparelser at hente på bundlinjen.

Besparelserne ligger ikke alene på porto. Også arbejdstid og materialer er en bekostelig affære, når der skal sendes breve ud til borgere og virksomheder.  

Det store regnestykke

Kommunernes Landsforening (KL) og Digitaliseringsstyrelsen vurderer, at portoen, papir og printertonere til de cirka 150 millioner årlige papirskrivelser koster omkring 900 millioner kroner.

Dertil kommer arbejdstiden med at printe og proppe brevene kuverter, som tager 3,5 minutter, hvilket beløber sig op i cirka 16,5 kroner i arbejdsløn per brev.

De offentlige myndigheder bruger således årligt godt 2,5 milliarder kroner på at sende breve ud til danskerne og virksomhederne.

Efter en del af papiret er blevet transformeret til digital post via leverandøren e-Boks løber besparelserne op i 210 millioner kroner i 2011, viser spritnye tal fra Digitaliseringsstyrelsen, som oplyser, at det offentlige sidste år sendte 21 millioner breve via digital post mod 19 millioner i 2010.

De samlede besparelser forventes at stige til en lille halv milliard kroner om året i 2015, når danskerne for alvor er tvunget på nettet for at læse beskeder fra det offentlige Danmark.

Fjernprintleverandør udpeget

Nu er staten, kommunerne og regionerne så blevet enige om at gå i fællesudbud om en fjernprinterløsning til den resterende mængde breve, der skal sendes ud til danskerne.

Leverandøren Strålfors er for nyligt udpeget som vinder af det udbud, og stat, kommuner og regioner betaler i fællesskab to millioner kroner, når løsningen leveres på den kontrakt, der strækker sig over fire år.

Men Strålfors er ikke garanteret yderligere faste indtægter, da en kommune eksempelvis godt kan hoppe over til deres egen leverandør, hvis print kan gøres billigere andetsteds.

Ikke alle læser e-mail

Digitaliseringsstyrelsen oplyser til Computerworld, at den arbejder med en tommelfingerregel, der hedder, at et digitalt brev koster omtrent en krone at sende.

Vi kan ikke sende mails til alle borgere

Det samme gør sig gældende for et fysisk brev, som dog også har en porto, der skal regnes med.

Årsagen til, at vi ikke kan sende alle brevene i papirkurven, ligger i, at der stadig findes personer i Danmark, som det offentlige ikke tror, er it-parate nok til at få de nødvendige oplysninger på mails.

Samtidig har eksempelvis regionerne den udfordring, at medicinske apparater til brug af målinger i borgernes eget hjem jo kræver, at de bliver fysisk distribueret via brev eller pakke.  

Mangler få infrastrukturområder
At stat, kommuner og regioner går sammen om at udpege en fællesleverandør af fjernprintløsninger er et sjældent syn.

Dog er den offentlige treenighed tidligere gået sammen om eksempelvis fællesoffentlige udbud som NemID, Nemkonto, Digital post og Borger.dk.

Centerchef Jakob Harder fra KL's center for Digitalisering og borgerbetjening forklarer til Computerworld, at det offentlige Danmark nu er ved at være igennem de helt store it-infrastrukturområder, men stadig mangler eksempelvis grunddata om borgere og virksomheder til deling mellem alle offentlige sektorer.

Disse grunddata drejer sig mere konkret om sammenhængende grundregistreringer som personers identitet (eksempelvis bopæl og familieforhold), virksomheder (betroede personer), folks indkomst (formue og uddannelse), ejendomme (bolig, bygninger og adressedannelse) samt adressedata.

Du kan læse mere om indsamlingen og brugen af grunddata mellem offentlige myndigheder på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Læs også:
Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren

Lækket strategi: Sådan bliver fremtidens offentlige it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.